Ριζική και ξεκάθαρη η αλλαγή ρητορικής της Ν.Δ. για τη Συμφωνία των Πρεσπών

0
83

Η αλλαγή πλεύσης από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί πραγματικότητα εδώ και πολλούς μήνες.

Η κατά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «εθνικά επιζήμια συμφωνία» και κατά τη γνώμη πολλών στελεχών της Ν.Δ. «προδοτική και επονείδιστη πράξη για την οποία θα πληρώσουν πολύ ακριβά και ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς» –απόψεις που ακούγονταν πριν από τις τελευταίες εθνικές εκλογές (Ιούλιος του 2019)– έχει μετατραπεί πλέον σε «μια συμφωνία με προβλήματα», την οποία ήδη η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει πιστά.

Η παραπάνω διαφοροποίηση έχει οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «κυβίστηση» Μητσοτάκη στο Μακεδονικό, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως είπε ψέματα πριν από τις εκλογές, προκειμένου να ανέλθει στην εξουσία. 

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προχώρησε σήμερα (Σάββατο) ένα βήμα παραπάνω, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε πως μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει ενισχυθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία.

Απόσπασμα των δηλώσεων Δένδια

συνέντευξη του υπουργού στην εφ/δα «Έθνος» και τον δημ/φο Γ. Σκαφιδά (6/6/2020)

Δημοσιογράφος: Δύο χρόνια συμπληρώνονται σε λίγες ημέρες από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Έχει καταφέρει η Ελλάδα σε αυτό το διάστημα να ενισχύσει τη θέση και την επιρροή της στην περιοχή των Βαλκανίων;

Δένδιας: Η Ελλάδα καλλιεργεί μια σχέση εμπιστοσύνης με τα κράτη της Βαλκανικής. Διαχρονική μας πολιτική είναι η στήριξη των χωρών της περιοχής στον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οικονομική ανάπτυξη και την ειρηνική συνύπαρξη. Η Συμφωνία των Πρεσπών είχε πράγματι χτυπητές αδυναμίες. Το επισημάναμε ως αντιπολίτευση, δηλώνοντας όμως ότι θα σεβαστούμε την υπογραφή της χώρας μας, ως οφείλει να πράττει κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση. Παρά τις όποιες δυσκολίες που οφείλονται κυρίως στη ρευστή πολιτική κατάσταση στη γείτονα, είναι γεγονός ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας έχει ενισχυθεί. Αυτό μόνο θετικό είναι. Σήμερα, η ελληνική Αεροπορία επιτηρεί τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, συμμάχου μας στο NATO και εν δυνάμει μελλοντικού εταίρου στην EE. 

Μάλιστα η δήλωση Δένδια έφερε την οργισμένη αντίδραση της Ελληνικής Λύσης, που ανέφερε τα παρακάτω σε σχετική της ανακοίνωση:

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας σε συνέντευξη του σε συνέντευξη του σε Κυριακάτικη εφημερίδα δήλωσε ότι, η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών, μεταμορφώθηκε, σε «σχέση εμπιστοσύνης με κάποιες αδυναμίες»! Την ίδια στιγμή οι σκοπιανοί έχουν κάνει την συμφωνία κουρελόχαρτο, παραβιάζοντας κάθε άρθρο της.

Η κυβέρνηση και ο κ. Δένδιας μπορεί να έχουν πάθει επιλεκτική αμνησία. Να είναι σίγουροι όμως ότι ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ