«Nαυάγιο» στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ: Καμία συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης – Νέο ραντεβού στις 6 Μαΐου

0
73

Περίπου τέσσερις ώρες διήρκεσε η Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των «27» ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για νέο «ναυάγιο», με τον Γάλλο πρόεδρο Ε.Μακρόν να λέει ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία; δεν υπάρχει και μέλλον για την ΕΕ!

Οι «27» δεν κατέληξαν σε καμιά συμφωνία και όπως ανέφερε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, θα υπάρξει νέα Σύνοδος Κορυφής στις 6 Μαΐου.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ φαίνεται ότι συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρχει ταμείο ανάκαμψης, ωστόσο, υπήρχαν μεγάλες διαφορές ως προς το πεδίο εφαρμογής της συνολικής δέσμης μέτρων και ισορροπίας μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων.

Σύμφωνα με το AFP, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, οι «27» ανέθεσαν στην Επιτροπή να παρουσιάσει μέχρι τις 6 Μαΐου αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ε.Μακρόν: Εάν δεν συμφωνήσουμε «βουλιάζουμε»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής των «27» ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε πως αν δεν βρεθεί απάντηση σε αυτό το εξαιρετικό σοκ, της κρίσης του κορωνοϊού, τότε η Ευρώπη δεν έχει μέλλον.

Τόνισε ότι η οι ενέργειες των χωρών – μελών της ΕΕ απέναντι στον κορωνοϊό είναι ασύμμετρες και αυτό θα χειροτερέψει αν δεν διορθωθεί.

Έκανε λόγο για δύσκολη περίοδο που έρχεται και θα κρατήσει αρκετούς μήνες, ενώ σημείωσε ότι δεν θα γίνει επανεκκίνηση σε όλους τους τομείς της οικονομίας ταυτόχρονα.

Σε σχέση με το κορωνο-ομόλογο, τόνισε ότι δεν είναι ζήτημα αμοιβαιοποίησης του χρέους, αλλά ζήτημα μεταφοράς πιστώσεων αντί για δάνεια.

Εκτίμησε ότι διαμορφώνεται συναίνεση μεταξύ των Ευρωπαίων στην επιβολή στρατηγικής αυτονομίας.

Η Μέρκελ είδε μια… “πολύ, πολύ φιλική συζήτηση”!

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής, η Ανγκελα Μέρκελ ρωτήθηκε εάν υπήρχε ένταση μεταξύ Βορρά και Νότου. Η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε: «Ηταν μια πολύ, πολύ φιλική συζήτηση, όπου ο καθένας εξέφρασε τη γνώμη του»!

Κάποιος όμως πρέπει να πει στη Μέρκελ ότι οι σύνοδοι και διασκέψεις της ΕΕ δεν είναι φόρουμ χαλαρής ανταλλαγής απόψεων μεταξύ Ακαδημαϊκών, αλλά θεσμικά όργανα για να βρίσκονται και να εφαρμόζονται λύσεις σε φλέγοντα θέματα.

Πρόεδρος κομισιόν: Η ευημερία κάθε κράτους εξαρτάται από την ευημερία ολόκληρης της ΕΕ

«Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής συζητήσαμε για την πρόοδο σχετικά με τις διάφορες διαστάσεις της ευρωπαϊκής απάντησης στην πανδημία του κορωνοϊού. Η ευημερία κάθε κράτους μέλους της ΕΕ εξαρτάται από την ευημερία ολόκληρης της ΕΕ. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Σαρλ Μισέλ.

«Η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών μας έρχεται πρώτη. Πρέπει να συντονιστούμε όσο το δυνατόν περισσότερο για να διασφαλίσουμε τη σταδιακή και ομαλή άρση των περιορισμών, ιδίως τώρα που πλησιάζουμε στην περίοδο των διακοπών», πρόσθεσε.

«Εχει ήδη εγκριθεί ένα πακέτο ασφαλείας αξίας 540 δισεκατομμυρίων ευρώ για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κυβερνήτες και θα τεθεί σε λειτουργία έως την 1η Ιουνίου 2020», επισήμανε ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος έκανε λόγο για τέσσερις σημαντικές αρχές. «Χαιρετίσαμε τον κοινό χάρτη πορείας για την ανάκαμψη, ο οποίος θέτει σημαντικές αρχές: αλληλεγγύη, συνοχή και σύγκλιση

Ορίζει 4 βασικούς τομείς δράσης: μια πλήρως λειτουργική Ενιαία Αγορά, μια άνευ προηγουμένου επενδυτική προσπάθεια και ένα παγκόσμιο και λειτουργικό σύστημα διακυβέρνησης».

Ρούτε μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Θα εργαστούμε με εποικοδομητικό τρόπο

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε έγραψε απόψε σε μήνυμά του στο Twitter ότι οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να εργαστούν πάνω σε ένα ταμείο ανάκαμψης, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης σχετικά με την επιδημία του νέου κορωνοϊού.

«Στη βάση των προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εργαστούμε με εποικοδομητικό τρόπο σε μια κοινή στρατηγική για την φάση ανάκαμψης, που θα συνδέεται με τον πολυετή προϋπολογισμό» επισημαίνει στο tweet ο Ρούτε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ