σημειώθηκε λίγο μετά τις 12:00 με προκαταρτικό επίκεντρο 21 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Ελασσόνας. Το εστιακό του βάθος ήταν στα 10 χιλιόμετρα. Τρία λεπτά αργότερα ακολούθησε δεύτερη δόνηση μεγέθους 4,9 ρίχτερ, ενώ μέσα σε 30 λεπτά σημειώθηκαν άλλοι δύο μετασεισμοί. Η δόνηση έγινε αισθητή ακόμα και στην Δυτική Μακεδονία. Στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών μαζί με κλιμάκια μηχανικών με εντολή Πρωθυπουργού ετοιμάζονται να μεταβούν στην περιοχή.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή

Ειδικότερα, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνουν στην περιοχή του σεισμού στη Θεσσαλία, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση.

Στην περιοχή μεταβαίνουν, επίσης, ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Αθανάσιος Δημακογιάννης.

Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του μεγάρου Μαξίμου, από το Γραφείο του Πρωθυπουργού υπήρξε επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, και τους δημάρχους της περιοχής ενώ υπάρχει, επίσης, διαρκής επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Έγινε αισθητός στα Βαλκάνια – Τουρκία

Ο σεισμός έγινε αισθητός στα Βαλκάνια, στη Βόρεια Μακεδονία, Κόσσοβο και Μαυροβούνιο. Διέκοψαν το πρόγραμμα τα τουρκικά κανάλια για να μεταδώσουν την είδηση. 6,3 δίνουν την ένταση του σεισμού τα αμερικανικά σεισμολογικά κέντρα.

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στην περιοχή Καστράκι Καλαμπάκας και στην ΕΟ Ελάσσονας-Λάρισας.

Έχει καταρρεύσει σπίτι στο Μεσοχώρι όπου είχε εγκλωβιστεί νωρίτερα ένας ηλικιωμένος ο οποίος ήταν κατάκοιτος, ενώ η σύζυγός του πρόλαβε και βγήκε. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Δήμαρχος, Νίκος Γάτσας ο ηλικιωμένος απεγκλωβίστηκε.

Δεν υπάρχουν κλήσεις για άλλους εγκλωβισμένους μέχρι στιγμής.

Επίσης, έδωσε εντολή να ξεκινήσουν έρευνες για τυχόν ζημιές σε όλα τα δημόσια και δημοτικά κτήρια.

Την ίδια ώρα ηλικιωμένοι ζητούν τη συνδρομή της πυροσβεστικής για να φύγουν από τα σπίτια τους γιατί δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ασανσέρ.

Ζημιές έχουν σημειωθεί σε παλιά σπίτια στην περιοχή της Ελασσόνας και συγκεκριμένα στα χωριά που βρίσκονται Νότια του Δήμου Τυρνάβου. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη η πυροσβεστική και κλιμάκιο του Δήμου συνεχίζοντας τις έρευνες για ζημιές.

Τα χωριά Δαμάσι, Βλαχογιάννι και Μεσοχώρι ήταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Κατέρρευσε τοίχος σχολείου στο Δαμάσι. Το σχολείο ήταν κλειστό και ευτυχώς δεν υπήρχαν παιδιά στο χώρο. Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου στον Τύρναβο έχει υποστεί ζημιές καθώς ένα τμήμα του έχει καταρρεύσει. Στο Βλαχογιάννι οι μαθητές βγήκαν εγκαίρως από τις τάξεις.

Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες αντιμετωπίζουν ο Βόλος και η Μαγνησία μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που ταρακούνησε την Θεσσαλία και έγινε αισθητός σε μεγάλες περιοχές της χώρας.

Στον Βόλο η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές, παρά το γεγονός ότι η ισχυρή δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια με αυξομειώσεις κατά την διάρκεια του σεισμού.

Τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας στον Βόλο αντιμετωπίζουν επίσης μεγάλα προβλήματα λόγω του σεισμού αλλά και της υπερφόρτωσης των δικτύων και η επικοινωνία είναι δύσκολη τις πρώτες αυτές στιγμές.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Δυτική Θεσσαλία, στις περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας, όπου και στις δύο πόλεις ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για ασφάλεια. Και σε αυτές τις περιοχές τα δίκτυα τηλεπικοινωνίας τόσο στην κινητή, όσο και στην σταθερή τηλεφωνία, έχουν πολλά προβλήματα.

Ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και είχε διάρκεια δήλωσε στην ΕΡΤ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, προσθέτοντας πως είναι σε άμεση επικοινωνία με τον σεισμολόγο Ευθύμη Λέκκα και την Πολιτική Προστασία και τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά για τον συντονισμό των ενεργειών.

Ανέφερε επίσης ότι έχει δοθεί εντολή να κλείσουν τα σχολεία και τα παιδιά να φύγουν ενώ κάλεσαν στους κατοίκους να παραμείνουν έξω από σπίτια, γραφεία και καταστήματα για δύο ώρες.

Με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν οι σεισμολόγοι την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην Ελασσόνα. Το ρήγμα του Τυρνάβου έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος είναι στον 18ο αιώνα. Ήταν το 1781, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός που έγινε σήμερα είναι περίπου στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή.

Ο Βασίλης Καραστάθης ο σεισμολόγος του Αστεροσκοπείου ανέφερε λίγα λεπτά με στην ΕΡΤ ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 6 βαθμών και έγινε ιδιαίτερα αισθητός επειδή ήταν επιφανειακός. Μέχρι και από τη Θεσσαλονίκη, το Λουτράκι και το Κιάτο είχαμε τηλέφωνα είπε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας ιδιαίτερη αναστάτωση. Τόνισε επίσης ότι είχε καταγραφεί προσεισμική δραστηριότητα.

Ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος είπε ότι τα σχολεία δεν πρέπει να λειτουργήσουν για τις επόμενες μέρες για προληπτικούς λόγους ασφαλείας. Κάλεσε τους κατοίκους να μην μπουν στα σπίτια τους τις επόμενες ώρες.

Ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας ζήτησε μαθητές και εργαζόμενοι να μείνουν εκτός κτηρίων για τις επόμενες ώρες καθώς υπάρχουν μετασεισμοί οι οποίοι είναι πιθανό να είναι αυτής της τάξης μεγέθους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here