Μοντέλο αλλαγής των εργασιακών σχέσεων στον δημόσιο τομέα ο ΕΦΚΑ με προσλήψεις στελεχών από την αγορά, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης. 

Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου παρουσίασε το σχετικό νομοσχέδιο, ανακοίνωσε την επιλογή γενικών διευθυντών στον ΕΦΚΑ που θα προέρχονται και από τον ιδιωτικό τομέα με 3ετείς συμβάσεις, δυνατότητα άπαξ ανανέωσης της σύμβασης και σε συνδυασμό με σύστημα πρόσθετων αμοιβών.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Κωστής Χατζηδάκης εμφάνισε για πολλοστή φορά την εισαγωγή στοιχείων από την αγορά στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ως τη μοναδική «σωτηρία» του ΕΦΚΑ, τον οποίο χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη πληγή του ελληνικού Δημοσίου»

Επίσης, στα 8 μέτρα που ανακοίνωσε για τη σωτηρία του οργανισμού, περιλαμβάνεται και η δημιουργία ανώνυμης εταιρείας για την αξιοποίηση στων 400 ακινήτων του ΕΦΚΑ, αξίας πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Οι υπόλοιπες αλλαγές που ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας είναι οι εξής: 

  • Νέο μοντέλο διακυβέρνησης, με νέο οργανόγραμμα. Νέο διαδικασία επιλογής διοικητή και υποδιοικητή ΕΦΚΑ και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στο διοικητή. Μάλιστα θα υπάρξει και ειδική εταιρεία συμβούλων για τη διαμόρφωση του.
  • Πρόσληψη 500 ατόμων μέσω ΑΣΕΠ στον ΕΦΚΑ κυρίως οικονομολόγων και εξιδεικευμένων στην πληροφορική και έκτακτου προσωπικό 100 ατόμων με συμβάσεις έργου για την έκδοση συντάξεων.
  • Καθιέρωση νέου πριμ παραγωγικότητας για δημοσίους υπαλλήλους ανάλογα με την παραγωγικότητά τους. Πριμ παραγωγικότητας θα δοθεί και στους υπαλλήλους του τηλεφωνικού κέντρου back office, αλλά και σε γενικές διευθύνσεις ανάλογα με το έργο που παράγουν.
  • Σύσταση μονάδας εσωτερικών υποθέσεων για άμεση διερεύνηση καταγγελιών πολιτών.
  • Ταχύτερη και αποτελεσματικότερη πειθαρχική διαδικασία με συντόμευση του χρόνου απολογίας και επιβολής ποινών από δύο μήνες που είναι σήμερα σε έναν.
  • Πιο ευέλικτο σύστημα προμηθειών για κλιματιστικά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Παράλληλα, θα καταργηθούν χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης αποφάσεων που απαιτούνται σήμερα από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.  

Απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.», επέμεινε ότι ο ΕΦΚΑ θα παραμείνει νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ιδιωτικοποιηθεί κατά τα πρότυπα της ΔΕΗ, την οποία επικαλέστηκε πολλές φορές θέλοντας να καταδείξει τη χρησιμότητα εισόδου στελεχών από την ιδιωτική αγορά.

«Σεβόμαστε την ιδιαιτερότητα του ΕΦΚΑ ως νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί παρά να παραμείνει νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου», όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Στόχος του υπουργείου είναι να κατατεθεί εντός Ιανουαρίου το νομοσχέδιο στη Βουλή για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ και αφού προηγουμένως διευκρινιστούν με τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών οι λεπτομέρειες για την πρόσληψη στελεχών από την αγορά.

Μ. Ξενογιαννακοπουλου: Παραδίδουν τον ΕΦΚΑ στους ιδιώτες

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, για τις ανακοινώσεις του Κωστή Χατζηδάκη, μιλώντας για αντικοινωνική, αντισυνταγματική και ταυτόχρονα ατελέσφορη κίνηση.

Όπως σημείωσε, «εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και γενικευμένης κοινωνικής κρίσης η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει απτόητη την υλοποίηση του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της για την ιδιωτικοποίηση δημοσίων υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους και την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην κοινωνική πλειοψηφία και το δημόσιο συμφέρον».

Μαριλίζα ΞενογιαννακοπούλουEUROKINISSI

«Σε συνέχεια της μετατροπής του ΕΟΠΠΥ σε “ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία”, σήμερα ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε σχέδιο νόμου που πλήττει τον σκληρό πυρήνα του κοινωνικού κράτους με την παράδοση του ΕΦΚΑ στους ιδιώτες», σημειώνει κάνοντας λόγο για «νέο μεγάλο πλήγμα στο Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και στον βασικό του πυλώνα που είναι ο ΕΦΚΑ, μετά την πρόσφατη παράδοση της επικουρικής ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα μέσω της εισαγωγής του κεφαλαιοποιητικού συστήματος και την πρόβλεψη ίδρυσης του ΤΕΚΑ ως επενδυτικού βραχίονα τζογαρίσματος των εισφορών των ασφαλισμένων».

«Πρόκειται για πρωτοφανή αντικοινωνική και αντισυνταγματική κίνηση, η οποία είναι ταυτόχρονα ατελέσφορη, καθώς δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΦΚΑ», προσθέτει, σημειώνοντας ότι ο υπουργός Εργασίας «δεν αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί στους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους γιατί επί δύο χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ δεν έγιναν προσλήψεις στον ΕΦΚΑ και καθυστερεί η αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος του φορέα».

Όπως επισημαίνει, ο κ. Χατζηδάκης «από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του εξαπέλυσε συστηματική επίθεση και δυσφήμιση στον ΕΦΚΑ και στους δημοσίους υπαλλήλους. Η πολιτική σκοπιμότητα ήταν προφανής. Αφενός, συγκάλυψη των τεράστιων ευθυνών της κυβέρνησης της ΝΔ και του ιδίου για το φιάσκο των αναδρομικών και τον υπερτριπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων, και μετάθεση ευθυνών στα στελέχη του υπουργείου και του ΕΦΚΑ. Αφετέρου, η προετοιμασία του εδάφους, μέσω της απαξίωσης του ΕΦΚΑ και συνολικά του δημοσίου τομέα, για τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση δημοσίων υπηρεσιών και τη προώθηση ιδιωτικών συμφερόντων. Κάτι που επιχειρήθηκε ήδη στον ΕΦΚΑ με πλήρη αποτυχία με την εμπλοκή ιδιωτών, δικηγόρων και λογιστών, στην έκδοση των συντάξεων».

Και καταλήγει:

«Η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντι στη Βουλή και στην κοινωνία και σε αυτό το αντιδραστικό νομοσχέδιο. Θα συνεχίσουμε στο πλευρό των εργαζομένων, των ασφαλισμένων και συνταξιούχων να αγωνιζόμαστε για την κατοχύρωση ενός ισχυρού, σύγχρονου και αποτελεσματικού δημόσιου διανεμητικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here