Ξέμεινε από χρήματα η Τουρκία: Δεν μπορεί να αποπληρώσει τα 2.5 δισ. δολάρια στην Ρωσία για τους S-400

0
72

”Βυθίζεται” το τουρκικό όνειρο για υπεροπλία. Η οικονομική κρίση και το ξέσπασμα της πανδημίας οδηγούν την Τουρκία στο ”βάλτο”. 

Η κατάσταση στη γειτονική χώρα δεν ελέγχεται σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, ενώ ήδη υπάρχουν προβλήματα και στο στράτευμα. Οι επιθέσεις Ερντογανικών κατά Γκιουλενιστών και τούμπαλιν δεν λένε να ”κοπάσουν” με αναλυτές να αναφέρουν πως η επόμενη ημέρα είναι άκρως εφιαλτική για την Τουρκία. 

Πριν λίγα 24ωρα οι Τούρκοι ανέφεραν πως οι S-400 δεν θα ακυρωθούν, όμως η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική. 

Τι ανέφεραν οι Τούρκοι πριν λίγες ημέρες:  

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων, Τούρκος ανώτερος αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται, δήλωσε ότι η ενεργοποίηση του πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 που αγοράστηκε από τη Ρωσία καθυστέρησε λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Η καθυστέρηση αυτή δεν θα οδηγήσει, ωστόσο, στην ακύρωση του τουρκικού προγράμματος ανέφερε η ίδια πηγή, σύμφωνα και με το «Reuters».

«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στην απόφαση ενεργοποίησης των S-400, (αλλά) λόγω του Covid-19 το σχέδιο που προέβλεπε ότι θα είναι έτοιμοι τον Απρίλιο θα καθυστερήσει», δήλωσε, προσθέτοντας ότι έμειναν ορισμένα τεχνικά ζητήματα έμειναν να ξεπεραστούν. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η καθυστέρηση μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν έγινε κανένα σχόλιο από την πλευρά του υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Όπως όμως αναφέρει η ιστοσελίδα Al Monitor, «ο λόγος που δεν ενεργοποιείται το αντιπυραυλικό σύστημα είναι οικονομικός καθώς στην Άγκυρα υπάρχουν δεύτερες σκέψεις αναφορικά με το αν η χώρα μπορεί να αποπληρώσει 2.5 δισ. δολάρια στην Ρωσία».

Ως γνωστό, η Τουρκία βρίσκεται ήδη σε ασταθές έδαφος, καθώς το ήδη υποτιμημένο νόμισμα της αλλά και η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού απειλούν την εύθραυστη οικονομία της χώρας.

Η λίρα έχει ήδη πληγεί από τη νομισματική κρίση της χώρας το 2018 και το 2019, με το δολάριο να ενισχύεται έναντι του τουρκικού νομίσματος κατά 13%.

To ερώτημα βέβαια είναι για το ποια θα είναι θέση της Μόσχας. Θα ”χτυπήσει” οικονομικά την Τουρκία σε ενδεχόμενο καθυστέρηση, ή ακόμα και ακύρωσης; Η απάντηση είναι μάλλον καταφατική.«Έρχονται δύσκολες ώρες, διότι η Τουρκία ήταν ήδη ευάλωτη μακροοικονομικά πριν τη χτυπήσει ο κορονοϊός» δήλωσε στο CNBC ο Τζαν Σελσούκι από την Istanbul Economics Research. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και η αυτοαπομόνωση είναι εθελοντική, οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και ο τουρισμός έχει καταρρεύσει. 

Al-Monitor

@AlMonitor

Despite what Turkish officials say, the reason for Ankara’s delay in activating the S-400 missile system is utterly political, writes @Metin4020 http://almon.co/3ckt 

Turkey’s S-400 delay is about more than just the economy and COVID-19

Turkey’s deepening economic woes are widely seen as the prime reason behind its decision to delay the activation of the Russian S-400 systems. But an array of other factors have been at play that are…

al-monitor.com

15

2:31 AM – Apr 24, 2020

Twitter Ads info and privacy

See Al-Monitor’s other Tweets


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ