H ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ευρώπη θα βρίσκεται στο επίκεντρο της διήμερης Συνόδου Κορυφής των 27 Ευρωπαίων ηγετών σήμερα Πέμπτη 23 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, με την ελληνική πλευρά να έχει παράλληλα εστιασμένο το βλέμμα της στην τουρκική παραβατικότητα καλώντας τους εταίρους μας να πάρουν θέση και να καταδικάσουν τη συμπεριφορά της Άγκυρας.


Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεών του στην παγκόσμια κρίση της επισιτιστικής ασφάλειας, ενώ θα συζητηθεί η συνέχιση της στήριξης της ΕΕ προς την Ουκρανία, η οποία περιλαμβάνει οικονομική, στρατιωτική, πολιτική και ανθρωπιστική στήριξη.

Επίσης, στη σύνοδο των “27” θα συμμετάσχουν και ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, και όπως επεσήμανε σε επιστολή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ πρέπει να αναζωογονήσουμε τη διαδικασία διεύρυνσης και να προωθήσουμε την ενσωμάτωση των εταίρων μας στα Δυτικά Βαλκάνια».

Κ. Μητσοτάκης και Ν. Αναστασιάδης θα θέσουν το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας

Το θέμα του τουρκικού αναθεωρητισμού πρόκειται να θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους ομολόγους του κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, που αρχίζει σήμερα Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022 και η οποία αναμένεται να συμπεριλάβει στο κείμενο συμπερασμάτων καταδίκη για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει το EURACTIV, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να καταδικάσουν εκ νέου τη νέα κλιμάκωση της Τουρκίας κατά της Ελλάδας. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τις επαναλαμβανόμενες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ», αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων.

Η τουρκική προκλητικότητα θα τεθεί και στο δείπνο των ηγετών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη να εστιάζουν τις προκλητικές ενέργειες και τη ρητορική της Άγκυρας.

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συνεχίζει να τηρεί την πολιτική των ίσως αποστάσεων και χαρακτηρίζει πολύτιμους συμμάχους Ελλάδα και Τουρκία, υπενθυμίζοντας την ετοιμότητα της Δύσης να αποτρέψει μια πιθανή ελληνο-τουρκική σύγκρουση.
“Το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης, τον οποίο χρησιμοποιήσαμε το 2020 για να καθιερώσουμε περισσότερη διαφάνεια και να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου σπιράλ εντάσεων. Είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε”, τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής κι ενώ ανώτατες πηγές της ελληνικής διπλωματίας εμφανίζονται ικανοποιημένες από την αυστηρή αναφορά κατά του τουρκικού αναθεωρητισμού που συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο συμπερασμάτων των “27”, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε ηχηρή απάντηση σε Τούρκο βουλευτή, ο οποίος αμφισβήτησε στο Συμβούλιο της Ευρώπης την προσήλωση της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο και το Δικαστήριο της Χάγης.

Στο ενεργό δίπολο της τουρκικής προκλητικότητας, αφενός δηλαδή στην αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, αφετέρου στη νέα προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού στάθηκε ο Νίκος Δένδιας, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να δρα ψύχραιμα και με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο.

Σε ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή θέση ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, ανέδειξε την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής κυριαρχίας όλων των μελών της Ένωσης. «Οι σημερινές προκλήσεις ασφαλείας υπογραμμίζουν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών της Ευρώπης» δήλωσε ο Πίτερ Σιγιάρτο.

Απαράδεκτος ο τουρκικός επεκτατισμός κατά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ καλώντας τους Ευρωπαίους σε εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας. “Είναι απαράδεκτο και προκλητικό η Άγκυρα να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο και να θέτει ζήτημα της κυριαρχίας της επί των νησιών της. Η στάση αυτή, θα έπρεπε να οδηγήσει τα κράτη-μέλη να συζητήσουν την επιλογή του εμπάργκο”, τόνισε ο κ. Βέμπερ.

Οι συμμαχίες και η αναβαθμισμένη γεωπολιτική θέση της, καθιστούν την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με τον Μαργαρίτη Σχοινά. “Η Ελλάδα εξάγει σταθερότητα και ασφάλεια δεν καταναλώνει. Όχι απλώς δεν ανησυχώ, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να κοιτάμε τους γείτονες με περισσότερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση”, υπογραμμίζει ο κ. Σχοινάς.

Η Σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων ξεκινά στις 10:30 π.μ. (ώρα Ελλάδας). Θα ακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) με βασικά θέματα την έγκριση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, την επισιτιστική ασφάλεια, την κατάσταση στην Ουκρανία, την Τουρκία.

Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, 24 Ιουνίου, θα συζητηθεί η μακροοικονομική κατάσταση στην ΕΕ και οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Δεν υπάρχει ακόμα πρόταση για πλαφόν στο αέριο


Επιπλέον, όσον αφορά το ενεργειακό ζήτημα, δεν θα προκύψει λευκός καπνός για το ζήτημα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Όπως εξηγούσε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος, η σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι ακόμη έτοιμη.

«Υπάρχουν διαφορετικές ιδέες για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί το πλαφόν και δεν έχουμε φτάσει σε έναν κοινό τόπο στο Συμβούλιο επί του ζητήματος», είπε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι οι σχετικές εργασίες συνεχίζονται. Ορισμένες χώρες, πρόσθεσε, εξακολουθούν να βλέπουν την πολιτική επιβολής πλαφόν με ιδιαίτερη επιφύλαξη, θεωρώντας ότι μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, το ζήτημα της ενέργειας δεν θα είναι επίσημα στην ατζέντα της συνόδου, αλλά «η μετατροπή των ενεργειακών εξαγωγών σε εργαλείο πολέμου (από τη Ρωσία) θα συζητηθεί εκτεταμένα», καθώς αποτελεί προτεραιότητα για τους περισσότερους ηγέτες.

Από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ιδέας του πλαφόν είναι η Ιταλία, ενώ το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο και τη χθεσινής συνάντησης Ντράγκι – Μητσοτάκη. Προχθές, ο υπουργός Ενέργειας της Ιταλίας Ρομπέρτο Τσινγκολάνι εξέφραζε την αισιοδοξία πως η ιταλική πρόταση κερδίζει έδαφος ανά την Ευρώπη, αφού ολοένα και περισσότερες βλέπουν ότι είναι «η μοναδική λύση» στη διαρκώς επιδεινούμενη ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με τους Financial Times, οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη τον Μάιο ήταν 40% υψηλότερες σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρωζώνη είναι τουλάχιστον έξι φορές υψηλότερες σε σύγκριση με πριν από την πανδημία. Με την κατάσταση να επιδεινώνεται με το σταδιακό κλείσιμο της στρόφιγγας από την Gazprom, διάφορες χώρες –μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία– έχουν ήδη επαναφέρει σε λειτουργία εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που κάνουν χρήση άνθρακα.

Σε συνέντευξή της την Τρίτη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε τις ανησυχίες της Κομισιόν για την εξέλιξη αυτή. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε αυτήν την κρίση για να προχωρήσουμε προς τις μορφές ενέργειας του μέλλοντος και να μην έχουμε μια οπισθοδρόμηση στα βρώμικα ορυκτά καύσιμα», επισήμανε.

Παράλληλα, ο (Φιλελεύθερος) υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ έθεσε θέμα επαναλειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων. Πρόκειται για πολιτική στην οποία αντιτάσσονται σθεναρά οι Πράσινοι (που ανήκουν και αυτοί στον κυβερνητικό συνασπισμό) και που μέχρι πρότινος εθεωρείτο πολιτικά ανέφικτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ