Γιατί η ιταλική κυβέρνηση δεν ξεκλειδώνει τον Eastmed;

0
28

Θέτει προ των ευθυνών του τον Ντράγκι η ιταλική αντιπολίτευση

Πρόσφατα ΕΕ-Ισραήλ-Αίγυπτος υπέγραψαν για την προμήθεια ισραηλινού αερίου σε μια πολύ σημαντική κίνηση, η οποία συν τοις άλλοις αφήνει εκτός νυμφώνος την Τουρκία.

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ενεργειακού πάζλ όμως αφορά στην στάση της Ιταλίας. 

Από τον περασμένο Απρίλιο επιτροπή της ιταλικής Βουλής καλεί τον Ντράγκι να δώσει ώθηση στον αγωγό, αλλά..του κάκου! 

Το θέμα επανήλθε στο ιταλικό προσκήνιο. 

«Δεδομένων των νέων αυξήσεων τιμών και του πραγματικού κινδύνου διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, είναι ακατανόητο ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να επιταχύνει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Eastmed. Από τα μέσα Απριλίου, μέχρι τώρα, το ψήφισμα για την πρώτη μου υπογραφή βρίσκεται στην Επιτροπή Παραγωγικών Δραστηριοτήτων, η οποία σκοπεύει να δεσμεύσει την κυβέρνηση για την κατασκευή μιας υποδομής που θα εγγυάται στο έθνος μας μεγαλύτερη διαφοροποίηση και ασφαλή προμήθεια φυσικού αερίου ακόμη και φθηνότερες τιμές. Για να εγγυηθεί το φυσικό αέριο στην Ιταλία, ο Ντράγκι και η πλειοψηφία του τους τελευταίους μήνες έχουν στραφεί σε χώρες στις οποίες ισχύουν αρχές που κάθε άλλο παρά δημοκρατικές είναι. Αναρωτιόμαστε γιατί η κυβέρνηση αγνόησε την πολλοστή πρόταση κοινής λογικής των «Αδελφών της Ιταλίας» και κυρίως τη βούληση του Ισραήλ, ενός έθνος που έχει επίσης επανειλημμένα εκφράσει την προθυμία του να πουλήσει και να μεταφέρει LNG. Επιπλέον, θα ήθελα να επισημάνω πώς η κατασκευή του Eastmed θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμη στο μέλλον για τη μεταφορά υδρογόνου. Δεν είναι πλέον η ώρα να κάνουμε ιδεολογικές επιλογές, αλλά να δώσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις στους Ιταλούς».

Αυτό δήλωσε ο Riccardo Zucconi, αναπληρωτής του κόμματος των «Αδελφών της Ιταλίας»  και επικεφαλής του ομίλου FdI στην Επιτροπή Παραγωγικών Δραστηριοτήτων, Εμπορίου και Τουρισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως προ μηνών ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε πως μαζί με τον Ισπανό πρωθυπουργό έχουν συζητήσει την πιθανότητα κατασκευής ενός αγωγού Ιταλίας-Ισπανίας που θα βοηθήσει όλη την Ευρώπη…

Εις βάρος του East Med; Όπως και να έχει τα γεωοικονομικά παιχνίδια που παίζονται είναι περίπλοκα και πολυποίκιλα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ