Κορωνοϊός – Γερμανία: Νέα σημαντική αύξηση των νεκρών – Οργή για το άνοιγμα των σχολείων

0
59

Άλλοι 281 ασθενείς υπέκυψαν στην Γερμανία το τελευταίο 24ωρο από την Covid-19, την ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός, αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με αυτόν που καταγραφόταν την προηγουμένη (194). 

Το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομική δύναμη αυξάνεται έτσι σε 4.879, όπως δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί καθημερινά στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.

Την ίδια στιγμή, ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί στη Γερμανία η απόφαση να ανοίξουν σταδιακά τα σχολεία καθώς σοβαρές επιφυλάξεις και φόβους διατυπώνουν όχι μόνο πολλοί δάσκαλοι αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές, αναφέρει ρεπορτάζ της Deutsche Welle.

Αν και η σχετική σύσταση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Μέρκελ είναι η σταδιακή επαναλειτουργία από τις 4 Μαΐου και δη μόνο για τους μαθητές μεγάλων τάξεων που δίνουν φέτος απολυτήριες εξετάσεις, πολλά κρατίδια δρομολογούν ήδη από χθες Δευτέρα το σταδιακό και τμηματικό άνοιγμα των σχολείων (στη βάση της αποκεντρωμένης ομοσπονδιακής διοικητικής δομής, θέματα παιδείας στη Γερμανία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατιδίων). Ένας από τους τοπικούς πρωθυπουργούς που πιέζει περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία και υποψήφιος για την προεδρία της CDU Άρμιν Λάσετ.

Στο εν λόγω κρατίδιο οι μαθητές της 10ης και μεγαλύτερων τάξεων καλούνται να επιστρέψουν από την Πέμπτη στα μαθήματά τους προκειμένου να προετοιμαστούν για τις απολυτήριες εξετάσεις τους. Και αυτό παρότι η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία συγκαταλέγεται στα κρατίδια με τον μεγαλύτερο συγκριτικά αριθμό κρουσμάτων.

Η 15χρονη μαθήτρια Ελέα Μάρσολεκ εκνευρίστηκε τόσο πολύ με την απόφαση που αποφάσισε να στείλει μήνυμα στον τοπικό πρωθυπουργό μέσω Instagram: «Είμαστε οι μελλοντικοί ψηφοφόροι και δεν θα ξεχάσουμε ποιος έγραψε την υγεία μας στα παλιά του τα παπούτσια», έγραψε μεταξύ άλλων σε μια μακροσκελή ανάρτηση.

Αποστάσεις και υγιεινή στα σχολεία

Η μαθήτρια επισημαίνει ότι προσωπικά δεν φοβάται ιδιαίτερα τον κορωνοϊό. Αυτό που την ανησυχεί περισσότερο είναι ότι ο αδερφός της είναι μαθητευόμενος σε γηροκομείο. «Εάν κολλήσω τώρα εγώ στο σχολείο, τον μεταδώσω στον αδερφό μου και αυτός στο γηροκομείο, τότε θα έχουμε την απόλυτη καταστροφή».

Προκειμένου να περιοριστεί αυτός ο κίνδυνος οι αρχές των κρατιδίων έχουν θέσει συγκεκριμένα υγειονομικά στάνταρ στα σχολεία. Πρόκειται ως επί το πλείστον για τις συστάσεις επιστημονικών ινστιτούτων που είχαν ταχθεί υπέρ της επαναλειτουργίας των σχολείων. Βάσει των συστάσεων απαιτούνται πολλές αλλαγές στις σχολικές αίθουσες, ώστε να τηρείται η απόσταση ασφαλείας του 1,5 μέτρου μεταξύ των μαθητών. Επιπλέον πρέπει να υπάρχουν επαρκείς δυνατότητες για το πλύσιμο χεριών όπως και επαρκείς ποσότητες αντισηπτικών.

Σχολικό μποϋκοτάζ;

Τις ενστάσεις αυτές συμμερίζεται και ο Ραλφ Ράντκε, πρόεδρος συλλόγου γονέων και κηδεμόνων στη Ρηνανία Βεστφαλία. Τον τελευταίο μήνα και όσο τα σχολεία ήταν κλειστά δεχόταν ελάχιστα τηλεφωνήματα γονέων, όπως λέει. Αυτό άλλαξε άρδην με την απόφαση επαναλειτουργίας των σχολείων. «Δεχόμαστε βροχή τηλεφωνημάτων από ανήσυχους γονείς». Ορισμένοι γονείς, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν σκοπεύουν καν να στείλουν τα παιδιά τους πίσω στα σχολεία.

Την αντίδρασή τους συντονίζουν πλέον και οι ίδιοι οι μαθητές. Υπό τα hashtag #schulboykott ή #schulboykottNRW μπορεί να δει κανείς πόσο οργισμένοι είναι χιλιάδες μαθητές. Πέρα από τον φόβο να κολλήσουν κορωνοϊό, καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις ιδιαίτερες λόγω της πανδημίας συνθήκες των φετινών απολυτήριων εξετάσεων. Πολλοί μαθητές αλλά και δάσκαλοι προτείνουν να δοθεί φέτος ο γενικός βαθμός στη βάση των έως τώρα μαθητικών επιδόσεων. Όποιος όμως θέλει να βελτιώσει αυτό τον βαθμό, θα πρέπει να επιστρέψει στα θρανία.

Εν όψει της ερχόμενης Πέμπτης πάντως η αγωνία και ανησυχία χιλιάδων μαθητών, δασκάλων και γονέων στη Ρηνανία Βεστφαλία κορυφώνεται. Η Ελέα Μάρσολεκ έχει λάβει στο μεταξύ mail από το σχολείο της με εξειδικευμένες πληροφορίες για το πώς θα γίνονται τα μαθήματα. Στην αίθουσα θα βρίσκεται πλέον ο μισός αριθμός των μαθητών, δηλαδή 13. Παρόλα αυτά η ίδια παραμένει φοβισμένη αλλά και οργισμένη. «Έχω πλέον την αίσθηση ότι θέλουν να πειραματιστούν με εμάς τους μαθητές. Αλλά δεν είμαστε πειραματόζωα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ