Ομολογία “αποτυχίας” από τη Σουηδία – 3.000 θάνατοι και ξεκλήρισμα ηλικιωμένων

0
569

Η Σουηδία παραδέχεται μια «μεγάλη αποτυχία» για την πρόληψη των θανάτων ηλικιωμένων από κορονοϊό καθώς ο αριθμός των ατόμων ξεπερνά τα 3.000 με το 90% των θυμάτων άνω των 70 ετών

Ο αριθμός των θανάτων ηλικιωμένων από κορονοϊό στη Σουηδία είναι «μεγάλη αποτυχία», δήλωσε η πρέσβης της χώρας στις ΗΠΑ.

Η Karin Ulrika Olofsdotter δήλωσε ότι το 90% αυτών που πέθαναν στη Σουηδία ήταν άνω των 70 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου 2.700 ηλικιωμένοι έχουν πεθάνει από τον ιό.

Η Σουηδία έχει απαγορεύσει τις επισκέψεις σε κέντρα φροντίδας σε έναν από τους λίγους περιορισμούς της, αφού αποφάσισε να μην ακολοθήσει το lockdown, αλλά ο κορυφαίος ιολόγος της Σουηδίας Anders Tegnell έχει προηγουμένως παραδεχτεί ότι θα έπρεπε να είχαν γίνει περισσότερα για την προστασία των ηλικιωμένων.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών πέρασε σήμερα 3.000 – ένα ορόσημο που ο Tegnell είχε ονομάσει «τρομερά μεγάλο αριθμό» όταν προειδοποίησε ότι έρχεται ο κορονοϊός και στην χώρα.

Ακόμα 99 θάνατοι προστέθηκαν στον αριθμό σήμερα, αυξάνοντας τον αριθμό των θανάτων από 2.941 σε 3.040, ενώ 705 νέα κρούσματα αύξησαν το σύνολο από 23.918 σε 24.623. Η πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον ρωτήθηκε για τη στρατηγική της Σουηδίας χθες το βράδυ σε συνέντευξη στο Fox News.
Περιγράφοντας τους λίγους περιορισμούς που έχει επιβάλει η Σουηδία, είπε: «Υποστηρίζουμε την κοινωνική αποστασιοποίηση, άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών πρέπει να μείνουν στο σπίτι τους. Έχουμε ρυθμίσει τα πράγματα έτσι ώστε να απαγορεύεται πλέον η επίσκεψη σε άτομα σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, και εκεί δυστυχώς έχουμε δει τη μεγαλύτερη απώλεια ζωής μεταξύ των ηλικιωμένων.

 photo Reuters«Το 90% των 3.000 ανθρώπων που έχουν πεθάνει στη Σουηδία ήταν άνω των 70 ετών, αυτό είναι φυσικά μια μεγάλη αποτυχία που έχουμε και είναι κάτι που δουλεύουμε».

Η Σουηδία είχε υποστηρίξει προηγουμένως ότι ένα lockdown θα ήταν ανώφελο καθώς δεν θα απέτρεπε τους θανάτους τον ηλικιωμένων.

Ο Tegnell, ο επικεφαλής επιδημιολόγος, εκτιμά ότι περίπου οι μισοί από τους θανάτους της Σουηδίας συμβαίνουν σε κέντρα φροντίδας.

Μπαρ και εστιατόρια έχουν παραμείνει ανοιχτά ακόμη, ενώ τα δημοτικά σχολεία συνέχισαν να διδάσκουν χωρίς διακοπή.

Η χώρα αντιμετώπισε κριτική επειδή το ποσοστό των περιπτώσεων και των θανάτων της είναι υψηλότερο από ό,τι στη Δανία, τη Νορβηγία ή τη Φινλανδία.

Ο πρέσβης είπε ότι περίπου το 25% των ανθρώπων στη Στοκχόλμη πιστεύεται ότι έχουν ανοσία από την ασθένεια.

Είπε ότι το ποσοστό είχε αυξηθεί από το 10% πριν από τρεις εβδομάδες, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται μελέτη για τον υπολογισμό του αριθμού για ολόκληρη τη Σουηδία.

Η Στοκχόλμη αντιπροσωπεύει περίπου 9.000 από το σύνολο των 24.623 περιπτώσεων, αναπάντεχα πολλά σε μια χώρα όπου ορισμένες περιοχές είναι πολύ απομακρυσμένες.

Η Σουηδία λέει πως η “ανοσία της αγέλης” δεν αποτελεί από μόνης της μια στρατηγική, όμως οι ιολόγοι ελπίζουν ότι ένα αυξανόμενο επίπεδο ανοσίας θα επιβραδύνει την εξάπλωση της νόσου στη χώρα.

Πηγή: dailymail

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ