Κυβέρνηση μυστικών κονδυλίων

0
60

Με την εκτενή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε τα ίδια επιχειρήματα για τον τρόπο διάθεσης των 20 εκατ. ευρώ σε μέσα ενημέρωσης για την εκστρατεία αντιμετώπισης του κορονοϊού. Επιμένει ο Στ. Πέτσας ότι η κατανομή του ποσού καθορίστηκε με αξιοκρατικά κριτήρια, αλλά αποφεύγει ξανά το αυτονόητο: να δώσει στη δημοσιότητα τα ακριβή ποσά που διατέθηκαν σε κάθε μέσο ενημέρωσης.

Κακά τα ψέματα. Η κυβέρνηση ακολουθεί και σε αυτό το ζήτημα την πολιτική των «μυστικών κονδυλίων» που υποτίθεται ότι είχε καταγγείλει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως σκάνδαλο του Αντ. Σαμαρά. Και να σκεφτεί κανείς ότι τότε μιλούσαμε για «μυστικά κονδύλια» μόνο στο υπουργείο Εξωτερικών!

Τώρα θεσμοθετήθηκαν «μυστικά κονδύλια» στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ παράλληλα οι περισσότερες δαπάνες του Δημοσίου θεωρούνται «έκτακτες» και δεν περνούν από τη Βουλή παρά μόνο ως Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Βρισκόμαστε μπροστά σε ομολογημένη θεσμική εκτροπή, με την καταπάτηση κάθε κανόνα χρηστής οικονομικής διαχείρισης και διαφάνειας.

Στην περίπτωση των 20 εκατ. είχαμε και την πρωτοτυπία να «ιδιωτικοποιηθούν» αυτά τα μυστικά κονδύλια, μέσω της ανάθεσης του έργου σε εταιρεία. Ετσι, αυτά που δεν μπορεί ακόμα να πληροφορηθεί ο φορολογούμενος πολίτης τα γνωρίζει -και αποφασίζει γι’ αυτά- κάποιος ιδιώτης, ο οποίος επιλέχθηκε βέβαια και αυτός με έκτακτες συνοπτικές διαδικασίες.

Πρόκειται για μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο, το οποίο δεν μπορεί πλέον να κρύψει ο Κυρ. Μητσοτάκης πίσω από το σκιάχτρο του κυβερνητικού εκπροσώπου. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την απόκρυψη αυτών των ποσών, παρά μόνο ο φόβος των διαχειριστών του κονδυλίου ότι θα αποκαλυφθούν τα φαύλα μικροκομματικά και προσωπικά κριτήριά τους.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» αποκάλυψε αμέσως -όπως έκαναν και ελάχιστα άλλα μέσα- το ποσό που της αναλογεί, σύμφωνα με την εταιρεία και τον Στ. Πέτσα. Είναι, όπως έχουμε σημειώσει, το 0,19% του συνολικού ποσού. Καλούμε και τις άλλες επιχειρήσεις του Τύπου να τολμήσουν να κάνουν το ίδιο.

Για το ζήτημα αυτό πρέπει να λάβουν θέση και οι ενώσεις των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης και πρώτη από όλους η ΕΣΗΕΑ, που είχε συμβάλει στην αποκάλυψη του σκανδάλου των μυστικών κονδυλίων τη δεκαετία του 1990.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ