ΣΥΡΙΖΑ: «Κλείδωσε» το όνομα, προανήγγειλε αλλαγές ο Τσίπρας -Βαρύ κλίμα για Παπαδημούλη

0
63

Τέσσερις και πλέον ώρες κράτησε η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ καθώς έγινε εκτενής συζήτηση κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί το κόμμα προς το Συνέδριο.

Η απόφαση για άμεση επανεκκίνηση των διαδικασιών ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ με τη σύγκληση της ΚΕΑ στις 27 Ιουνίου αλλά και η συμφωνία ότι το Συνέδριο θα γίνει εντός φθινοπώρου αποτελεί σαφή ένδειξη ότι στην Κουμουνδούρου επιχειρούν να αφήσουν πίσω τους τα σημάδια εσωστρέφειας που εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα.

Παράλληλα, παρά τις αντικρουόμενες θέσεις, πάρθηκε απόφαση συγκρότησης της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου μετά τον καθορισμό ημερομηνίας διεξαγωγής του ενώ έκλεισε οριστικά η όποια συζήτηση περί διεξαγωγής διαδικτυακού προσυνεδριακού διαλόγου.

Όσον αφορά το όνομα, ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε τη σίγουρη επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς εκτιμήθηκε ότι ήταν αυτό που αφενός σηματοδοτεί το άνοιγμα προς το Κέντρο και αφετέρου αντιμετωπίζεται με τον μικρότερο σκεπτικισμό από τις τάσεις εντός Κουμουνδούρου. Σημειώνεται, πάντως, ότι η πρόταση πέρασε σχεδόν ομόφωνα καθώς μόνο ο Πάνος Λάμπρου (τάση των 53) υποστήριξε ότι η προσθήκη στο όνομα πρέπει σίγουρα να περιέχει τη λέξη «οικολογία».

Ξεκάθαρες οι προθέσεις Τσίπρα

Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, πάντως, είναι ενδεικτική των προθέσεών του καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες έστειλε σαφές μήνυμα εξωστρέφειας αλλά και ανανέωσης τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και σε διαδικασιών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε, παράλληλα, για την ανάγκη αξιολόγησης της δουλειάς που γίνεται τόσο στην κοινοβουλευτική ομάδα όσο και στην ευρωομάδα αλλά και στα τμήματα του κόμματος.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για την ανάγκη να αναδειχθούν και να βγουν μπροστά νέα στελέχη με κριτήριο την αξία και τη διείσδυση στην κοινωνία και όχι την «εσωκομματική γεωγραφία». Η συγκεκριμένη αναφορά θα πρέπει να θεωρηθεί συνέχεια της πρόσφατης τοποθέτησής του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών όπου υποστήριξε ότι «πιστεύω απολύτως ότι σ’ ένα με δυο χρόνια από σήμερα θα έχει ανασυγκροτηθεί πλήρως η εσωκομματική γεωγραφία του νέου ΣΥΡΙΖΑ. Και θα έχει αναδιαταχτεί και τόσο γιατί, ξέρετε, τα γεγονότα είναι αυτά και η στάση απέναντι στα γεγονότα που διατάσσουν με βάση τις πολιτικές τοποθετήσεις το εσωτερικό των κομμάτων. Αν αυτοί που σήμερα μοιάζουν να είναι στα αριστερά μπορεί αύριο να είναι στα δεξιά και αυτοί που είναι στα δεξιά, αύριο να είναι στα αριστερά».

Προάγγελος αλλαγών και «κάντο όπως ο Μητσοτάκης» με το μητρώο στελεχών

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα προάγγελο σημαντικών αλλαγών τόσο εντός Κουμουνδούρου όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα καθώς αμέσως μετά το Συνέδριο αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές σε κρίσιμες κομματικές θέσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας εισηγήθηκε, επίσης, να παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα μητρώο στελεχών προκειμένου να μπορέσει να ανανεωθεί το στελεχιακό δυναμικό του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr η ανάγκη ανανέωσης του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος εντοπίζεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων τα οποία φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά υπόψη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αναφορές σε Σκουρλέτη και το θέμα Παπαδημούλη

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στον Πάνο Σκουρλέτη κάνοντας λόγο για φαινόμενα δυισμού στο κόμμα. Αφορμή υπήρξε η συνέντευξη του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα «Η Εποχή» στην οποία υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προσωποπαγές κόμμα, αναφορά που θεωρήθηκε ότι ήταν αιχμή για την τοποθέτηση Τσίπρα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών περί «ιστορικής ευθύνης των ηγετών». Η συζήτηση, πάντως, έγινε σε συντροφικό κλίμα. Ενδεικτικό αυτού και το γεγονός ότι η απόφαση για να προτείνει ο Τσίπρας το όνομα στην συνεδρίαση της ΚΕΑ έγινε κατόπιν σχετικής εισήγησης του Πάνου Σκουρλέτη.

Παράλληλα, δεν έλειψαν και οι αναφορές στην υπόθεση Παπαδημούλη με το κλίμα να είναι βαρύ για τον ευρωβουλευτή του κόμματος αλλά όλοι να σημειώνουν ότι το ζήτημα πρέπει να κλείσει μετά τις δηλώσεις του ιδίου ότι θα διαθέσει τα έσοδα από την αξιοποίηση ακινήτων σε κοινωνικές δράσεις.

Παρά το γεγονός, πάντως, ότι συζητήθηκαν δύσκολα ζητήματα τα στελέχη του οργάνου από όλες τις τάσεις σημείωναν ότι το κλίμα ήταν συντροφικό και με διάθεση σύνθεσης των απόψεων.

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ