Της Κατερίνας Δεβεζιάδου, Editor-in-Chief@Progka.com

ΣτΣ: Μόλις είδαμε ότι η υπουργός Παιδείας έστειλε επιστολή στους φοιτητές-μέσω των πρυτάνεων- για να τους ενημερώσει για τα οφέλη του νέου νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ. Επιφυλασσόμεθα να επανέλθουμε με ξεχωριστό άρθρο…

Και η Νίκη Κεραμέως είναι ακόμα στο υπουργείο της!

Στα ψιλά γράμματα πέρασε -γιατί άραγε- η γκάφα ολκής του υπουργείου Παιδείας, το οποίο- άκουσον- ξέχασε λέει πως ο τρόπος υπολογισμού των βαθμών των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων είχε αλλάξει επί υπουργίας Γαβρόγλου, με αποτέλεσμα να στείλει άρον-άρον στους διευθυντές των λυκείων όλης της χώρας εντολή “να παγώσει η έκδοση των αποτελεσμάτων και η έκδοση των απολυτηρίων”!

Και σαν να μην έφτανε αυτό, εκτός λειτουργίας έχει τεθεί η πλατφόρμα My School, στην οποία τα λύκεια θα έπρεπε να ανεβάσουν τη βαθμολογία των μαθητών. Φυσικά, για την ώρα τους είναι άχρηστη έτσι κι αλλιώς, αφού δεν μπορούν να εκδώσουν βαθμολογίες! Να σημειώσουμε εδώ ότι εξηγήσεις για το θέμα ζήτησε η ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ.

80,000 αριστούχοι εκτός πανεπιστημίων πέρσι, 5,000 συντελεστές υπολογισμού βαθμολογίας φέτος!

Η ανικανότητα της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι εξώφθαλμη και εξοργιστική. Αλλά πρωτίστως είναι προκλητική η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του υπουργείου, καθώς με περίσσεια επιμέλεια η Νικη Κεραμέως φρόντισε πέρσι να εξισώσει βεβαιώσεις σπουδών από ιδιωτικά κολλέγια με πανεπιστημιακά πτυχία, στο ενδιάμεσο απείλησε 15χρονα ότι θα τα αποκλείσει από την τηλεκπαίδευση αν συνεχίσουν τις καταλήψεις και άφησε εκτός πανεπιστημίων χιλιάδες αριστούχους, για να έρθει φέτος να μας βάλει την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια! Ξέχασε όμως πώς υπολογίζονται οι βαθμοί στο λύκειο! Και το επιστέγασμα όλων αυτών, μια ακόμη απόρροια του “πεφωτισμένου” νομοσχεδίου της για την Ανώτατη Παιδεία, οι 5,000 και παραπάνω -ναι, καλά διαβάσατε, 5,000- συντελεστές υπολογισμού βαθμολογίας που έχουν να διαχειριστούν οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών!

Ναι, το γνωρίζουμε ότι το κάθε πανεπιστήμιο θέτει τον δικό του συντελεστή ανά σχολή, αλλά λέμε τώρα, μήπως η υπουργός θα έπρεπε να εργαστεί μαζί με τους πρυτάνεις των σχολών ώστε να καταλήξουν σε έναν συγκεκριμένο, πιο περιορισμένο αριθμό συντελεστών, αντί να απεργάζεται τρόπους να διαλύσει την πανεπιστημιακή κοινότητα εκ των ένδον, διορίζοντας managers και φέρνοντας στην πανεπιστημιακή κοινότητα δοτά συμβούλια;

Αν η πρόθεση της συγκεκριμένης υπουργού είναι να διαλύσει τη Δημόσια Παιδεία, σε όλες τις βαθμίδες της, τότε δεν υπάρχει καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος από αυτόν που έχει διαλέξει: με διαρκή υπονόμευση του συστήματος και των θεσμών του.

Επιμύθιον

Η κα Κεραμέως προέρχεται από το ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ, κάτι που σημαίνει ότι η προσωπική της δημοφιλία δεν θα επηρέαζε την ενδεχόμενη επανεκλογή της -εφ’ όσον παραμείνει στο επικρατείας και σε θέση αρκετά υψηλή, που να της διασφαλίζει την βουλευτική της έδρα. Αρκετό καιρό πριν είχε ακουστεί ότι η ίδια επιθυμεί να κατέβει ως υποψήφια εκτός του ψηφοδελτίου επικρατείας, θεωρώντας ότι μπορεί να φέρει έναν ικανοποιητικό-για την ίδια και το κόμμα της- αριθμό σταυρών. Ποσώς μας απασχολούν οι πολιτικές φιλοδοξίες της υπουργού, είναι ωστόσο ένα ερώτημα ποιος τελικά θα είναι ο αποδέχτης της -τουλάχιστον- δυσαρέσκειας που απλώνεται μέσα στην ελληνική κοινωνία. Γιατί, ξέρετε, αυτή η περίφημη “μεσαία τάξη” είναι αυτή που στέλνει τα παιδιά της σε δημόσια σχολεία, είναι αυτή που πασχίζει να τα δει να μπουν στο πανεπιστήμιο, η μεσαία τάξη είναι αυτή που τώρα βλέπει το εισόδημά της να ψαλιδίζεται από εκατό μεριές, και για να δανειστώ την φράση του Αλέξη Τσίπρα, η μεσαία τάξη είναι αυτή που σκέφτεται τι να πρωτοπληρώσει, το ρεύμα ή τα δίδακτρα στο φροντιστήριο.

Και η κοινωνία έχει δύο τρόπους για να εκφράσει την διαφωνία της: στους δρόμους και στις κάλπες.

Καλή σας νύχτα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ