Πώς ο «Μεγάλος Περίπατος» έγινε #Μεγάλος_Περίγελος – Η ΠΕΕΓΕΠ καταγγέλλει «φωτογραφικό» διαγωνισμό

0
88

«ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τις διαδικασίες του εν λόγω διαγωνισμού και Ζητάμε την ακύρωση του και Επαναπροκήρυξη του με νόμιμο τρόπο και όχι νομιμοφανή τρόπο», αναφέρει στην επιστολή της προς τον Κώστα Μπακογιάννη η ΠΕΕΓΕΠ

Τα έργα και οι παρεμβάσεις στο πλαίσιο του «Μεγάλου Περιπάτου» που οραματίστηκε ο Κώστας Μπακογιάννης αποτελούν πρώτο θέμα συζήτησης τις τελευταίες μέρες σε όλη την Αθήνα και δυστυχώς όχι για καλούς λόγους.

Τις τελευταίες ώρες, μετά και την τοποθέτηση των ζαρντινιερών και των παγκακίων στο Σύνταγμα, οι χρήστες στο Twitter μιλούν πλέον για #Μεγάλο_Περίγελο, βάζοντας στο «στόχαστρό» τους τη συνολική εικόνα – σε σχέση με τις μακέτες που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν την έναρξη των παρεμβάσεων – το κυκλοφοριακό χάος, το κόστος των κατασκευών (κυρίως ζαρντινιέρες και παγκάκια) και το κόστος για την αγορά των φυτών / δέντρων.

Γιατί φανταζόμαστε ότι όλοι είμαστε υπέρ της βιώσιμης κινητικότητας, του χαμηλότερου αριθμού ΙΧ, των χαμηλών ταχυτήτων, του «πρασίνου», της μικρότερης ρύπανσης, του χαμηλότερου θορύβου στο κέντρο της Αθήνας, αλλά σημασία έχει ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί ένας δήμος να φτάσει στον στόχο.

Και μάλλον στην περίπτωση του «Μεγάλου Περιπάτου» του Κώστα Μπακογιάννη κάτι έχει γίνει λάθος…

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ

Οι παρεμβάσεις για την υλοποίηση του «Μεγάλου Περιπάτου» ξεκίνησαν ακριβώς δύο εβδομάδες πριν με τη Πανεπιστημίου να στενεύει κατά το ήμισυ από το ύψος της οδού Βουκουρεστίου έως το ύψος της οδού Αιόλου και τη πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας. Η υλοποίηση αυτών ακριβώς των παρεμβάσεων δημιούργησε κυκλοφοριακό χάος, το οποίο λίγο πολύ ήταν αναμενόμενο.

Αναμενόμενο γιατί δεν είχε προβλεφθεί ενημέρωση των οδηγών για την υλοποίηση των έργων, με αποτέλεσμα τα εισερχόμενα οχήματα στο κέντρο της Αθήνας να βρεθούν για αρκετή ώρα σχεδόν ακινητοποιημένα. Κι όταν λέμε ενημέρωση δεν εννοούμε ενημέρωση από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που αρκετός κόσμος πλέον απαξιώνει, αλλά για την τοποθέτηση τροχονόμων που να προειδοποιούν τους οδηγούς και να τους κατευθύνουν ενδεχομένως προς άλλους δρόμους για την αποφυγή μποτιλιαρίσματος.

Αναμενόμενο γιατί δεν είχε προβλεφθεί ισχυροποίηση του δικτύου των Μέσων Μαζικών Μεταφορών, προϋπόθεση βασική για την σωστή υλοποίηση του «Μεγάλου Περιπάτου» κι όλων των αντίστοιχων παρεμβάσεων. Η Αθήνα δεν έχει ελκυστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κι αυτό είναι κάτι που αποτελεί κοινή παραδοχή. Μέχρι λοιπόν τα Μέσα να γίνουν πιο γρήγορα, με χαμηλό κόστος και πιο άνετα ίσως να έπρεπε ο «Μεγάλος Περίπατος» να μπει στο συρτάρι.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ «ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ»

Ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ.

1.108.165,80 ευρώ για «Προμήθεια και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού και φυτών για την εφαρμογή προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων αύξησης του χώρου για την εξυπηρέτηση των πεζών και των μετακινούμενων με ήπιες μορφές μετακίνησης στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID  19» και

897.689,32 ευρώ για «Προμήθεια αντιολισθηρών επιχρισμάτων και υλικών σήμανσης για την εφαρμογή προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων αύξησης του χώρου, για την εξυπηρέτηση των πεζών και των μετακινούμενων με ήπιες μορφές μετακίνησης στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID  19».

Οι τιμές που προβλέπει ο προϋπολογισμός χαρακτηρίστηκαν από την απόλυτη πλειοψηφία του κόσμου ως ιδιαιτέρως υψηλές, ειδικά σε ό,τι αφορά στις κατασκευές ζαρντινιερών και παγκακίων. Κι αν ο προϋπολογισμός έχει προβλέψει την υψηλότερη τιμή για κάθε κατασκευή, στο τέλος παρατηρούμε ότι η διαφορά ήταν μικρή.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις τιμές του προϋπολογισμού για τις ζαρντινιέρες και τα παγκάκια και τις τιμές που τελικά αγοράστηκαν:

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΙΜΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΕΛΙΚΗ ΤΙΜΗ ΑΓΟΡΑΣ
570 ζαρντινιέρες (150Χ50Χ50) 550 ευρώ 506,55 ευρώ
22 ζαρντινιέρες (300Χ300Χ100) 5.000 ευρώ 4.605,00 ευρώ
3 ζαρντινιέρες (Φ3500) 4.000 ευρώ 3.684,00 ευρώ
2 ζαρντινιέρες (Φ2500) 3.700 ευρώ 3.407,70 ευρώ
41 ζαρντινιέρες (Φ1500) 1.600 ευρώ 1.473,60 ευρώ
5 παγκάκια με ζαρντινιέρα 5.700 ευρώ 5.249,70 ευρώ
50 ποδηλατοστάτες inox σπιράλ 390 ευρώ 359,19 ευρώ
100 παγκάκια με φωτισμό 990 ευρώ 911,79 ευρώ

Τα ίδια ισχύουν πάνω κάτω και σε όλα τα άλλα είδη, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε:

Η ΠΕΕΓΕΠ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ» ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Ο Δήμος Αθηναίων προκήρυξε ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό το βράδυ της Τετάρτης (27/5) και συγκεκριμένα στις 22:44 (21:30 αναφέρει ο Δήμος Αθηναίων), με τίτλο «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟ ΟΥ COVID – 19’’».

Το περίεργο του διαγωνισμού είναι ότι πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, στις 11:00, δηλαδή 2 εργάσιμες μέρες μετά τη σχετική πρόσκληση, η οποία όπως μπορείτε να διαπιστώσετε διαβάζοντας παρακάτω έχει πολύ συγκεκριμένες κι αυστηρές προδιαγραφές και για τις διαστάσεις και για το υλικό των κατασκευών.

Η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου έστειλε επιστολή προς τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, η οποία κοινοποιήθηκε σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και στο υπουργείο Εσωτερικών, με την οποία καταγγέλλει τον διαγωνισμό για τους όρους του, τονίζει πως υπήρχε εξ αρχής «προεπιλεγμένος διάδοχος» και ζητά «την ακύρωσή του και Επαναπροκήρυξη του με νόμιμο τρόπο και όχι νομιμοφανή τρόπο».

Αναλυτικά η επιστολή:

«Σύμφωνα με καταγγελίες μελών της Ένωσής μας, οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, προκήρυξαν, τον υπ’ αριθμό πρωτ. 113881/27.05.2020, το βράδυ της Τετάρτης 27/05/2020 και ώρα 22:44, ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό για την «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟ ΟΥ COVID – 19’’» ο οποίος θα διεξαχθεί την Δευτέρα 1 Ιούνη δηλαδή σε δύο -2- εργάσιμες ημέρες!!

Στα πλαίσια του εν λόγω διαγωνισμού, την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020, απαιτούνται δείγματα για τα υλικά προμήθειας του εν λόγω διαγωνισμού, επί ποινή αποκλεισμού, δηλαδή ελάχιστες ώρες από την προκήρυξη του!!! Αρκετοί συνάδελφοι, μεταξύ των οποίων και μέλη της Ένωσής μας, διαμαρτυρήθηκαν άμεσα προς τις υπηρεσίες σας αλλά και προς την Ένωση μας, για τους όρους του διαγωνισμού και την αδυναμία να υπάρξει ανταγωνισμός με τις παρούσες συνθήκες.

Δημιουργούνται σημαντικά ερωτηματικά σχετικά με τις απαιτήσεις της παρούσης δημοπρασίας, της αλλοίωσης των όρων του διαγωνισμού αλλά το σημαντικότερο όλων είναι ότι καταστρατηγείται η ουσία και κάθε νομικό πλαίσιο για την διαγωνιστική διαδικασία και πρακτικά ζημιώνεται ποιοτικά και οικονομικά ο Δήμος Αθηναίων.

Χρησιμοποιώντας την πρόφαση του «ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟ ΟΥ COVID – 19» για προμήθεια φυτικού υλικού, φυτοδοχείων και παγκακίων, αναρωτιόμαστε τους λόγους για τους οποίους αποκλείεται η εν τοις πράγμασι δυνατότητα υποβολής περισσότερων προσφορών. Είναι προφανές ότι υπάρχει ένας προεπιλεγμένος ανάδοχος.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τις διαδικασίες του εν λόγω διαγωνισμού και Ζητάμε την ακύρωση του και Επαναπροκήρυξη του με νόμιμο τρόπο και όχι νομιμοφανή τρόπο».

Σε επικοινωνία που είχε το altsantiri.gr με την Πρόεδρο της ΠΕΕΓΕΠ, Σταυρούλα Κατσογιάννη, μας εξήγησε όλα τα παραπάνω, ενώ δεν θέλησε να τοποθετηθεί σχετικά με τις τιμές αγοράς των ζαρντινιερών και των παγκακίων, καθώς δεν είναι ο τομέας της.

Μας είπε όμως, ότι η μεταλλική ζαρντινιέρα κάνει σίγουρα κακό σε όλα τα φυτά και δέντρα, αν και η ίδια πιστεύει πως το πιθανότερο είναι πως έχουν επιλεγεί φυτά με μεγάλη αντοχή στη ζέστη.

Μας εξήγησε, επίσης, πως η κριτική που γίνεται σε ό,τι αφορά στα φυτά και στα δέντρα που τοποθετήθηκαν ή θα τοποθετηθούν βάση των προδιαγραφών, θέμα το οποίο γνωρίζει πολύ καλά, δεν έχει μεγάλη βάση γιατί εξαρτάται από την ηλικία και το μέγεθος του κορμού. «Οι τιμές που ορίζονται στον διαγωνισμό σε ό,τι αφορά στα δέντρα είναι πάνω κάτω σωστές, αφού αυτές εξαρτώνται από την ηλικία και το μέγεθος του δέντρου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Urban Innovations ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Η εταιρεία που αναδείχθηκε νικήτρια του διαγωνισμού και η οποία κατέθεσε τη χαμηλότερη προσφορά για την προμήθεια του εξοπλισμού είναι η Urban Innovations. Πρόκειται για μια «εταιρεία κατασκευής και εμπορίας προϊόντων αστικού εξοπλισμού, οργάνων παιδικών χαρών και εξοπλισμού αθλοπαιδιών εξωτερικού χώρου» και «Είναι εναρμονισμένη σύμφωνα με τα διεθνή συστήματα πιστοποίησης ΕΝ ISO 9001:2008 και EN ISO 14001:2004 τα οποία περιλαμβάνουν το σχεδιασμό, την κατασκευή και την εγκατάσταση των προϊόντων. Όλα τα όργανα παιδικών χαρών που κατασκευάζει είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με τα νέα πρότυπα ασφάλειας ΕΝ 1176. Πέρα από τα τυποποιημένα σχέδια που διαθέτει μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε κατασκευή σύμφωνα με τα σχέδια και τις απαιτήσεις του πελάτη», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο site της.

Η εταιρεία έχει έδρα την Καρδίτσα, «δημιουργήθηκε το 1975, με την επωνυμία Χυτήρια – μηχανουργεία Τσίντζα και σήμερα, ως Urban innovations ltd πλέον, είναι η κορυφαία εταιρεία κατασκευής προιόντων αστικού εξοπλισμού στην Ελλάδα διαθέτοντας τη μεγαλύτερη γκάμα προιόντων καθώς και τη μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα. Η εταιρεία έχει διεθνή παρουσία σε τέσσερις χώρες και στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό εξαγωγών στα επόμενα χρόνια».

Στο site τους μπορεί να βρει κάποιος εξαιρετικά προϊόντα εξοπλισμού δημόσιων χώρων (στα οποία δεν αναφέρονται τιμές) και η εταιρεία έχει επιλεγεί στο παρελθόν από πολλούς δημόσιους φορείς για ανάλογα projects, διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία.

Η επικοινωνία μας με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, Κωνσταντίνο Τσίντζα, προκειμένου να μας πει τη θέση του για το όλο θέμα, δεν κατέστη δυνατή.

ΧΑΜΟΣ ΣΤΟ TWITTER

Ο «Μεγάλος Περίπατος» μετατράπηκε σήμερα από τους χρήστες στο Twitter σε #Μεγάλο_Περίγελο, σχολιάζοντας όλα τα παραπάνω, δημιουργώντας σχετικό hashtag στο γνωστό κοινωνικό δίκτυο το οποίο βρέθηκε στην πρώτη θέση των trends.

Παραθέτουμε μερικά tweets:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ