Εντελώς απογοητευτικός είναι ο τζίρος του Μαΐου για τις επιχειρήσεις αν και ήταν ο μήνας που ξεκίνησε σταδιακά το άνοιγμα της οικονομίας. Η «βουτιά» ανέρχεται στο 27% ενώ οι απώλειες των εσόδων άγγιξαν τα 6 δισ. ευρώ.
Για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας (με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων) ο κύκλος εργασιών τον Μάιο 2020 ανήλθε σε 15,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 27,1% σε σχέση με τον Μάιο 2019, που είχε ανέλθει σε 21,55 δισ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 88,7% τον Μάιο 2020 σε σύγκριση με τον Μάιο 2019 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης ενώ τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες (1,2%).
Ακόμα χειρότερη ήταν η κατάσταση για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας (και επίσης τηρούν διπλογραφικά βιβλία). Όπως προκύπτει για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 709.442 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 55,8% σε σχέση με τον Μάιο 2019, οπότε είχε διαμορφωθεί σε 1.605.798 χιλ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη μείωση κατά 97,2% κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του κλάδου των Καταλυμάτων, ενώ τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Λιανικού Εμπορίου, εκτός από το Εμπόριο Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσικλετών (14,9%).

Σε ανάλυση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας,  τονίζεται ότι με την  επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων τον Μάιο, η ανταπόκριση της ζήτησης ήταν θετική, παρά τις αρχικά δυσοίωνες εκτιμήσεις. Τα συμπεράσματα της ΕΣΕΕ αφορούν στον κύκλο εργασιών των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, δεδομένου μάλιστα ότι ήταν ο πρώτος μήνας της σταδιακής επανέναρξης της λειτουργίας συγκεκριμένων κατηγοριών εμπορικών καταστημάτων.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το επόμενο χρονικό διάστημα είναι το πλέον κρίσιμο για την εξαγωγή συμπερασμάτων στο εμπόριο, καθώς θα έχει καταγραφεί ο αντίκτυπος της πανδημίας και στον τουριστικό τομέα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ