Ο Ερντογαν ‘καταπίνει’ την Λιβύη και ο Δενδιας δίνει ‘ευχές’ να βρεθεί ‘πολιτική λύση!’

0
58

Την ίδια ώρα ,που οι φιλοτουρκικές δυνάμεις του Σάρατζ,που είναι το ανδρείκελο του Ερντογάν, “σαρώνουν” στα μέτωπα των μαχών, με την βοήθεια της Τουρκικής στρατιωτικής μηχανής, το Ελληνικό ΥΠΕΞ περιορίζεται σε …”ευχες”, για να σταματήσει ο πόλεμος και “να βρεθεί πολιτική λύση!”

Η σχετική ανακοίνωση του Ν. Δένδια θυμίζει περισσότερο… ανέκδοτο, αν ληφθεί υπόψιν ότι το Ελληνικό …ευχολόγιο, συμπίπτει με την μετατροπή -με πολεμικά μέσα-της Λιβύης σε μια μεγάλη στρατιωτική, ναυτική και αεροπορική βάση της Τουρκίας,από την οποία ορμώμενες οι δυνάμεις του Ερντογάν, θα μπορούν να προσβάλλουν την Ελλάδα ,τόσο από τον Νότο, δηλαδή το Λιβυκό πέλαγος, όσο και προς τα Δυτικά, στοχεύοντας ακόμη και τα νησιά του Ιονίου και την Δυτική Ελλάδα!

Τι έκανε η Ελλάδα για να αποτρέψει την ήττα του Χαφτάρ στη Λιβύη?Ένα ωραίο… δείπνο, στην “Μ.Βρεταννία”,προς τιμήν του και φωτογενείς συναντήσεις με Μητσοτάκη και Δένδια. Πέραν τούτου, ουδέν! Ανεχθήκαμε την αυτογελοιοποίηση της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ από τον “τσαμπουκά” του Ερντογάν, που στέλνει φορτία βαρέων όπλων στην Λιβύη και απειλεί, ξεδιάντροπα, τις Γαλλικές και Ελληνικές φρεγάτες, που -εκτελώντας εντολές του ΝΑΤΟ- επιχειρούν να ελέγξουν την τήρηση της νομιμότητας, με δειλές και αμήχανες νηοψίες!

Μα, θα μου πείτε, εδώ κοτζάμ Ευρώπη, δεν μιλά! Τι να κάνουμε εμείς? Εμείς,όμως, έχουμε το μεγάλο πρόβλημα της στρατηγικής περικύκλωσης από τις Ε.Δ. της Τουρκίας και όχι το… Λουξεμβούργο ή η Δανία! Υπάρχουν τρόποι να αντιδράσουμε!Το ερώτημα είναι αν υπάρχει και η πολιτική βούληση, για να τους ενεργοποιήσει!

Πιο αναλυτικά, τώρα, οι εξελίξεις, που αφορούν στη Λιβύη, έχουν ως εξης: Aνεβαίνει επικίνδυνα το «θερμόμετρο» τις τελευταίες ώρες στη Λιβύη με φόντο τον έλεγχο της παραθαλάσσιας πόλης της Σύρτης, η οποία αποτελεί μεταξύ άλλων κλειδί για τον έλεγχο μεγάλων φυσικών κοιτασμάτων πετρελαίου.

Μετά την εντολή του αιγύπτιου προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, στον στρατό να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε αποστολή εντός ή εκτός της χώρας, κάνοντας λόγο για καταπάτηση «κόκκινης γραμμής» σε περίπτωση που οι δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) υπό τον Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, η απάντηση της Άγκυρας δεν άργησε να έρθει.

Η Τουρκία δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη πρέπει να αποσυρθούν από τη Σύρτη προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, υπογράμμισε ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη θέση του GNA ότι η Σύρτη και η Αλ-Τζούφρα πρέπει να εκκενωθούν από τις δυνάμεις του Χαφτάρ για «βιώσιμη εκεχειρία».

«Θα πρέπει να υπάρξει βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, που σημαίνει ότι η άλλη πλευρά, ο LNA (Εθνικός Στρατός της Λιβύης), δεν θα είναι σε θέση να ξεκινήσει επίθεση κατά της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης όποτε το επιθυμεί» πρόσθεσε ο Καλίν σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καλίν.

Σε ό,τι αφορά στην Αίγυπτο ο ίδιος είπε πως κατανοεί τις «νόμιμες» ανησυχίες ασφαλείας του Καΐρου για τα σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης, ωστόσο χαρακτήρισε την υποστήριξη του Χαφτάρ «λάθος πολιτική». «Πρέπει να υποστηρίξουν το GNA, πρέπει να υποστηρίξουν μια πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία της Λιβύης».

Η Αίγυπτος προειδοποιεί με στρατιωτική επέμβαση
Νωρίτερα, σε μήνυμά του με έμμεσο αποδέκτη την Τουρκία, ο αιγύπτιος πρόεδρος μίλησε ξεκάθαρα για «κόκκινες γραμμές» στη Λιβύη και κάλεσε τον στρατό της χώρας του να βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Η Αίγυπτος, μετά την πρόταση για ειρηνευτική πρωτοβουλία για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, προειδοποίησε πως ενδεχόμενη απόπειρα των υποστηριζόμενων από την Τουρκία δυνάμεων στη Λιβύη να επιτεθούν στη Σύρτη αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και θα πυροδοτήσει άμεσα αιγυπτιακή στρατιωτική επέμβαση στη σύγκρουση.

Σε δηλώσεις του υποστήριξε πως η Αίγυπτος θα μπορούσε να επέμβει στη Λιβύη για να προστατεύσει τα δυτικά σύνορά της και να επιφέρει σταθερότητα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης προϋποθέσεων κατάπαυσης του πυρός. Είπε, επίσης, ότι η Αίγυπτος είναι έτοιμη να παρέχει όπλα και εκπαίδευση σε μαχητές προκειμένου να «υπερασπιστούν τη χώρα τους».

Ο Αλ Σίσι προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Σύρτης ή της αεροπορικής βάσης Αλ-Τζούφρα από δυνάμεις πιστές στην υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

Τόνισε, δε, κατά τη διάρκεια επιθεώρησης στρατευμάτων σε αεροπορική βάση κατά μήκος των συνόρων με τη Λιβύη πως «η ετοιμότητα των αιγυπτιακών δυνάμεων να πολεμήσουν έγινε αναγκαιότητα».

«Να είστε προετοιμασμένοι να εκτελέσετε οποιαδήποτε αποστολή, εντός των συνόρων μας – ή εάν είναι απαραίτητο, εκτός αυτών» είπε σε πολλούς πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας και στο προσωπικό των ειδικών δυνάμεων στη βάση, σύμφωνα με το Arab News.

Τα ‘ευχολόγια’ της Ελλάδος για πολιτική λύση με την Τουρκία
«Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της επίλυσης της λιβυκής κρίσης με πολιτικές διαδικασίες», σημειώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη και τις αιγυπτιακές προσπάθειες για πολιτική λύση.

«Η χώρα μας τάσσεται σταθερά υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της επίλυσης της λιβυκής κρίσης με πολιτικές διαδικασίες, ενώ πρόσφατα από κοινού με άλλες χώρες, εξέφρασε την υποστήριξή της στις αιγυπτιακές προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση, την οποία και επαναλαμβάνει», επισημαίνει ο κ. Γεννηματάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ