Έρευνα NEWS 24/7: Οι Έλληνες φοράνε μάσκα και αγχώνονται για την οικονομία

0
72

Αυξάνεται ο φόβος των Ελλήνων για τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού και τη διάρκεια της κρίσης, σύμφωνα με έρευνα της aboutpeople για το “20/20” του NEWS 24/7. Τι πιστεύουν οι πολίτες για το άνοιγμα των σχολείων, ποια καταστήματα θα επισκεφθούν και τι απαντούν στο ερώτημα αν θα πάνε φέτος διακοπές.

To 5o κύμα της έρευνας που πραγματοποιεί η aboutpeople από την αρχή της πανδημίας του κορονοιου παρουσιάζει σήμερα το NEWS24/7, με τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται μετά την άρση των μέτρων να είναι στο επίκεντρο.

Η πρώτη έρευνα για τον κορονοϊό παρουσιάστηκε  στις 9 Μαρτίου, η δεύτερη έρευνα παρουσιάστηκε στις 23 Μαρτίου, το τρίτο κύμα σ η τρίτη έρευνα παρουσιάστηκε στις 6 Απριλίου και  η τέταρτη έρευνα παρουσιάστηκε στις 23 Απριλίου.

Μπορείτε να βρείτε όλες τις έρευνες και τις αναλύσεις τους στην ειδική ενότητα του NEWS 24/7,  “20/20”.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι Έλληνες εξακολουθούν να ανησυχούν για τον κορονοϊό, είναι λιγότερο αισιόδοξοι για το τέλος της περιπέτειας, ενώ μεγαλώνει το άγχος για τις οικονομικές συνέπειες και τη διάρκεια της κρίσης. Παράλληλα, δηλώνουν ότι θα πειθαρχήσουν στη χρήση μάσκας, θα πάνε με κάποιο τροπο διακοπές, ενώ είναι αντίθετοι στο άνοιγμα όλων των βαθμίδων στα σχολεία.

Στα αξιοσημείωτα της μέτρησης

  • Σταθερά υψηλά, τα επίπεδα ανησυχίας για τον κορονοϊό
  • Λιγότερη αισιοδοξία για τις εξελίξεις στην οικονομία
  • Μείωση της ικανοποίησης από κυβέρνηση και αντιπολίτευση
  • Άνετοι οι πολίτες στα μικρά καταστήματα, φόβος για μεγάλα εμπορικά και χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς
  • Η πλειοψηφία λέει ναι στη χρήση μάσκας σε κλειστό χώρο
  • Οι πολίτες είναι υπέρ στο άνοιγμα των σχολείων για τη Γ’ Λυκείου, αλλά όχι για δημοτικά και νηπιαγωγεία
  • Οι Έλληνες θα πάνε διακοπές, αλλά σε άλλο προορισμό και για λιγότερες μέρες

Παραμένει η ανησυχία

Τα επίπεδα ανησυχίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Μεγάλη απειλή για τον κόσμο απάντησε το 79,6% (από 80,5%), για την Ελλάδα το 67,8% (από 66,4%) και για την οικογένεια του το 54,8% (από 54,1%).

Flourish logoA Flourish chart

Flourish logoA Flourish chart

Σχετική ανησυχία υπάρχει και για ενδεχόμενη νέα καραντίνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το 11,4% θεωρεί πολύ πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο και το 37,2% αρκετά πιθανό. Λίγο και καθόλου απάντησε το 47,9%.

Flourish logoA Flourish chart

Το μεγάλο άγχος για την οικονομία

Τρεις στους 10 πολίτες αισθάνονται φόβο σε σχέση με τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας, ενώ το 45,9% αισθάνεται άγχος και το 20,3% ελαφριά ανησυχία.

Flourish logoA Flourish chart

Flourish logoA Flourish chart

Παράλληλα 1 στους 3 πιστεύει οτι η οικονομική κρίση εξαιτίας του κορονοιού θα έχει διάρκεια μέχρι 12 μήνες, το 35,4% δύο χρόνια και το 26% παραπάνω από 2 χρόνια.

Flourish logoA Flourish chart

Flourish logoA Flourish chart

Η κόπωση φέρνει μείωση της ικανοποίησης

Η ικανοποίηση τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση παρουσιάζει μείωση σε σχέση με το προηγούμενο κύμα, αλλά ειδικά για την κυβέρνηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Το 71,1% δηλώνει ικανοποιημένο από την κυβέρνηση και το 32,2% από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Flourish logoA Flourish chart

Flourish logoA Flourish chart

Flourish logoA Flourish chart

Flourish logoA Flourish chart

Λιγότερο αισιόδοξοι

Μείωση του δείκτη αισιοδοξίας για το πότε θα τελειώσει η έξαρση παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Έτσι το 57,2% του προηγούμενου κύματος, γίνεται 44,5% σήμερα.

Flourish logoA Flourish chart

Flourish logoA Flourish chart

Πιθανά αυτό οφείλεται ότι η προηγούμενη έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο που περιμέναμε το τέλος της καραντίνας, ενώ αυτή τις πρώτες μέρες της άρσης των μέτρων, όταν δηλαδή και πάλι πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά.

Flourish logoA Flourish chart

Flourish logoA Flourish chart

Σχετική μείωση παρατηρούμε και στην προσδοκία εύρεσης εμβολίου ή θεραπείας για τον κορονοιο. Από 66,5% το ποσοστό πέφτει στο 59,3%.

Άνετοι στα μικρά καταστήματα, φοβισμένοι στα μεγάλα

Από τις απαντήσεις τους οι Έλληνες φαίνονται αρκετά άνετοι στο να επισκεφθούν ή να χρησιμοποιήσουν κλειστούς χώρους. Τα μικρά μαγαζιά τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ είναι στην κορυφή της σχετικής λίστας με 72,7% το καθένα, τα μικρά εμπορικά καταστήματα έπονται με 64,2% και ακολουθούν τα κομμωτήρια/κουρεία (60,6%) και οι τράπεζες (50,3%).

Flourish logoA Flourish chart

Πιο επιφυλακτικοί για τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα (38,4%) και για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (20%).

Ναι στη μάσκα

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτώμενων λέει ναι στη χρήση μασκών σε κλειστό χώρο. Το 53,2% δηλώνει ότι σίγουρα θα φοράει και το 30,5% ότι μαλλον θα τη χρησιμοποιούν. Μάλλον όχι απαντά μόλις το 11,7%.

Flourish logoA Flourish chart

Όχι στο άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων

Όσον αφορά στα σχολεία, οι μισοί ερωτώμενοι δηλώνουν υπέρ του ανοίγματος μόνο της Τρίτης Λυκείου, το 18,4% απαντά να επιστρέψουν μόνο οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, το 15,6% να επιστρέψουν όλοι οι μαθητές και το 14,9% δε θέλει άνοιγμα των σχολείων.

Flourish logoA Flourish chart

Ναι στις διακοπές, με αλλαγή σχεδίων

Τι πιστεύουν όμως οι ερωτώμενοι σχετικά με το τι θα κάνουν με τις διακοπές τους; Το 23% θεωρεί ότι θα κάνει κανονικά διακοπές όπως κάθε χρόνο, το 29,2% ότι θα κάνει μεν διακοπές αλλά λιγότερες μέρες και σε διαφορετικό μέρος από αυτό που σχεδίαζε, το 15,1% ότι δε θα κάνει καθόλου διακοπές λόγω κορονοιου και το 25,9% ότι δε θα κάνει διακοπές όπως δεν έκανε και πέρσι.

Flourish logoA Flourish chart

Ολόκληρη η έρευνα της aboutpeople για το NEWS 24/7

*Στην έρευνα συμμετείχαν 805 άτομα και διενεργήθηκε στις 4 και 5 Μαίου, τις 2 πρώτες μέρες δηλαδή μετά τη μερική άρση της καραντίνας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ