Και 24.800 ευρώ για προβολή της κ. Νικολάου

0
66

Αλλη μια σύμβαση ακριβού έργου με απευθείας ανάθεση από τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής ● Ευνοημένη μια δημοσιογράφος, υποψήφια βουλευτής Ευβοίας της Ν.Δ επί Σαμαρά, που είχε εξασφαλίσει παχυλό μισθό και από την ΕΡΤ ως σύμβουλος του… συμβούλου ● Παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα για τις απολυμάνσεις και τα καθαριστικά των φυλακών.

Μετά τις απευθείας αναθέσεις των απεντομώσεων και προμήθειας καθαριστικών στις νεοσύστατες ως προς το αντικείμενο αυτό εταιρείες, με συμβάσεις συνολικής αξίας 739.000 ευρώ («Εφ.Συν.» 26.4.2010), μια νέα σύμβαση που δεν έχει καμία σχέση με την πανδημία υπογράφτηκε στις 15.4.2020 χωρίς διαγωνισμό, δεδομένου ότι –συμπτωματικά– ήταν κατά τι μικρότερη από τις 25.000 ευρώ που είναι το όριο των απευθείας συμβάσεων. Η απόφαση είναι δημοσιευμένη στη «Διαύγεια» και η σύμβαση στο ΚΗΜΔΣ.

Αντικείμενο της σύμβασης «η δέσμευση ποσού 24.800 ευρώ (με ΦΠΑ) για την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης θεμάτων που αφορούν τις δημόσιες σχέσεις του γραφείου της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής. Ειδικότερα οι υπηρεσίες αφορούν την προβολή δράσεων της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, την προώθηση αλλά και συμβουλές-προτάσεις σε θέματα επικοινωνίας, των θεμάτων ημερήσιας διάταξης με σκοπό να προβληθούν ευρέως όλες οι δράσεις της». Το έργο ανατέθηκε στην ανάδοχο Ρέτσα Σταματία, με έδρα τα Κριεζά Βοιωτίας, ΑΦΜ… ΔΟΥ Κύμης.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πέρα από αυτήν καθ’ εαυτήν τη σύμβαση, υπάρχει μία παράγραφος που ξεκαθαρίζει ότι εάν η Σοφία Νικολάου για οποιονδήποτε λόγο παυθεί από τη θέση της, τότε η σύμβαση παύει να ισχύει. «Σε περίπτωση λήξης-παύσης της θητείας της Γενικής Γραμματέως Σοφίας Νικολάου πριν την 31-12-2020 (χρονική λήξη της σύμβασης), η Ανάδοχος πέραν της αμοιβής για τις υπηρεσίες που έχουν εκτελεστεί μέχρι τον χρόνο λήξης-παύσης της θητείας της Γενικής Γραμματέως, δεν δικαιούται να λάβει κανένα επιπλέον ποσό ως αποζημίωση». Με το εδάφιο αυτό αποδεικνύεται εκτός των άλλων ότι η σύμβαση αφορά καθαρά την προσωπική προβολή της Σοφίας Νικολάου και όχι εν γένει της γραμματείας που έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη ολόκληρου του σωφρονιστικού συστήματος.

Αναζητώντας τη συγκεκριμένη ανάδοχο από τα στοιχεία που αναγράφονται στη σύμβαση, διαπιστώσαμε ότι είναι δημοσιογράφος σε τοπικά ΜΜΕ της Εύβοιας όπου και φαίνεται να κατοικεί και συνεργάζεται με δημόσιους φορείς της περιοχής (π.χ. επιμελητήριο). Ηταν υποψήφια βουλευτίνα της Ν.Δ. επί Σαμαρά το 2012 και το 2015. Μάλιστα τότε είχε καταθέσει μήνυση κατά του συνυποψηφίου της Σίμου Κεδίκογλου καθώς ο τελευταίος φερόταν να στέλνει SMS ως Ν.Δ. για να σταυρώσουν αυτόν στις εκλογές. (https://www.youtube.com/watch?v=DER1dLxrtvQ)

Η Ματίνα Ρέτσα με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά 

Ομως η κυρία Ρέτσα έχει προϋπηρεσία και στον δημόσιο τομέα επί Ν.Δ. Είχε προσληφθεί ως σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ και παράλληλα ήταν αποσπασμένη στο γραφείο του υφυπουργού-κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου. «Η υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. στην Εύβοια, Ματίνα Ρέτσα, εισέπραττε μηνιαίως 3.000 ευρώ και ενώ είχε προσληφθεί ως σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου, δεν επισκεπτόταν τακτικά το Ραδιομέγαρο, μιας και είχε αποσπαστεί στο γραφείο του Σίμου Κεδίκογλου, στενού φίλου και συντοπίτη της. Σήμερα, η Ματίνα Ρέτσα τονίζει ότι η ενασχόλησή της με την πολιτική οφείλεται στον Αντώνη Σαμαρά και στην ανταπόκριση του κόσμου…» (https://www.eviazoom.gr/2015/01/matina-retsa-ert.html)

Η Ματίνα Ρέτσα σε προεκλογικό πάνελ ως υποψήφια βουλευτής Ευβοίας

Ανάλογη καταγγελία για τους αποσπασμένους είχαν κάνει τον Μάρτιο του 2013, λίγο πριν από το «μαύρο» Σαμαρά, προς τον αρμόδιο εισαγγελέα και τον ΓΕΔΔ οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ.

Η ανάδοχος του σημερινού έργου προβολής της Γ. Γραμματείας είχε δημοσιεύσει «αποκλειστική» συνέντευξη της Σοφίας Νικολάου τον Ιούνιο του 2018 στο evia, παρουσιάζοντάς την ως ένα από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη της Ν.Δ. (https://sofianikolaou.com/i-eviotissa-dikigoros-sofia-nikolaou-mila-sti-matina-retsa/). Καθόλου περίεργο λοιπόν που ανάμεσα σε όσους υπέβαλαν(;) αιτήσεις επιλέχτηκε η συγκεκριμένη δημοσιογράφος για την προβολή και τις δημόσιες σχέσεις.

Οι συμβάσεις των 739.000 ευρώ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας διαβεβαίωσε ότι επιλέχτηκαν οι χαμηλότερες προσφορές, αν και όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν τι ακριβώς γίνεται στις απευθείας αναθέσεις με τις προσφορές, πολλές εκ των οποίων ενδέχεται να παίζουν τον ρόλο του «λαγού».

Η Σοφία Νικολάου εξέδωσε δελτίο Τύπου όπου αναφέρει: «Υπό τη συνεχή καθοδήγηση του ΕΟΔΥ η ΓΓΑΠ ενήργησε άμεσα μέσα από ένα πλέγμα πρωτοβουλιών υγειονομικής θωράκισης των Καταστημάτων Κράτησης, μεταξύ των οποίων ήταν η άμεση διενέργεια απολυμάνσεων και απεντομώσεων – μυοκτονιών σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας. Ενδεικτικό της απαρέγκλιτης τήρησης του τρίπτυχου “διαφάνεια – φερεγγυότητα – αποτελεσματικότητα”, είναι ότι η αρμόδια Οικονομική Υπηρεσία της ΓΓΑΠ και μάλιστα πλέον των κατά νόμο προβλεπομένων, ζήτησε και έλαβε σχετικές εγγυητικές επιστολές από τις αναδόχους εταιρείες. Οι επιλεγείσες εταιρείες προσέφεραν τις οικονομικότερες τιμές […]

»Μοναδική στόχευσή μας αποτέλεσε αφενός η τήρηση των διατάξεων της από 14-3-2020 ΠΝΠ και αφετέρου ο συνδυασμός ταχύτητας, αποτελεσματικότητας και επίτευξης της οικονομικότερης προσφοράς ανά περίπτωση […] Αποτέλεσμα των ανωτέρω έγκαιρων, σύννομων και συντονισμένων ενεργειών είναι ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει σημειωθεί κανένα κρούσμα COVID-19 εντός των Καταστημάτων Κράτησης.

»Τέλος, θα θέλαμε να πούμε σε όλους, ότι στη Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής οι άνανδρες επιθέσεις δεν μας φοβίζουν. Εργαζόμαστε εντατικά για ένα καλύτερο σωφρονιστικό σύστημα που θα εγγυάται τόσο τα δικαιώματα των κρατουμένων όσο και του σωφρονιστικού προσωπικού στο σύνολό του».

Η Σοφία Νικολάου δεν απαντάει σε κανένα από τα ερωτήματα (που δεν αφορούσαν τη νομιμότητα των απευθείας αναθέσεων) όπως, π.χ., πώς ανάμεσα σε εκατοντάδες πιστοποιημένες εταιρείες επιλέχτηκε μία που τρεις ημέρες πριν πρόσθεσε στο αντικείμενό της τις απεντομώσεις και μια δεύτερη που συστήθηκε λίγες ημέρες πριν από την υπογραφή της σύμβασης.

Αναφέρει ότι χάρη στις ενέργειες του υπουργείου δεν υπήρξε κανένα κρούσμα στις φυλακές, ξεχνώντας ότι εκτός από τα μέτρα υγιεινής έχει επιβάλει την πλήρη και απάνθρωπη απομόνωση των κρατούμενων, ενώ δεν τήρησε καμία από τις υποσχέσεις για μερική αποσυμφόρηση έστω των ευάλωτων. Εδώ βέβαια η ευθύνη βαρύνει κυρίως τον πρωθυπουργό και τον υπερυπουργό του. Τέλος, μιλάει για άνανδρες επιθέσεις που δεν τη φοβίζουν! Από πότε όμως η δημοσιογραφική έρευνα και ο έλεγχος της εξουσίας και ειδικά σε έκτακτες συνθήκες αποτελεί εκφοβισμό, αυτό δεν μας το λέει η Σοφία Νικολάου.

https://www.efsyn.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ