ΔΝΤ : Πιθανή υποβάθμιση των προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία

0
67

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δήλωσε ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας έχουν επιδεινωθεί περισσότερο από ό,τι προέβλεπε πριν από τρεις εβδομάδες και ότι θα πρέπει να αναμένονται και νέα κύματα αναταραχών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ανέφερε ότι είναι πιθανό το ΔΝΤ να υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, προειδοποιώντας τις ΗΠΑ και την Κίνα να μην αναζωπυρώσουν έναν εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ανάκαμψη από την πανδημία.

Μιλώντας σε μια διαδικτυακή εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου, η Γκεοργκίεβα σημείωσε ότι τα πρόσφατα οικονομικά δεδομένα για πολλές χώρες είναι ήδη κάτω από τις αισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ για ύφεση 3% το 2020.

«Χωρίς άμεσες ιατρικές λύσεις, δυσμενέστερα σενάρια ενδέχεται να υλοποιηθούν δυστυχώς για ορισμένες οικονομίες» δήλωσε.

Αναμένονται νέα κύματα αναταραχών στις χρηματοπιστωτικές αγορές

Όπως ανέφερε η επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Γκίτα Γκόπιναθ, σε τηλεδιάσκεψη που φιλοξένησε το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, οι ανάγκες χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων χωρών πιθανότατα θα υπερβούν κατά πολύ τα 2,5 τρισ. δολάρια που εκτιμούσε μέχρι πρότινος το Ταμείο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το Ταμείο θα χρειαστεί το σύνολο των διαθέσιμων δανειοδοτικών πόρων του, ύψους 1 τρισ. δολαρίων.

«Ξέρουμε ότι η κρίση δεν θα περάσει γρήγορα”, σημείωσε η Γκόπιναθ, προσθέτοντας: «Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί. Η υγειονομική κρίση δεν έχει επιλυθεί”.

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη, ο Κένεθ Ρόγκοφ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ένας από τους προκατόχους της Γκόπιναθ στο ΔΝΤ, ανέφερε ότι ορισμένες χώρες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα φερεγγυότητας και θα χρειαστούν αναδιαρθρώσεις χρέους, όχι απλώς αναβολή αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους.

Οι δυσμενείς προβλέψεις του ΔΝΤ

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ στην έκθεσή του στις 14 Απριλίου προέβλεπε ότι η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3% το 2020. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση του 1930.

Στο βασικό του σενάριο το Ταμείο, υπέθετε ότι η πανδημία θα εξασθενίσει το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και ότι τα μέτρα περιορισμού θα αρθούν σταδιακά, σενάριο όμως που πλέον φαίνεται λιγότερο πιθανό.

Τον Απρίλιο το ΔΝΤ είναι σκιαγραφήσει επίσης τρία εναλλακτικά σενάρια. Στο πρώτο η παραδοχή ήταν ότι η πανδημία θα διαρκέσει περισσότερο, στο δεύτερο ότι θα επιστρέψει το 2021 και στο τρίτο ότι θα συμβούν και τα δύο παραπάνω ενδεχόμενα.

Με βάση τα σενάρια αυτά, η διατήρηση της πανδημίας για μεγαλύτερο διάστημα θα οδηγούσε σε επιπλέον μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3%, σε σχέση με το βασικό σενάριο, ενώ στο δυσμενές σενάριο, όπου θα διαρκέσει περισσότερο και θα επανέλθει το επόμενο έτος, θα μπορούσε να οδηγήσει σε συρρίκνωση της οικονομίας κατά 8% το 2021.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ