Κορονοϊός: “Κλειδώνει” η σταδιακή άρση των μέτρων – Κρίσιμες συσκέψεις στο Μαξίμου

0
87

Στα χέρια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης βρίσκεται η εισήγηση των ειδικών – Διάγγελμα τη Δευτέρα για να πληροφορηθεί ο κόσμος όλες τις λεπτομέρειες.

Το σχέδιο για την άρση περιορισμού των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας λόγω του κορονοϊού, το οποίο αποκάλυψε αποκλειστικά η HuffPost Greece, βρίσκεται στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η τελική έγκριση αναμένεται να δοθεί από τον πρωθυπουργό, αφού προηγηθεί η οριστικοποίηση κρίσιμων “λεπτομερειών” μέσα στο Σαββατοκύριακο και ενόψει του διαγγέλματος της Δευτέρας (27/04).

Η πρώτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την άρση των περιοριστικών μέτρων προγραμματίστηκε για το πρωί του Σαββάτου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Σε αυτήν την σύσκεψη θα συμμετέχουν όπως έχει γίνει γνωστό οι κ.κ. Βασίλης Κικίλιας, Σωτήρης Τσιόδρας, Νίκος Χαρδαλιάς και Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Θα ακολουθήσει η κρίσιμη σύσκεψη της ομάδας άρσης των μέτρων. Σε αυτή θα μετέχουν ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Άκης Σκέρτσος, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Νίκος Χαρδαλιάς, και ο Σωτήρης Τσιόδρας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αυτής, πρόκειται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα στάδια της άρσης των μέτρων.

Όπως έχει σημειώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όλες οι αποφάσεις για την επόμενη μέρα, αλλά και τον τρόπο που θα εκκινήσει η χαλάρωση των μέτρων, θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό σε διάγγελμά του τη Δευτέρα.

Για τα σχολεία, βασική επιδίωξη του Μαξίμου είναι από τις 11 Μαΐου αρχής γενομένης με τη Γ’ Λυκείου και μέχρι και τον Ιούνιο, να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης.

Ημερολόγιο άρσης των απαγορεύσεων*

27 Απριλίου

Δημόσιες υπηρεσίες: Υποθηκοφυλακεία, Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία

4 Μαϊου

Γενικός πληθυσμός: Θα απελευθερωθούν πλήρως οι μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια (με εξαίρεση τα νησιά). Οι δημόσιες συναθροίσεις θα περιορίζονται στα 10 άτομα.

Επιχειρήσεις: Επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (εκτός πολυκαταστημάτων και μεγάλων μεμονωμένων καταστημάτων – αναμένεται να προσδιοριστεί το μέγεθος με βάση τετραγωνικά μέτρα) οι οποίες θα λειτουργούν με τους κανόνες που εφαρμόζονται σήμερα στα καταστήματα που παραμένουν σε λειτουργία (π.χ. 15 τ.μ. ανά επισκέπτη).

Επιχειρήσεις προσωπικής υγιεινής και κομμωτήρια, με λειτουργία αποκλειστικά με ραντεβού και με υποχρεωτική εφαρμογή των κανόνων που εφαρμόζονται σήμερα στα καταστήματα που παραμένουν σε λειτουργία (π.χ. διευρυμένο ωράριο).

11 Μαϊου

Εκπαίδευση:  Γ′ Λυκείου

1 Ιουνίου

Δημόσιες υπηρεσίες: Εφετείο, Άρειος Πάγος

Επιχειρήσεις: Πολυκαταστήματα και μεγάλα μεμονωμένα καταστήματα (αναμένεται να προσδιοριστεί το μέγεθος με βάση τετραγωνικά μέτρα), τα οποία θα λειτουργούν με τους κανόνες που εφαρμόζονται σήμερα στα καταστήματα που παραμένουν σε λειτουργία (π.χ. 15 τ.μ. ανά επισκέπτη, διευρυμένο ωράριο).

Αθλητικές εγκαταστάσεις, μόνο για ατομική άθληση σε ανοικτό χώρο με τους περιορισμούς που εφαρμόζονται ήδη στις μετακινήσεις του πληθυσμού (π.χ. μέχρι 2 άτομα με απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ τους).

Μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι.

Εκπαίδευση: Υπόλοιπες τάξεις Λύκειου και Γυμνάσιο

15 Ιουνίου

Δημόσιες υπηρεσίες: Υπόλοιπες Δημόσιες υπηρεσίες

Επιχειρήσεις: Πάρκα αναψυχής, θεματικά πάρκα, παιδότοποι κλπ.

Αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι δεξιώσεων, χώροι εκδηλώσεων και φεστιβάλ.

Καταλύματα διακοπών μικρού μεγέθους, ενοικιαζόμενα δωμάτια και χώροι κατασκήνωσης.

Επιχειρήσεις εστίασης, με την προϋπόθεση ότι τα τραπεζοκαθίσματα είναι τοποθετημένα μόνο σε ανοικτό χώρο, απέχουν μεταξύ τους 1,5 μέτρο και κάθε τραπέζι έχει έως 6 άτομα (αναμένεται να εξειδικευθεί η ρύθμιση περαιτέρω).

Εκπαίδευση: Πρωτοβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση (με επέκταση της εκπαιδευτικής χρονιάς κατά 3 εβδομάδες δεδομένου της αργοπορίας στο άνοιγμα τους)

29 Ιουνίου

Γενικός πληθυσμός: Θα απελευθερωθούν πλήρως οι μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια. Οι δημόσιες συναθροίσεις θα περιορίζονται στα 10 άτομα.

Επιχειρήσεις: Επιχειρήσεις διασκέδασης και ψυχαγωγίας (μπαρ, κινηματογράφοι, νυχτερινά κέντρα) τα οποία θα λειτουργούν με ειδικούς κανόνες που θα αφορούν την απόσταση τραπεζιών και τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ξενοδοχειακές μονάδες με εφαρμογή ορίου πληρότητας (θα οριστεί συγκεκριμένο ποσοστό) για ένα χρονικό διάστημα που θα οριστεί.

Επιχειρήσεις εστίασης, με την προϋπόθεση ότι τα τραπεζοκαθίσματα είναι τοποθετημένα σε απόσταση μεταξύ τους (έως 1,5 μέτρο για τον ανοικτό χώρο και έως 2 μέτρα για τον κλειστό χώρο) και κάθε τραπέζι έχει συγκεκριμένο αριθμό ατόμων (που θα προσδιοριστεί στη συνέχεια).

* Αυτό το σχέδιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η HuffPost, αποτελεί εισήγηση προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Η τελική έγκριση αναμένεται να δοθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού προηγηθεί η οριστικοποίηση κρίσιμων ”λεπτομερειών” μέσα στα αμέσως επόμενα 24ωρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ