Τα αποτελέσματα των χτεσινών εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία άρχισαν να έρχονται και δείχνουν μεγάλη νίκη των Συντηρητικών. Για πρώτη φορά οι Τόρις κατάφεραν να κερδίσουν τη βουλευτική έδρα στο Χάρτλπουλ, που έβγαζε πάντα Εργατικούς.

Η επέλαση των Τόρις στην Αγγλία συνεχίζεται μετά τις χτεσινές εκλογές. Η Σούπερ Πέμπτη των εκλογών απέφερε νίκες για το κόμμα των Συντηρητικών, αλλά η μεγαλύτερη είναι αυτή της βουλευτική έδρας του Χάρτλπουλ. Η υποψήφια των Συντηρητικών Τζιλ Μόρτιμερ κέρδισε την έδρα με 51,9% ενώ οι Εργατικοί ήρθαν δεύτεροι με 28,7, δηλαδή μια μεγάλη διαφορά 23 μονάδων. Η έδρα ήταν προπύργιο του Brexit επίσης, αλλά αφού αυτό έχει ολοκληρωθεί κάνει τη νίκη ακόμη πιο σημαντική για τον Μπόρις Τζόνσον και την ήττα αντίστοιχα για τον Κίιρ Στάρμερ.

Η έδρα ήταν διαθέσιμη ως επαναληπτική διαδικασία, καθώς ο προηγούμενος κάτοχος της Μάικ Χιλλ παραιτήθηκε τον Μάρτιο έπειτα από κατηγορίες εναντίον του για «σεξουαλική παρενόχληση».

Το κυβερνών κόμμα σημειώνει εντυπωσιακά κέρδη και στις 143 τοπικές αρχές, των οποίων τα αποτελέσματα συνεχίζουν να έρχονται. Αναμένουμε αποτελέσματα για την αποκεντρωμένη βουλή της Σκωτίας, όπου αναμένεται νίκη της τωρινής πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζεον, της Ουαλίας, όπου αναμένονται κέρδη για του Εργατικούς, καθώς και την δημαρχία του Λονδίνου, ανάμεσα σε άλλες δημαρχιακές εκλογές.

Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι η αρνητική εικόνα του Μπόρις Τζόνσον για τον χειρισμό της πανδημίας τον πρώτο καιρό, αλλά και τα πρόσφατα σκάνδαλα διαρροών για τον ίδιο, δεν επηρέασαν τους ψηφοφόρους. Πολιτικοί αναλυτές ερμηνεύουν το φαινόμενο ως αποτέλεσμα από τη μία πλευρά της μεγάλης επιτυχίας του εμβολιαστικού προγράμματος, αλλά και από την άλλη, την απώλεια εμπιστοσύνης στο Εργατικό κόμμα από την προηγούμενη ηγεσία που ακόμη δεν έχει καταφέρει να αναστρέψει ο Κίιρ Στάρμερ.

Ανταπόκριση Ευδοξία Λυμπέρη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here