Δημοσκοπήσεις: Παγιώνεται και αυξάνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

0
50

Τρία χρόνια από την ανάληψη της ηγεσίας της ΝΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, φαίνεται να έχει αυξήσει κατά τέσσερις μονάδες τα ποσοστά της έναντι του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο”, που έλαβε υπόψη τον μέσο όρο πέντε δημοσκοπήσεων.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ εμφανίζεται να ανατρέπει τη διαφορά 7,5 μονάδων της ήττας των τελευταίων εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015 και να είναι πλέον τέσσερις μονάδες μπροστά στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τον μέσο όρο των πέντε ερευνών που δημοσιεύθηκαν τότε: Metron Analysis (δειγματοληψία 11-13/1), Alco (12-15/1), Pulse (18-19/1), K-Research (18-21/1) και MRB (4-11/2).

Σε σύγκριση λοιπόν με τα ευρήματα των ίδιων πέντε εταιρειών στο διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2018, τα συμπεράσματα που προκύπτουν αναλυτικά είναι τα εξής:

-Η ΝΔ εμφανίζεται αυξημένη κατά 4 μονάδες (28,1% από 24,1%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στάσιμος στο ίδιο ακριβώς ποσοστό (20,9%), στην πρόθεση ψήφου.

-Άνοδος κατά 1,6% του ΚΙΝΑΛ (τότε ΔΗΣΥ).

-Οι βασικές απώλειες σημειώνονται στα τέσσερα κόμματα που το 2016 δεν ήταν μακριά από το ποσοστό εισόδου στη Βουλή (Ένωση Κεντρώων, ΑΝΕΛ, Ποτάμι, ΛΑΕ), ενώ σήμερα βρίσκονται πολύ πιο μακριά από τον στόχο του 2%.

-Από μια κατάσταση ισοπαλίας το 2016, οι δύο αρχηγοί βρίσκονται σήμερα σε απόσταση 9 μονάδων λόγω της αύξησης των απαντήσεων υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά 6,1% και της μείωσης του Α. Τσίπρα κατά 2,6%.

-Όσον αφορά τον δείκτη “ικανότητας διακυβέρνησης” η υπεροχή της ΝΔ αγγίζει τις 11 μονάδες (32,7%-21,8%).

-Όσον αφορά τον δείκτη “επιθυμίας νίκης”, αποτυπώνεται σαφής υπεροχή της ΝΔ της τάξης των 10 μονάδων (36,3%-26,1%). Ο εν λόγω δείκτης είναι διαφορετικός από την παράσταση νίκης, όπου η υπεροχή της ΝΔ είναι απόλυτη.

-Διογκώνεται το κύμα δυσαρέσκειας εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον δείκτη “ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε εάν κερδίσει τις εκλογές”, καταγράφεται εντυπωσιακή άνοδος των απαντήσεων εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά 12 μονάδες, μετά την παρέλευση της τριετίας.

ΠΗΓΗ: Capital

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ