Οι ιδιοκτήτες ακινήτων αναδεικνύονται στα μεγάλα θύματα της εισφοράς αλληλεγγύης. Η εισφορά επιβλήθηκε το 2011 ως ένα από τα πρώτα μνημονιακά μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα και έκτοτε βαρύνει σημαντικά τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων. Ωστόσο, υπάρχει προοπτική ελάφρυνσης καθώς το 2021 η εισφορά αλληλεγγύης αναστέλλεται για τα όλα τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή θα εξακολουθήσει να επιβάλλεται στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες στο δημόσιο τομέα και στο εισόδημα από συντάξεις.

Τα στατιστικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων είναι αποκαλυπτικά για το ποιους πλήττει, κατά κύριο λόγο, η εισφορά αλληλεγγύης. Σύμφωνα τα στοιχεία με τις φορολογικές δηλώσεις του 2018 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2018) βεβαιώθηκε συνολική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων ύψους περίπου 611 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά, περίπου το ένα τρίτο, δηλαδή 209 εκατομμύρια ευρώ βεβαιώθηκαν στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εισφορά βαρύνει κατά κύριο λόγο το εισόδημα από ακίνητη περιουσία καθώς πολλοί εκμισθωτές έχουν παράλληλα εισόδημα και από άλλες πηγές. Έτσι, με δεδομένο ότι η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στο σύνολο του εισοδήματος των φυσικών προσώπων από κάθε πηγή, το εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων βαρύνεται με την εισφορά και μάλιστα με υψηλούς συντελεστές.

Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό εισφοράς αλληλεγγύης βεβαιώθηκε σε όσους έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Πρόκειται για ποσό ύψους 170,3 εκατ. ευρώ

Το τρίτο μεγαλύτερο ποσό εισφοράς αλληλεγγύης έχει βεβαιωθεί στους μισθωτούς και ανέρχεται σε 111,7 εκατ. ευρώ και το τέταρτο μεγαλύτερο ποσό στους συνταξιούχους με 94,2 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι για το φορολογικό έτος 2020 αναστέλλεται η εισφορά αλληλεγγύης στο εισόδημα από κεφάλαιο (ενοίκια, μερίσματα κλπ) και επιχειρηματική δραστηριότητα. Για το φορολογικό έτος 2021 η εισφορά αλληλεγγύης έχει ανασταλεί για το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα. Έτσι, το όφελος στην τσέπη των φορολογούμενων θα φανεί το 2021 στην μείωση της παρακράτησης φόρου των ιδιωτικών υπαλλήλων και στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων ιδιοκτητών ακινήτων και ασκούντων επιχειρηματική δραστηριότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ