Σούπερ Μάρκετ: Συνεχίζεται το ράλι, πώς «πνίγονται» σε νέο χρήμα

0
64

Με ποια προϊόντα καταφέρνουν τα σούπερ μάρκετ να συνεχίσουν την άνοδο των πωλήσεων τους ακόμα και μετά την καραντίνα;

Συνεχίζεται η άνοδος στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ και μετά την επαναλειτουργία της αγοράς.

Αυτό αποτυπώνουν τα στοιχεία για την πορεία της κατανάλωσης από την εταιρεία IRI.

Αν και κανείς θα περίμενε, ότι η επανέναρξη της λειτουργίας καταστημάτων αθλητικών ειδών, βιβλιοπωλείων, από τις 4 Μαΐου θα περιόριζε την ποσοστιαία αύξηση των πωλήσεων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει αποτυπωθεί στην κατανάλωση.

Αντιθέτως οι πωλήσεις των οργανωμένων αλυσίδων σούπερ μάρκετ συνεχίζουν να “τρέχουν” με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης ενώ συνεχίζουν να “κλέβουν” τζίρο από κατηγορίες προϊόντων, όπως είναι ο αθλητικός εξοπλισμός, τα ηλεκτρικά είδη, τα είδη χαρτοπωλείου και ανθοπωλείου.

Για του λόγου το αληθές, την εβδομάδα 11/5-17/5 για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία –είναι η δεύτερη εβδομάδα επαναλειτουργίας της οικονομίας- οι πωλήσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων άγγιξαν τα 123,36 εκατ. ευρώ, δηλαδή 10,1% υψηλότερες από τις πωλήσεις το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν.

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ποιες υποκατηγορίες σημείωσαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Και η υποκατηγορία με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη δεν ήταν αυτή των τροφίμων.

Οι πωλήσεις τροφίμων ενισχύθηκαν κατά 7,4%, κατά 15% οι πωλήσεις προϊόντων σπιτιού, μόλις 1,9% οι πωλήσεις προϊόντων προσωπικής φροντίδας και υγιεινής και 44,7% οι πωλήσεις όλων των άλλων προϊόντων που πωλούνται από τις σάλες των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Και όταν λέμε όλα τα άλλα προϊόντα, σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι πωλήσεις προϊόντων αθλητικού εξοπλισμού που το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα “έτρεξαν” με 160,1%, των ηλεκτρικών ειδών με +112,6%, των προϊόντων κήπου με +80,8%, των προϊόντων για το αυτοκίνητο με +64,4% και των ρούχων με +48,9%.

Από την αρχή της κρίσης, δηλαδή από τις 24 Φεβρουαρίου έως και τις 17 Μαΐου σε διάστημα 12 εβδομάδων οι πωλήσεις 340 προϊοντικών κατηγοριών σταθερού κωδικού των σούπερ μάρκετ εκτινάχθηκαν στα 1,683 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 22,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν, ενώ από την αρχή της χρονιάς μέχρι τις 17 Μαΐου οι πωλήσεις αυξήθηκαν 15,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Όπως προκύπτει από τις μετρήσεις της IRI, τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε αξία παρουσίασαν τα αντισηπτικά τζελ όπου ο τζίρος σημείωσε άνοδο 492,1%.

Ακολουθούν τα συμπληρώματα διατροφής με αύξηση 320,1%, τα υγρά μαντιλάκια με αύξηση 269,6% και το οινόπνευμα με αύξηση 232,4%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ