Να απαντήσει άμεσα ο Πρωθυπουργός αν είναι έτοιμος να ξεκινήσει διαπραγμάτευση με τον Ερντογάν και με ποιές προϋποθέσεις!

0
88

Η Ελληνική κοινή γνώμη απαιτεί να πληροφορηθεί, εδώ και τώρα, από τα υπεύθυνα χείλη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αν και κατά πόσον είναι έτοιμος να ξεκινήσει διαπραγμάτευση με την Τουρκία, με ποιό ακριβώς αντικείμενο και με ποιές προϋποθέσεις. Οι απαντήσεις αυτές πρέπει να δοθούν και να είναι πλήρεις, ιδιαιτέρως, μετά την χθεσινή συνέντευξη του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού Ναυάρχου Αλέξη Διακόπουλου σε Κυριακάτικη εφημερίδα, με την οποία ο κορυφαίος αυτός παράγων του Μεγάρου Μαξίμου υποδεικνύει εμμέσως την αναγκαιότητα του συμβιβασμού με τον Ερντογάν, με αποδοχή από την Ελλάδα της ‘μειωμένης επήρειας’ (δηλαδή μειωμένης κυριαρχίας) των Ελληνικών ακριτικών νησιών επί των θαλασσίων ζωνών που τα περιβάλλουν. Η συνέντευξη Διακόπουλου συνδυάζεται από διπλωματικούς κύκλους με την πρωτοβουλία Μητσοτάκη για τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

Καθώς, επίσης, με διασταυρωμένες πληροφορίες του europost.gr, που προέρχονται από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανική Προεδρία, το ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση Τραμπ ασκούν πιέσεις στον Έλληνα Πρωθυπουργό να προχωρήσει σε άμεση διαπραγμάτευση με τον Ερντογάν, στην βάση της αποδοχής από την Ελλάδα μειωμένης κυριαρχίας στις θαλάσσιες ζώνες των Ελληνικών νησιών, που βρίσκονται κοντά στις Τουρκικές ηπειρωτικές ακτές.

Τόσο η Γερμανία, όσο και οι ΗΠΑ, επικαλούνται το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας για τις ΑΟΖ, που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδος και Ιταλία, υπογραμμίζοντας προς τη χώρα μας ότι στο περιεχόμενο της Συμφωνίας αυτής αποδέχτηκε ‘μειωμένη επήρεια’ Ελληνικών νησιών του Ιονίου Πελάγους, στις θαλάσσιες ζώνες που τα περιβάλουν, επιτυγχάνοντας έτσι συμβιβασμό με την Ιταλία, η οποία έθετε ζητήματα συμφερόντων των Ιταλικών αλιευτικών σκαφών.

Ένα αντίστοιχο ‘πνεύμα συμβιβασμών’ εισηγούνται οι σύμμαχοί μας να επικρατήσει, μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, στις διαπραγματεύσεις για τις θαλάσσιες ζώνες, που θα αφορούν στην υφαλοκρηπίδα και στην οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδος – Τουρκίας.

Ξεχνούν, βεβαίως, οι συγκεκριμένοι καλοί μας φίλοι, ότι οι όποιοι συμβιβασμοί με την Ιταλία, στο θέμα των ΑΟΖ, έγιναν διότι η Ιταλία δεν απειλεί στρατιωτικά την Ελλάδα, δεν παραβιάζει καθημερινά, κυριαρχικά μας δικαιώματα στη θάλασσα και στον αέρα όπως η Τουρκία, δεν διεκδικεί Ελληνικά νησιά και δεν εξαπολύει υβριδικούς πολέμους σε βάρος της Ελλάδος, εργαλειοποιώντας μετανάστες, τόσο στα χερσαία, όσο και στα θαλάσσια σύνορά μας.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις από τα επίσημα και υπεύθυνα χείλη του Πρωθυπουργού, γιατί πολλά λέγονται σε συγκεκριμένες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ορισμένοι, που γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο, επιμένουν ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, τώρα που ο κόσμος είναι παραζαλισμένος από την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού και από τις δραματικές της οικονομικές της συνέπειες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ