Παραδέχεται την ήττα της στη Λιβύη η Τουρκία; – Κατηγορεί τον Χ.Χαφτάρ για «εγκλήματα πολέμου»

0
68

Την ώρα που οι δυνάμεις του LNA σημειώνουν όλο και περισσότερες νίκες κατά των Τούρκων, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, βρήκε άλλον τρόπο να αντιδράσει. 

Έπειτα από την επίθεση στο αεροδρόμιο Mitiga της Λιβύης, όπου χρησιμοποιούταν ως βάση από τους Τούρκους, κατηγορεί τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ για «εγκλήματα πολέμου». 

Προανήγγειλε μάλιστα, τη διενέργεια ειδικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί η «νομιμότητα» των ενεργειών του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του LNA.

Τα νέα τουρκικά βέλη προς τη Βεγγάζη επέρχονται λίγες ημέρες, μετά τις αεροπορικές επιθέσεις του LNA σε αποθήκες πυρομαχικών και θέσεις στρατιωτικών δυνάμεων, φίλα προσκείμενες προς την Άγκυρα, βορειοδυτικά της πόλης Μισράτα.

Εξάλλου, τουρκικές δυνάμεις επιχειρούν εδώ και αρκετούς μήνες στη Λιβύη, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA).

Η νέα κλιμάκωση της έντασης στην αφρικανική χώρα, παρά την πρόσκαιρη εκεχειρία στις αρχές του 2020, επήλθε ως απόρροια της απόφασης του στρατηγού Χαφτάρ να αποχωρήσει από τη συμφωνία «Skhirat» του 2015.

Πρόκειται για τη συμφωνία ειρήνης των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, η οποία οδήγησε στη συγκρότηση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA).

Πέραν αυτού, όμως, ο Χαφτάρ δήλωσε την πρόθεσή του να αναλάβει τον έλεγχο όλης της λιβυκής επικράτειας, ενώ διαβεβαίωσε ότι πολύ σύντομα να εισέλθει και στην πρωτεύουσα, Τρίπολη – έδρα της GNA.

Η διεθνής κοινότητας, όπως και αρκετές χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας – έσπευσαν να καταδικάσουν τις συγκεκριμένες δηλώσεις, κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ