Ψυχρολουσία από το Κάιρο! Απέρριψαν κάθε Ελληνική πρόταση για τις ΑΟΖ!

0
182

Η Αίγυπτος δεν δέχεται τις νέες ελληνικές προτάσεις σε ότι αναφορά την ΑΟΖ που συνιστούν τα νησιά και συγκεκριμένα τα αρκετά μειωμένα ποσοστά που προτείνει η Ελλάδα για την επήρεια Ρόδου, Καρπάθου, Κρήτης και συμπλέγματος Μεγίστης.

Όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές, η Αίγυπτος θέλει ακόμα πιο μειωμένα ποσοστά επήρειας στα Ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα, σε Κρήτη 30% , Καρπαθο 20%, Ρόδο 1% και σε Καστελόριζο… καθόλου ΑΟΖ.

Το Κάιρο επιμένει η Ελληνική ΑΟΖ να φτάνει μέχρι τον 28ο Μεσημβρινό, που περνάει εγκάρσια την Ρόδο.

Οι Αιγύπτιοι έχουν ξεκαθαρίσει θέλουν να συναντήσουν την Τουρκική ΑΟΖ βόρεια της Κοιλάδας του Ηροδότου, για να «πιάσουν» το καλό κομμάτι των κοιτασμάτων, ώστε εν τέλει να υπάρξει μία τετραεθνής ΑΟΖ, Ελλάδας, Αιγύπτου, Τουρκίας, Λιβύης.

Με λίγα λόγια η Αίγυπτος θέλει να πιάσει όλο το Βόρειο κοίτασμα που αποτελεί συνέχεια του κοιτάσματος του Ζορ και οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι είναι και πολύ μεγαλύτερο.

Η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να κάνει «γενναίες» παραχωρήσεις στους Αιγυπτίους και γι’ αυτό προσήλθε στο τραπέζι με μειωμένες επήρειες, συγκεκριμένα στο Καστελόριζο περίπου στο 10-20% και στην Κρήτη, Ρόδο και Καρπάθο, περίπου στο 40% των κανονικών τους.

Στο πλαίσιο αυτό ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού Αλέξανδρος Διακόπουλος δήλωσε σήμερα πως η «ευελιξία» της Ελλάδας στη συμφωνία με την Ιταλία μπορεί να αποτελέσει οδηγό και για τη συμφωνία με την Αίγυπτο.

Παρόλα αυτά η Ελληνική Κυβέρνηση αδυνατεί μέχρι στιγμής (και καλά κάνει) να δεχθεί τις νέες απαιτήσεις του Καΐρου, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να «μπλοκάρεται» ο σχεδιασμός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ