Μπόρις Τζόνσον: «Περάσαμε την κορύφωση» – Έρχεται σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας

0
74

Ο Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε ένα εκτεταμένο σχέδιο για τον τερματισμό του lockdown που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα – καθώς η Βρετανία έχει πλέον «ξεπεράσει την αιχμή» του ιού.

Πρόκειται για την πρώτη ενημέρωση του Μπόρις Τζόνσον, μετά με την περιπέτειά του με τον κοροναϊό.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δώσει στη δημοσιότητα ένα συνολικό σχέδιο που θα καλύπτει την επανεκκίνηση της οικονομίας, την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία και την επιστροφή στην εργασία, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη τα πέντε κριτήρια που έχει ήδη γνωστοποιήσει η κυβέρνηση και κυρίως τη διατήρηση του ρυθμού μετάδοσης του ιού στο χαμηλότερο επίπεδο.

«Είναι σημαντικό να μην πέσουμε πάνω σε μία ακόμη καταστροφή», είπε και εξήγησε ότι οποιαδήποτε απόφαση δεν θα πρέπει να οδηγεί στην αύξηση του δείκτη αναπαραγωγής του ιού πάνω από το όριο του 1, που θα σήμαινε γρήγορη εξάπλωση του ιού.

Ο αριθμός των θυμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε σήμερα τις 26. 711, καθώς περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχασαν μόλις σήμερα τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα γίνουν τροποποιήσεις γύρω από τις αποφάσεις σχετικά με το lockdown, σε περίπτωση και μόνο που ο R παραμείνει σταθερός.

Κορύφωση της πανδημίας

Η Βρετανία πέρασε την κορύφωση της πανδημίας, χάρη στις θυσίες των πολιτών, και απέφυγε μία «ανεξέλεγκτη και καταστροφική» επιδημία που θα μπορούσε να προκαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, διαβεβαίωσε Τζόνσον.

Ανακοίνωσε ακόμη, με βάση τα νέα δεδομένα ότι ο αριθμός των νεκρών του τελευταίου 24ώρου έφτασε τους 26.711, στο σύνολο των χώρων υγείας και φροντίδας στη Βρετανία, κατά 647 περισσότεροι από χθες. Για τους αριθμούς των διαγνωστικών τεστ που πραγματοποιήθηκαν χθες είπε ότι έφτασαν τα 81.611.

Απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να ενεργήσει, επιβάλλοντας το lockdown πολύ αργά, λέγοντας ότι η Βρετανία «έκανε το σωστό, την κατάλληλη στιγμή», έτσι ώστε τα μέτρα να συμπίπτουν με την έξαρση του ιού. Σε ότι αφορά τη σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης – απαντώντας σε ερώτηση για το ότι η Βρετανία κατέχει τον χειρότερο απολογισμό σε απώλειες ζωών – είπε ότι μία πραγματική σύγκριση θα είναι δυνατή στο τέλος του προβλήματος, και πρόσθεσε ότι το lockdown επιβλήθηκε σχετικά νωρίτερα από ότι στην Γαλλία και την Ισπανία. Επίσης απορριπτικός ήταν ως προς τον όρο «λιτότητα» ως τρόπο για να ανακτήσει τις δυνάμεις της η οικονομία, μετά από την άρση του lockdown.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνηση, σερ Πάτρικ Βάλανς, παρουσίασε τα δεδομένα με την πτώση των εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία, όπως και της μείωσης των θανάτων από τα διαγνωσμένα περιστατικά.

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού για ένα εμπεριστατωμένο πλάνο την επόμενη εβδομάδα με τα επόμενα βήματα εν μέσω της πανδημίας, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κιέρ Στάρμερ, σχολίασε ότι πρόκειται για μία απόφαση στη σωστή κατεύθυνση, την οποία το κόμμα των Εργατικών ζητά επανειλημμένα εδώ και καιρό.

Πάνω από 9.000 κλήσεις μέσα σε δέκα μέρες σε παραβάτες των μέτρων

Το εθνικό συντονιστικό σώμα της αστυνομίας της Βρετανίας (NPCC) ανακοίνωσε ότι εξέδωσε περισσότερα από 9.000 πρόστιμα σε παραβάτες των κανόνων του lockdown στην Αγγλία και την Ουαλία κατά την περίοδο από τις 27 Μαρτίου έως τις 27 Απριλίου, την πλειοψηφία των οποίων στην Αγγλία.

Από αυτά περίπου τα 400 αφορούσαν κλήσεις προς επαναλαμβανόμενους παραβάτες. Το ποσό του προστίμου είναι 60 λίρες, το οποίο μπορεί να μειωθεί σε 30 εάν πληρωθεί εντός δύο εβδομάδων και αφορά παραβίαση των περιορισμών κυκλοφορίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ