Με πληροφορίες από το newsbreak.gr

“Απόλυτα έγκυρες πηγές από το Μαξίμου αναφέρουν ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η θεσμοθέτηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, ενώ παράλληλα εξετάζεται και η παραχώρηση του δικαιώματος της υιοθεσίας σε ΛΟΑΤΚΙ.”

Το γεγονός ότι δεν έχει θεσμοθετηθεί μέχρι τώρα ο γάμος των ΛΟΑΤΚΙ οφείλεται στο ότι εξακολουθεί να αναζητείται η νομική λύση ρύθμισης συγγενικών δικαιωμάτων που θα απορρέουν από γάμους αυτής της μορφής.

Επίσης απαιτείται και ακύρωση της υπ’ αριθμ. 1428/2017 απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία κρίθηκε ανυπόστατος ο πολιτικός γάμος μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.

Το ανώτατο δικαστήριο είχε επικυρώσει σχετική απόφαση του Εφετείου Δωδεκανήσου.

Όπως αναφερόταν, στη συγκεκριμένη απόφαση, «υπό το κρατούν νομικό καθεστώς στην Ελλάδα δεν νοείται πολιτικός γάμος μεταξύ ομοφύλων, είναι δε έτερο το ζήτημα, αν υφίσταται ανάγκη σχετικής νομοθετικής ρυθμίσεως, όπως ήδη έχουν πράξει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες».

Το Εφετείο Δωδεκανήσου είχε ακυρώσει γάμο δύο ατόμων του ιδίου φύλου που είχε τελεστεί στο δημαρχείο της Τήλου και η απόφαση αφορούσε επικύρωση της απόφασης.

Το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ζητήσει τη βοήθεια του αντίστοιχου υπουργείου της Γαλλίας, όπου επιτρέπεται ο πολιτικός γάμος μεταξύ των ατόμων του ιδίου φύλου, αλλά και τους αναγνωρίζονται και πλήρως ίσα δικαιώματα σε σχέση με τα παιδιά που θα αποκτηθούν από το ζευγάρι.

Ιδιοτελή πολιτικά κίνητρα πίσω από αυτή την κίνηση;

Δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν ιδιοτελή πολιτικά κίνητρα πίσω από την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει στο προσκήνιο αυτό το επίμαχο -και για πολλούς αμφιλεγόμενο- ζήτημα, δεδομένου ότι εκτιμάται πως τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας αντιπροσωπεύουν περί το 10% πληθυσμού, ενώ στις τελευταίες εκλογές είχαν ψηφίσει κατά συντριπτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ.

Καθώς βρισκόμαστε έναν χρόνο -τυπικά τουλάχιστον-πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, είναι λογικό να αναρωτηθεί κανείς αν αυτή η ενέργεια της κυβέρνησης εδράζεται σε γνήσιο πνεύμα προοδευτισμού ή αποτελεί επικοινωνιακό τέχνασμα για άγρα ψήφων.

Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια απόφαση αποκλείεται να περάσει αβρόχοις ποσί, τόσο μέσα από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ αλλά και από το σύνολο της παράταξης, ενώ αντίστοιχα σκεπτικιστική-τουλάχιστον- αναμένεται να είναι και η αντίδραση μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος.

Να θυμίσουμε εδώ βέβαια ότι δύο στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο διευθυντής του οικονομικού του γραφείου της Προεδρίας της Κυβέρνησης, Αλέξης Πατέλης, αλλά και ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης έχουν ανοιχτά μιλήσει για τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους, και ενδεχομένως η τοποθέτησή τους σε αυτές τις θέσεις να αποτέλεσε και τον προάγγελο των προθέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιχειρήσει κάποιου είδους άνοιγμα προς την κοινωνία και δη την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, γεγονός όμως που οπωσδήποτε τον απομακρύνει από την παραδοσιακή εκλογική βάση του. Επίσης, είναι ένα πράγμα να αξιοποιείς στην κυβέρνησή σου δύο στελέχη από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα -δεν έλειψαν βέβαια τα καυστικά δημοσιεύματα εκείνες τις μέρες, αλλά γρήγορα ξεχάστηκαν- κι ένα εντελώς άλλο πράγμα να νομοθετείς υπέρ του δικαιώματος γάμου και υιοθεσίας για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ.

Θα τα καταφέρει τελικά -εάν βέβαια προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση- ο Κυριάκος Μητσοτάκης να διαχειριστεί τις αντίρροπες τάσεις μέσα στη ΝΔ; Το μέλλον θα δείξει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ