Στη σημερινή ομιλία του στη Βουλή για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από τα 6 ν.μ. στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «άδειασε» τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια για τα 12 ν.μ. στην Κρήτη. Ο υπουργός Εξωτερικών χθες σε ομιλία του στη Βουλή αλλά και πριν μία βδομάδα είχε αφήσει να εννοηθεί πως επίκειται η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και στην Κρήτη και μάλιστα και προς τα ανατολικά. 

Συγκεκριμένα στις 12/1 ο Ν.Δένδιας στην επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής δήλωσε πως: «Επαναλαμβάνω δε τον πρωθυπουργό της χώρας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι η επόμενη φάση θα αφορά την περιοχή νότια της Κρήτης, γίνονται επ’αυτού οι σχετικές μελέτες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια και στο Αιγαίο Πέλαγος»

Μάλιστα χθες έδωσε ακόμα μεγαλύτερη «ορμή» στην επικείμενη επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη λέγοντας πως «η επέκταση των χωρικών υδάτων της Κρήτης αφορά και το ανατολικό κομμάτι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση επ’ αυτού».

Όμως σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε να βάλει στον «πάγο» τα σενάρια για άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη και ταυτόχρονα ν’ «αδειάσει» τον υπουργό Εξωτερικών του.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Η Ελλάδα προφανώς μπορεί και στην Κρήτη να ασκήσει αυτό το δικαίωμα (σσ. της επέκτασης των χωρικών υδάτων) , μπορεί και αλλού. Όμως σε χρόνο με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει».

Με λίγα λόγια η «επόμενη φάση» του Νίκου Δένδια μετατράπηκε από τον πρωθυπουργό «δικαίωμα που θα ασκήσουμε όταν επιλέξουμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here