Οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται: «Επί των ημερών Βρούτση οι εκκρεμείς αιτήσεις για έξοδα κηδείας αυξήθηκαν κατά 11.762»

0
76

Η ηγεσία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), με αφορμή τη διαιώνιση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν 46.752 ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ, αναμένοντας, χωρίς αποτέλεσμα, εδώ και δύο με τρία χρόνια τα έξοδα κηδείας, άνω των 37.400.000 ευρώ, που δικαιούνται, εξαπέλυσε δριμύ «κατηγορώ» κατά του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα με πρόσφατα ρεπορτάζ και εκτενή ανάλυση του προβλήματος (στις 20 Ιουνίου 2020) η «δημοκρατία», επισημαίνοντας έγκαιρα ότι, παρά τις πρόσφατες αποφάσεις Βρούτση για την από εδώ και στο εξής ηλεκτρονική υποβολή των αιτημάτων και την -τάχα γρήγορη- διεκπεραίωσή τους, το ζήτημα για τις εκκρεμείς αιτήσεις παραμένει και -όπως όλα δείχνουν- παραπέμπεται στις καλένδες.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει και το ΕΝΔΙΣΥ, σημειώνοντας ότι «καμία ρύθμιση για τους 46.752 ασφαλισμένους του ΟΓΑ, που δικαιούνται έξοδα κηδείας, δεν περιλαμβάνει η παρέμβαση Βρούτση. Η υπουργική απόφαση για την ηλεκτρονική υποβολή σχετικής αίτησης καλύπτει μόνο τις υποθέσεις εξόδων κηδείας που θα ανακύψουν από τις 12 Ιουλίου 2020 και μετά, ημερομηνία που τίθεται σε ισχύ. Ο υπουργός δεν αναφέρει ότι επί των ημερών του οι εκκρεμείς αιτήσεις για έξοδα κηδείας από τον πρώην ΟΓΑ αυξήθηκαν κατά 11.762»!

Ο λόγος της καθυστέρησης των πληρωμών κρύβεται πίσω από τις «αμαρτίες» του παρελθόντος. Από τον τ. ΟΓΑ, πριν από την υπαγωγή του στον ΕΦΚΑ, τα έξοδα κηδείας καταβάλλονταν ακόμη και με την υποβολή… φωτοτυπιών! Αν και το νομικό πλαίσιο άλλαξε το 2017, η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε μέχρι την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου, στις 6 Μαΐου 2019, του πρώην διοικητή Λ. Σέμπου, με την οποία καθορίστηκε ότι πληρωμές θα γίνονται με την υποβολή των προβλεπόμενων παραστατικών.

Ομως, καμία λύση δεν δόθηκε για τις εκκρεμείς μέχρι τότε αιτήσεις, καθώς και για όσες υποβλήθηκαν λανθασμένα και στη συνέχεια. Ετσι, το «μάρμαρο» των αμαρτιών του παρελθόντος πληρώνουν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι οι οποίοι δεν έχουν λάβει τα έξοδα κηδείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ