Εκκρεμότητες που μυρίζουν γαλάζιες πιέσεις

0
68

Πολιτικές μεθοδεύσεις εκ μέρους της Ν.Δ. υποψιάζονται νομικοί και πολιτικοί κύκλοι σχετικά με τις ενστάσεις υποψηφίων κατά συνυποψηφίων τους στις εκλογές του Ιουλίου και τις ευρωεκλογές του Μαΐου, οι οποίες έναν χρόνο μετά δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί ● Σχεδόν το 75% των περιπτώσεων αφορά βουλευτές εκλεγμένους με το κυβερνών κόμμα, με συνέπεια η καθυστέρηση να αποδίδεται σε φόβο του Κ. Μητσοτάκη μήπως αλλάξουν οι εσωκομματικοί συσχετισμοί στην κοινοβουλευτική του ομάδα ● Το παρασκήνιο με την ένσταση για την έδρα στην Ευρωβουλή στο κόμμα του Βελόπουλου.

Ως ένα πρωτοφανές γεγονός, χωρίς ιστορικό προηγούμενο, το οποίο –σύμφωνα με έγκριτους νομικούς κύκλους– θα μπορούσε να ισοδυναμεί με αρνησιδικία, εκλαμβάνεται η μη εκδίκαση από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο των ενστάσεων που έχουν ασκήσει περίπου 20 υποψήφιοι κατά άλλων συνυποψηφίων τους στις ευρωεκλογές του Μάιου και στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019. Πρόκειται για ενστάσεις που αφορούν είτε αιτήσεις επανακαταμέτρησης ψήφων είτε επίκληση διάφορων νομικών κωλυμάτων εκλεγμένων βουλευτών.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά, το αρμόδιο δικαστήριο δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά και η δικάσιμος που έχει προσδιοριστεί για τις 3 Ιουνίου αφορά ούτε καν τις μισές από τις εκκρεμείς υποθέσεις, ενώ και οι διάδικοι προβληματίζονται εάν θα κατατεθούν όλες οι εισηγήσεις των αρμόδιων δικαστών. Τα προαναφερθέντα επιβεβαιώνουν μια μάλλον δυσεξήγητη καθυστέρηση αναφορικά με την εξέταση των υποθέσεων, οδηγώντας ουσιαστικά σε στρεβλώσεις σχετικά με την πραγματική αποτύπωση της λαϊκής βούλησης αλλά και πρακτικά σε άρνηση έκδοσης δικαστικής απόφασης, ενέργεια που αντίκειται στην ορθή και εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Πολιτικές σκοπιμότητες

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί δεν είναι λίγοι εκείνοι, άμεσα εμπλεκόμενοι και λοιποί πολιτικοί παρατηρητές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, οι οποίοι εύλογα υποψιάζονται ως πιθανούς λόγους της κωλυσιεργίας την ύπαρξη πολιτικών σκοπιμοτήτων και αντίστοιχων πιέσεων προς τη Δικαιοσύνη, προερχόμενων κατά βάση από το γαλάζιο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Δεν είναι άλλωστε λίγες τον τελευταίο χρόνο διακυβέρνησης της Ν.Δ. οι απόπειρες έμμεσου επηρεασμού της, με πιο πρόσφατη περίπτωση την παρέμβαση μέσω διαδικτύου του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Ακη Σκέρτσου, για τη δικαστική υπόθεση της αποτρόπαιας δολοφονίας της νεαρής φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο.

Οι επίμαχες υποψίες ενισχύονται από το δεδομένο ότι σχεδόν το 75% των περιπτώσεων αφορά βουλευτές εκλεγμένους με τη Ν.Δ., με συνέπεια να γίνεται λόγος για απροθυμία και φόβο της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην αλλάξουν οι εσωκομματικοί συσχετισμοί στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Παρομοίως, δεν λείπουν και οι ψίθυροι για προστασία προσώπων και κομμάτων που θα χάσουν τις αντίστοιχες έδρες τους, επηρεάζοντας αρνητικά ένα βολικό μέχρι σήμερα για τους ίδιους status quo. Κι αυτό διότι, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, ανάλογα με την απόφαση του δικαστηρίου, είναι πολύ πιθανόν να σημειωθούν ανατροπές και ανακατατάξεις στη σύνθεση των μελών που απαρτίζουν σήμερα το Κοινοβούλιο.

Από την άλλη πλευρά, λόγοι προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος και αποκατάστασης κάθε αμφιβολίας για την οριστική σύνθεση των 300 που καταλαμβάνουν μια θέση στα έδρανα της Βουλής θα περίμενε κανείς να κινητοποιήσουν τους δικαστές, ώστε να συνεδριάσουν και να δώσουν ένα τέλος στο θέμα.

Μάλιστα, η συνταξιοδότηση του προέδρου του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου στις 31 Ιουνίου αναμένεται να μπλοκάρει για ακόμη ένα τρίμηνο την εκδίκαση όλων αυτών των υποθέσεων που μετά τις δικαστικές διακοπές (προβλεπόμενες και έκτακτες όπως η πρόσφατη προσωρινή αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού), θα πρέπει να περιμένουν και τις διαδικασίες για νέο πρόεδρο, νέα έδρα και άλλα γραφειοκρατικά, πλην αναπόφευκτα.

Ως εκ τούτου, υπό αυτές τις συνθήκες και εφόσον λάβει κανείς υπόψη ως υπόθεση εργασίας το καλύτερο και πιο ευνοϊκό σενάριο, οι οριστικές αποφάσεις παραπέμπονται το νωρίτερο για το 2021, δηλαδή ενάμιση έτος μετά τις εκλογές του 2019 και εάν βέβαια δεν έχουν μεσολαβήσει πρόωρες εθνικές εκλογές, σύμφωνα και με τη σχετική φημολογία που δεν λέει να κοπάσει.

Μερικές από τις πιο γνωστές και ευρύτερα διαδεδομένες τέτοιες υποθέσεις που αναμένουν να εκδικαστούν αφορούν την έδρα της Ν.Δ. στον Νομό Ημαθίας, με τον Φώτη Κουτσουπιά να έχει καταθέσει ένσταση κατά του Λάζαρου Τσαβδαρίδη, την τέταρτη έδρα της Ν.Δ. στην Αχαΐα για την οποία έχει προσφύγει ο Θανάσης Νταβλούρος εναντίον της Χριστίνας Αλεξοπούλου, ενώ αντίστοιχη περίπτωση δικαστικής αντιδικίας υπάρχει και στον ΣΥΡΙΖΑ με έδρα που διεκδικεί στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθήνας ο α’ επιλαχών με το ψηφοδέλτιο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος έχει καταθέσει ένσταση κατά του εκλεγέντος (με 5 ψήφους διαφορά) Θανάση Παπαχριστόπουλου.

Επιπλέον, την οδό της ένστασης έχει ακολουθήσει ο Σάββας Γεωργιάδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, εναντίον του νυν ευρωβουλευτή Εμμανουήλ Φράγκου, ο οποίος έλαβε ως δεύτερος στη λίστα τη θέση του αρχηγού του κόμματος, μετά την παραίτηση του τελευταίου για να συνεχίσει ως βουλευτής στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η περίπτωση Γεωργιάδη

Η συγκεκριμένη περίπτωση έχει πρόσθετο ενδιαφέρον και αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σάββας Γεωργιάδης έχει αποχωρήσει από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου επικαλούμενος λόγους ηθικής τάξης. Ειδικότερα, καταγγέλλει ότι η συμμετοχή του κ. Φράγκου στις ευρωεκλογές (με την αυθαίρετη όπως υποστηρίζει προσθήκη του προσωνυμίου «Φραγκούλης») ήταν παραπλανητική για το εκλογικό σώμα, επειδή θεωρεί πως υπήρξε σύγχυση με τη συνωνυμία του με τον πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού και πρώην υπηρεσιακό υπουργό Εθνικής Αμυνας, Φραγκούλη Φράγκο.

Μάλιστα, πολιτικοί κύκλοι δεν αποκλείουν η περίπτωση αυτή να είναι μία από τις κύριες αιτίες της κωλυσιεργίας, αφού όπως εκτιμούν ενδέχεται να αξιοποιείται ως ένα μέσο πίεσης της Ν.Δ. προς τον Κυριάκο Βελόπουλο, στη λογική του επιχειρήματος ότι σε περίπτωση εκδίκασης της υπόθεσης και δικαίωσης του κ. Γεωργιάδη, η Ελληνική Λύση θα χάσει την εκπροσώπησή της στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τέλος, καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι η καθυστέρηση προκαλεί παρενέργειες και σε επίπεδο Βρυξελλών, καθώς ο Ιταλός πρόεδρος της Ευρωβουλής Ντέιβιντ Σασόλι φέρεται να έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του γι’ αυτήν την ελληνική αξιοπερίεργη εκκρεμότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ