Της Κατερίνας Δεβεζιάδου, Editor-in-Chief@Progka.com

Μπορείς να ασκήσεις κριτική σε κάποιον για τα εισοδήματά του; Όχι βέβαια. Μπορείς όμως, με φόντο το εισόδημά του, να ερμηνεύσεις την πολιτική του.

Γιατί δεν γίνεται λόγος να την κατανοήσεις. Γιατί είναι αδιανόητο να επιχειρεί κανείς την ολοκληρωτική αποδόμηση της Τριτοβάθμιας παιδείας. Εσκεμμένα δεν έγραψα “δημόσια”, γιατί η μόνη Τριτοβάθμια Παιδεία στην Ελλάδα είναι η δημόσια, παρά τις φιλότιμες και κοπιώδεις προσπάθειες της παμπλούτου υπουργού να εξισώσει βεβαιώσεις σπουδών με διπλώματα πολυτεχνείου. Με μελετημένες, σχεδόν χορευτικές κινήσεις, η κα Κεραμέως προσπαθεί λίγο-λίγο να αλώσει το ελληνικό πανεπιστήμιο, βάζοντας μέσα από τη μία πόρτα την αστυνομία και πετώντας έξω από την άλλη τους πρυτάνεις, για να τους αντικαταστήσει με -τάχα μου- μάνατζερ. Αν κρίνουμε από τις αντίστοιχες κινήσεις που αφορούν τη διοίκηση των νοσοκομείων, -βλέπε λουκουματζούδες, τηλεπερσόνες και τον προπονητή του Εδεσσαϊκού ως διοικητές και υποδιοικητές νοσοκομείων- να περιμένουμε να δούμε και τον προπονητή της Πέρα Παναγιάς επικεφαλής σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή, κυρία υπουργέ;

Τελικά βέβαια, όλα αυτά είναι αδιανόητα μόνο για τους πληβείους. Για αυτή τη δόλια μεσαία τάξη – που σε εκπληκτικά υψηλά ποσοστά ψήφισε Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εκλογές, χωρίς όμως να έχει αντιληφθεί ότι η ανάπτυξη του νεοφιλελευθερισμού αφορά τον κεφάλαιο και όχι τον εργαζόμενο. Και τώρα πασχίζουν να πληρώσουν ρήτρες αναπροσαρμογής και δεν προλαβαίνουν να κάνουν αιτήσεις σε πλατφόρμες για έκτακτες επιδοτήσεις – μπαλώματα και να πληρώσουν τα φροντιστήρια των παιδιών τους για να μπουν σε μια σχολή, να πάρουν ένα χαρτί, κι έχουν την κα Κεραμέως να επιχειρεί να διαλύσει ό, τι έχει απομείνει σαν όνειρο στη μεσαία τάξη, τις σπουδές. Γιατί όταν κάποιος έχει παχυλές καταθέσεις μπορεί αν θέλει να περιφρονεί το κάθε δημόσιο, να πληρώνει όσα γουστάρει-και δικαίωμά του είναι- για να σπουδάσει. Κι αυτός που δεν έχει; Ας μην σπουδάσει. “Το Μπουρνάζι”, εξ άλλου, “βγάζει καλούς ψυκτικούς”.

Μόνο που ειλικρινά δεν έχουμε αντιληφθεί αν το μένος της υπουργού προς τη δημόσια παιδεία είναι απλά προϊόν ελιτισμού και έλλειψης ενσυναίσθησης. Αν θες να βρεις τη λύση σε ένα έγκλημα, λένε, κοίτα πού πάει το χρήμα. Στην περίπτωση της παιδείας, το χρήμα πηγαίνει στα παντοίας λογής ιδιωτικά κολλέγια και λοιπές σχολές, εκεί δηλαδή που θα στραφούν οι χιλιάδες υποψήφιοι οι οποίοι, με τα αδιανόητα κριτήρια εισαγωγής -που τα έχει φυσικά εισηγηθεί η ίδια- θα μείνουν έξω από ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Το Πόθεν Έσχες της Υπουργού Παιδείας

Σε μία από τούς πλέον εύπορους βουλευτές αναδεικνύεται η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με βάση όσα αναφέρονται στην δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Πόθεν Έσχες) που κατέθεσε μαζί με τον σύζυγό της.

Πλέον εντυπωσιακό στοιχείο οι καταθέσεις της υπουργού Παιδείας σε τράπεζες της Ελλάδας, της Ευρώπης αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών. Συνολικά οι καταθέσεις της Νίκης Κεραμέως και του συζύγου της ανέρχονται σε 1.394.759 ευρώ. Μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος τους ανήκει στην ίδια την υπουργό Παιδείας που διαθέτει καταθέσεις στην γερμανική τράπεζα Deutsche Bank της τάξης του 1.014.814,81 ευρώ! Ειδικά για το στοιχείο αυτό η Νίκη Κεραμέως δηλώνει ότι πρόκειται για επενδυτικό λογαριασμό που διατηρεί μαζί με συγγενείς της.

Μαζί με τον σύζυγό της δηλώνουν 236.634 ετήσιο εισόδημα. Επίσης το ζεύγος διαθέτει μετοχές αξίας 596.856 ευρώ. Στην ιδιοκτησία τους βρίσκονται 11 ακίνητα, μεταξύ των οποίων ένα διαμέρισμα στο Βέλγιο και δύο διαμερίσματα πάνω από 200 τετραγωνικά στην Αττική.

Επίσης διαθέτουν 2 Ι.Χ επιβατικά αυτοκίνητα με ένα εξ’ αυτών, της τάξης των 3000 κυβικών να ανήκει στην υπουργό Παιδείας. Τέλος στο Πόθεν Έσχες της Νίκης Κεραμέως αναφέρεται η ύπαρξη δανείου της τάξης των 90.000 με οφειλόμενο υπόλοιπο 66.576 ευρώ.

Επιμύθιον

Δεν είναι τα χρήματά σας που μας ενοχλούν, κυρία υπουργέ. Οι πολιτικές σας είναι που μας βγάζουν από τα ρούχα μας. Στην τελική ανάλυση, όλοι είμαστε αυτό που κάνουμε, και αυτό που έχουμε μας διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό στο να γίνουμε αυτό που είμαστε. Και ο νοών νοείτω.

Καλό σας βράδυ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ