Χριστίνα Παπασταθοπούλου

Κανονικά θα πραγματοποιούνται από τα μεσάνυχτα απόψε τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια καθώς το μεσημέρι της Πέμπτης, σε σύσκεψη των 13 ναυτεργατικών σωματείων αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η αναστολή της τριήμερης πανελλαδικής κινητοποίησής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες οκτώ σωματεία ψήφισαν κατά τη συνέχιση της απεργίας και πέντε υπέρ.

Η ΠΕΝΕΝ, ένα από τα 13 ναυτεργατικά σωματεία, με ανακοίνωσή της κάνει γνωστό ότι στη σημερινή σύσκεψη των 13 Σωματείων κατέθεσε πρόταση για συνέχιση και κλιμάκωση της απεργίας με νέα 24ωρη απεργία, η οποία ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία των άλλων σωματείων.

Χαρακτηρίζει αυτή την εξέλιξη «αρνητική» και επισημαίνει ότι η «αντιναυτεργατική – φιλοεφοπλιστική πολιτική είναι μπροστά μας και καλούμαστε να την αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα και συνέπεια βάζοντας μπροστά τα ναυτεργατικά συμφέροντα και δικαιώματα».

Τονίζει ακόμα ότι «οι αντιδραστικοί νόμοι 4714/2020, 4150/2013 και πλήθος ακόμη απεργιακών ρυθμίσεων που αφορούν τις ΣΣΕ, τα εργασιακά δικαιώματα και την κοινωνική ασφάλιση επιβάλλουν περισσότερο από ποτέ να οργανωθεί από τα κάτω μέσα στα ίδια τα πλοία ένα αγωνιστικό μέτωπο που θα συνενώνει σε ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο τους ναυτεργάτες οι οποίοι θα πρέπει να έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο στην δράση, στους αγώνες και τις απεργιακές μάχες που είναι αναγκαίο το επόμενο διάστημα να αναπτυχθούν και να κλιμακωθούν.

Την ικανοποίησή του για «τον παραγωγικό διάλογο με τα ναυτεργατικά σωματεία και τον τερματισμό της απεργίας τους από τα μεσάνυχτα σήμερα» εξέφρασε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Ναυτιλίας Γ.Πλακιωτάκης. Έκανε λόγο για «ειλικρινή και αναλυτικό διάλογο για όλα τα θέματα του κλάδου» που είχε με τα σωματεία των ναυτικών και διευκρίνισε ότι τα θεσμικά μέτρα που έλαβε το υπουργείο από το καλοκαίρι του 2020 μέχρι και τώρα, είναι μέτρα που αφορούν αποκλειστικά στην ποντοπόρο ναυτιλία. Για τα ακτοπλοϊκά πλοία, όπως τόνισε, οι συνθέσεις για την τρέχουσα θερινή περίοδο θα εφαρμοσθούν κανονικά από τον Απρίλιο, σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία και με στενή παρακολούθηση της εφαρμογής της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here