ΗΠΑ: «Ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται συνεχώς – Πιθανόν τα εμβόλια που θα φτιαχτούν να είναι αναποτελεσματικά»

0
80

Μεγάλος είναι ο προβληματισμός για το κατά πόσο τα εμβόλια που αναπτύσσονται θα είναι αποτελεσματικά έναντι καθώς ο κορωνοϊός μεταλάσσεται και το πιο επιθετικό στέλεχος του ιού είναι αυτό που άρχισε να εξαπλώνεται στις αρχές Φεβρουαρίου στην Ευρώπη και αργότερα στις ΗΠΑ.

Ερευνητές στο Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος στο Νέο Μεξικό υποστηρίζουν ότι το εν λόγω στέλεχος του ιού είναι πλέον το επικρατέστερο ανά τον κόσμο.

Φυσικά το Εθνικό Εργαστήριο δεν είναι κάποιος ιδιώτης αλλά εκπροσωπεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και συνεπώς η έκθεσή του σημαίνει πολλά και ιδιαίτερα πράγματα.

Στην έκθεση των ερευνητών επισημαίνεται ότι τα εμβόλια που αναπτύσσονται κατά του κορωνοϊού στις ΗΠΑ πιθανόν να μην είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του μεταλλαγμένου στελέχους, καθώς η ανάπτυξή τους είχε βασιστεί στο πρωταρχικό στέλεχος.

Όπως προκύπτει, πάντως, από τη συγκεκριμένη έρευνα, το σημαντικό είναι ότι ο Covid-19 δεν μεταλλάσσεται με υψηλή ταχύτητα.

Ωστόσο δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι μεταλλάσσεται ο ιός.

Οι ερευνητές του Los Alamos ανέπτυξαν μια μέθοδο για την παρακολούθηση των μεταλλάξεων του κοροναϊού σε «πραγματικό χρόνο».

Οι αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας έχουν στόχο να εξετάσουν τις ιογενείς αλληλουχίες γονιδιώματος, ενώ επιχειρείται η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αλλάζει ο ιός.

Τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες της ομάδας, ανακαλύφθηκαν 14 μεταλλάξεις.

Ορισμένες από αυτές εντοπίστηκαν απομονωμένες σε κάποιες κοινότητες, άλλες πιο εξαπλωμένες, ενώ σε μία περίπτωση χρειάστηκε να σημάνει συναγερμός.

Μετάλλαξη σημειώθηκε, συγκεκριμένα, στην πρωτεΐνη σε σχήμα ακίδας, μέρος του ιού που προεξέχει από την επιφάνειά του και που του επιτρέπει να προσβάλλει ανθρώπινα κύτταρα.

Στη μεταλλαγμένη αυτή πρωτεΐνη οι ερευνητές έδωσαν την ονομασία Spike D614G .

Δεν είναι, όμως, σαφές εάν η εν λόγω μετάλλαξη εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα ή την Ευρώπη, αλλά σίγουρα συγκεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη και, στη συνέχεια, «σάρωσε» τον κόσμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ