Σοβαρή κρίση στα Σκόπια – Ρωσικά ΜΜΕ: «Πιθανή η εξέγερση στο κρατίδιο» – «Έρχεται σύλληψη του προέδρου Ιβανόφ;»

0
67

Περίεργες ειδήσεις έρχονται από τα Σκόπια, τα οποία ταλανίζονται από το σκληρό μπραντεφέρ Μόσχας -Ουάσιγκτον-Σόρος για την συμφωνία των Πρεσπών, την οποία όπως φαίνεται, θα εμποδίσει το Κρεμλίνο με κάθε μέσο και τρόπο. 


Ρωσικά ΜΜΕ με διασυνδέσεις στις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας, φέρουν το αντιπολιτευόμενο εθνικιστικό κόμμα των Σκοπίων, το VMRO-DMNE να είναι έτοιμο να προκαλέσει ακόμα και εξέγερση στην χώρα μετά τις «πληροφορίες» για ….σύλληψη του προέδρου Ιβανόφ .

Καταρχήν το VMRO-DMNE κατακρίνει σφόδρα την απόφαση Ζάεφ για την αναγνώριση της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του κράτους, η οποία ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου ακόμα και για μελλοντική ανακήρυξη αυτονομίας στο δυτικό κομμάτι της χώρας από τους Αλβανούς.

«Έχουμε προειδοποιήσει τον διευθυντή της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΠΓΔΜ), Martin Kostovski, ότι η δημοσίευση του νόμου για τις γλώσσες στην επίσημη εφημερίδα αποτελεί αδίκημα το οποίο δεν …παραγράφεται και επιφέρει φυλάκιση  άμεσα σε όλους όσους την υπογράψουν», αναφέρει ανακοίνωση της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, στον νόμο  που έστειλε για δημοσίευση ο Αλβανικής καταγωγής πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ταλάτ Τζαφέρι  στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως .

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για βίαιη παραβίαση νόμων, των διαδικασιών και της συνταγματικότητας κατά την υιοθέτηση αντισυνταγματικών νόμων.


Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SDSM του Ζ.Ζάεφ, έχει «βιάσει για άλλη μια φορά ¨την  δημοκρατία ενώ  υπονομεύει την έννομη τάξη στη χώρα.

Αμέσως μετά την αλλαγή του ονόματος, η κυβέρνηση  Ζάεφ με παράνομο και βίαιο τρόπο μετατρέπει την ΠΓΔΜ σε  μια δίγλωσση χώρα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αυτό ήταν όπως διατείνεται από εθνικιστικούς κύκλους το «κερασάκι στην τούρτα» για την επικείμενη αντίδραση των Σκοπιανών εθνικιστών που αποτελούν την πλειοψηφία στην χώρα και αυτό δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε.

Την ίδια στιγμή έχουμε εξελίξεις που συνάδουν με τις ανεπιβεβαίωτες «πληροφορίες»  ρωσικών ΜΜΕ, οι οποίες λένε ότι ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, προετοιμάζεται κατά πάσα πιθανότητα για την σύλληψη του προέδρου της χώρας Γκεόργκε Ιβανόφ με αφορμή την συμφωνία των Πρεσπών, την οποία δεν προτίθεται να υπογράψει παρά του νόμους της χώρας.

Τοπικά ΜΜΕ  επιβεβαιώνουν  την καθημερινή συγκέντρωση επίλεκτων  αστυνομικών δυνάμεων  στην οδό Vodnyanskaya κοντά στην κατοικία του πρεσβευτή των ΗΠΑ, και στο προεδρικό μέγαρο στο Vodno.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν  ότι παράλληλα στη χώρα πραγματοποιούνται περίεργες κινήσεις από Σκοπιανούς εθνικιστικούς κύκλους.

Το Κοινοβούλιο των Σκοπίων ως γνωστόν, ενέκρινε τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα, προβλέποντας αλλαγή της ονομασίας της χώρας από τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», η οποία στην πραγματικότητα θέτει την χώρα σε πορεία προς την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» (στην πραγματικότητα ανοίγει την πόρτα προς την ΕΕ και  ΝΑΤΟ), αλλά αυτό έχει προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση της Μόσχας η οποία προσέφυγε στον ΟΗΕ, ενώ παρενέβη και στην ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με προχθεσινό άρθρο μας, ο Ρώσος εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Βλαντίμιρ Ολέντσενκο, «βλέπει» και αυτός μεγάλο κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην ΠΓΔΜ, μετά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αναφέροντας πως υπάρχει το ενδεχόμενο να διαμορφωθεί αλβανικός θύλακας στην πΓΔΜ με βάση το μοντέλο του Κοσσόβου.

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS σε τηλεγράφημά του με τίτλο «Η κατάσταση με την μετονομασία της «Μακεδονίας» μπορεί να αλλάξει τον συσχετισμό των δυνάμεων στα Βαλκάνια», παραθέτει την εκτίμησή του ότι η «ενδομακεδονική» διαμάχη γύρω από την μετονομασία της χώρας μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση του ρόλου της αλβανικής διασποράς, και μελλοντικά στην αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων στα Βαλκάνια.

«Στην «Μακεδονία» οι Αλβανοί συνιστούν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού και αν συντελεσθεί διάσπαση στον «μακεδονικό» πληθυσμό, αυτό σε κάθε περίπτωση θα σημαίνει ενίσχυση της αλβανικής επιρροής» επισημαίνει.

Προσθέτει ότι «για όσο διάστημα οι πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας εμφανίζονται συσπειρωμένες, αποτελούν την πλειοψηφία, αλλά αν έρθουν σε αντιπαράθεση μεταξύ τους, τότε πιο ισχυρές θα νοιώθουν οι αλβανικές δυνάμεις».

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι εθνικιστές Σκοπιανοί πιθανότατα λέμε , σύμφωνα με τα «συμφραζόμενα» από την ΠΓΔΜ, να ετοιμάζονται για εξελίξεις τύπου «Σκοπιανού Κοινοβουλίου του 2017 » με μαζικές διαδηλώσεις και εξεγέρσεις κατά της κυβέρνησης Ζάεφ.

Αυτό ειδικά το σενάριο φοβούνται και οι Αμερικανοί στην χώρα.

Ο Πρόεδρος Ιβανώφ δεν υποστηρίζει την ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και αποκάλεσε το δημοψήφισμα «ολέθριο και καταστροφικό», ενώ στις 27 Σεπτεμβρίου 2018 σε συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε την πρόθεσή του να μποϋκοτάρει το δημοψήφισμα. Στη συνέχεια κάλεσε τους πολίτες να μην ψηφίσουν για ένα τέτοιου τύπου  μέλλον της χώρας.

Τελικά, σε μια πιθανή περίπτωση σύλληψης του νυν προέδρου Ιβανώφ (πρώην μέλος του VMRO-DMNE), αυτό θα δώσει πιθανόν το έναυσμα για …εξελίξεις τύπου Γαλλίας στο κρατίδιο, με ανεξέλεγκτες πιθανότατα συνέπειες ακόμα και για την ίδια την ύπαρξη του.

pentapostagma.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ