Της Κατερίνας Δεβεζιάδου, Editor-in-Chief@Progka.com

Αυτά συμβαίνουν όταν περιμένεις να προωθήσεις τα φλέγοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής σου -που δεν είναι άλλα από την επιθετικότητα και την προκλητικότητα της Τουρκίας, ελπίζοντας σε ελεημοσύνες στα περιβόητα συμπεράσματα της επόμενης Συνόδου Κορυφής.

Περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο αποκαλύπτει ο Γερμανός καγκελάριος που έκανε γνωστό πως συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό προκειμένου η χώρα μας να παραδώσει τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία και παράλληλα η Γερμανία να τα αντικαταστήσει με γερμανικά άρματα.

Τα νέα ήρθαν από τις Βρυξέλλες από τον καγκελάριο της Γερμανίας και όχι από τον Έλληνα πρωθυπουργό. 

Ο Όλαφ Σόλτς, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να εφοδιάσει τη χώρα μας με νέου τύπου στρατιωτικά οχήματα, αφού προηγουμένως η Ελλάδα αποστείλει τεθωρακισμένα οχήματα σοβιετικού τύπου στην Ουκρανία.

Πρόκειται για ανάλογη συμφωνία με αυτήν της Γερμανίας με την Τσεχία, στο πλαίσιο της οποίας η τελευταία παραδίδει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα από το απόθεμα του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, τα οποία κατόπιν αντικαθίστανται με αντίστοιχα γερμανικά εξοπλιστικά συστήματα.

«Μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό για μια παρόμοια συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τέτοια συστήματα και θα την προμηθεύσουμε με γερμανικά άρματα μάχης», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προσέθεσε ότι οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν από τα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών. Αντίστοιχες συμφωνίες συνεργασίας θα επιδιωχθούν και με άλλες χώρες, σημείωσε.

Το πάθημα της Πολωνίας

Όσον αφορά αυτό καθ’ εαυτό το περιεχόμενο της δήλωσης Σολτς αναφορικά με την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία από την Ελλάδα, να θυμίσουμε το πάθημα της Πολωνίας, η οποία στο πλαίσιο της ίδιας λογικής, έστειλε άμεσα στην Ουκρανία τεθωρακισμένα, με τη Γερμανία να της υπόσχεται ότι θα της τα αντικαταστήσει με Leopard, τα οποία όμως δεν έφτασαν ποτέ!

Η κυβέρνηση της Βαρσοβίας είναι εξοργισμένη επειδή η Γερμανία αρνείται να αντικαταστήσει τα πολωνικά τανκς ρωσικής σχεδίασης, τα οποία η Πολωνία έχει ήδη παραδώσει στην Ουκρανία, όπως είχε υποσχεθεί. Η αποκάλυψη του επεισοδίου γίνεται από το γερμανικό «Spiegel»!

«Οι Γερμανοί έδωσαν υποσχέσεις να ενισχύσουν την άμυνα μας, αλλά δυστυχώς καμία από αυτές δεν εφαρμόστηκε», δήλωσε στο Spiegel ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Szymon Szynkowski vel Sek. Μήπως λοιπόν, αφού γνωρίζουμε το ιστορικό, να περιμέναμε πρώτα να μας στείλει η Γερμανία τα εξοπλιστικά συστήματα και κατόπιν να στείλουμε εμείς στην Ουκρανία;

Ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα;

Πέρα από το προφανές, δηλαδή κατά πόσο είναι συνετό ή όχι να στείλει η Ελλάδα κι άλλα όπλα στην Ουκρανία, στηριζόμενη σε μια γερμανική υπόσχεση ότι θα αντικατασταθούν, -μια εύθραυστη υπόσχεση, όπως είδαμε πιο πάνω- είναι αδύνατο να μη δει κανείς την πολιτική διάσταση της ανακοίνωσης Σολτς.

Πόσο φυσιολογικό είναι αρχηγός κράτους να μιλά εξ ονόματος άλλου κράτους; Θα ήταν άραγε λαϊκισμός και πολιτική κουβέντα καφενείου να πει κανείς ότι αυτά γίνονται μόνο όταν το δεύτερο κράτος λειτουργεί ως προτεκτοράτο του πρώτου; Δυστυχώς όμως, αυτά γίνονται όταν περιμένεις να προωθήσεις τα φλέγοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής σου -που δεν είναι άλλα από την επιθετικότητα και την προκλητικότητα της Τουρκίας- ελπίζοντας σε ελεημοσύνες στα περιβόητα συμπεράσματα της επόμενης Συνόδου Κορυφής. Και το τονίζουμε, γιατί ακριβώς αυτή ήταν η αποστροφή του πρωθυπουργού στη σημερινή συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Είπα ότι τέτοιες προκλήσεις και λεονταρισμοί δεν μπορεί να γίνουν ανεκτοί από την Ελλάδα και την ΕΕ. Ζήτησα το ζήτημα αυτό -εφόσον η Τουρκία επιμείνει σε αυτή την παράλογη και αδιέξοδη στρατηγική- να συζητηθεί στο συμβούλιο του Ιουνίου και να υπάρξει σαφής αναφορά στα συμπεράσματα με ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη».

Φτάνει να μην σας δούμε, Πρωθυπουργέ, να επιστρέφετε τον Ιούνιο από τις Βρυξέλλες, για μια φορά ακόμα, με τα χέρια στις τσέπες.

Γιατί εσείς δείξατε στον κο. Σολτς το χάρτη με την “γαλάζια πατρίδα” της Τουρκίας, αλλά εκείνος άχνα δεν έβγαλε για την τουρκική προκλητικότητα.

Γιατί, εν τέλει, ωραία είναι να χειροκροτείσαι μέσα στο Κογκρέσο και να ποζάρεις δίπλα σε Μπάιντεν και Πελόζι, αλλά αυτό δεν είναι άσκηση εξωτερικής πολιτικής, αυτό είναι δημόσιες σχέσεις.

Επιμύθιον

Στον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν αποδοθεί πολιτικές αρετές υπερβατικού επιπέδου, κι αυτό αποτελεί ένα θέμα για το οποίο θα άξιζε να γράψει κανείς ένα ολόκληρο άρθρο, κάτι για το οποίο επιφυλασσόμαστε.

Για την ώρα, ας μείνουμε στο προφανές και το αυτήκοον: Επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη είδαμε και ακούσαμε τον καγκελάριο της Γερμανίας να ανακοινώνει ως ειλημμένη μια απόφαση που αφορά τη χώρα μας. Την οποία κυβερνά ο πρωθυπουργός. Ή μήπως όχι;

Καλή σας νύχτα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ