Ζωή με μάσκα: Η ακριβή προστασία, το πρόστιμο και οι εναλλακτικές

0
224

Από 200 έως και 600 ευρώ θα μπορούσε να φτάσει το κόστος για μάσκες μιας χρήσης για μια 4μελή οικογένεια το μήνα! Η επιλογή της πάνινης και το κόλπο με τον ήλιο.


Η εντολή που έχει δοθεί είναι απόλυτη: χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό, σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κλπ. Όμως η προμήθεια μάσκας είναι μια υπόθεση σχετικά ακριβή, καθώς η αγορά μίας μάσκας μίας χρήσης, κοστίζει περίπου 0,80 ευρώ.

Μπορεί λοιπόν αυτή τη στιγμή να υπάρχει σχετική επάρκεια και να μην παρουσιάζεται πρόβλημα στην αγορά, από την άλλη όμως για μία 4μελή οικογένεια η οποία θα πρέπει να εξέλθει 2-3 φορές τη μέρα, το συνολικό μηνιαίο κόστος μπορεί να ξεκινά από τα περίπου 200 έως τα 580 ευρώ

Ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας είχε από νωρίς προειδοποιήσει ότι αν θέλουμε να περιορίσουμε τον κορονοϊό, θα πρέπει όλοι να φερόμαστε σαν να τον έχουμε κολλήσει και προστατεύουμε τους άλλους. Η προσέγγιση αυτή, αν μη τι άλλο, θα επέβαλλε τη χρήση μάσκας σε όλους μας. Όμως εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν μάσκες αρκετές για να εξυπηρετηθεί το υγειονομικό προσωπικό.

Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει. Απαιτείται η μάσκα ειδικά από τις 4 Μαϊου οπότε και όσοι δεν φορούν θα πληρώνουν πρόστιμο. Για το δε υγειονομικό προσωπικό υπάρχει εξασφαλισμένο απόθεμα 21 εκατομμυρίων μασκών και η δυνατότητα ημερήσιας παραγωγής από ελληνικές εταιρείες που ξεπερνά τις 9 εκατομμύρια μάσκες ημερησίως. Όμως στο θέμα της τιμής δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι.

Αν και η χρήση πιστοποιημένης χειρουργικής μάσκας μίας χρήσης θεωρείται η πιο σωστή επιλογή, υπάρχει η εναλλακτική της πάνινης, η ποία σε γενικές γραμμές προστατεύει. Κυρίως προστατεύει την τσέπη από κόστος αλλά και από το πρόστιμο καθώς αν κάποιος τη φορά θεωρείται “νόμιμος” στο να κυκλοφορεί. Η συγκεκριμένη μάσκα μπορεί να πλυθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί, ενώ κοστίζει 2-3 ευρώ μόνο. 

Ένα άλλο κόλπο είναι η επαναχρησιμοποίηση της ίδιας συνθετικής μάσκας μιας χρήσης. Μπορεί κάποιος να έχει 6 μάσκες. Να φορά μία κάθε μέρα, να την …απλώνει στον ήλιο και να την ξαναφορά!

Σχετικά με τη συμμόρφωση των πολιτών, οι απόψεις διίστανται. Αφενός σημειώνεται από την ιατρική κοινότητα ότι οι πολίτες γενικά συμμορφώνονται αλλά κανείς δεν ξέρει το ποσοστό συμμόρφωσης στη μάσκα κατά την απελευθέρωση των μετακινήσεων. Μάλιστα έχουν ήδη εντοπιστεί σημεία όπου η μάσκα θα πρέπει να φορεθεί άμεσα αλλά οι εργαζόμενοι αποφεύγουν και το κάνουν μόνο όταν «εποπτεύονται».

Από την άλλη υπάρχουν και εκείνοι που διαπιστώνουν υψηλό ποσοστό συμμόρφωση στα μέτρα της προηγούμενης περιόδου και εικάζουν ότι αυτό θα συνεχιστεί.   

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ