Στην Μυτιλήνη βρέθηκε το πρωί της Κυριακής ο πάπας Φραγκίσκος, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας. Τον πάπα Φραγκίσκο υποδέχθηκε στο νησί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε το «Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης» των προσφύγων στο Καρά Τεπέ όπου θα τον υποδέχθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Ανάμεσα σε άλλα ο πάπας Φραγκίσκος, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό προέτρεψε «να μην γίνουν οι θάλασσές μας, θάλασσες νεκρών». Βρίσκομαι εδώ για να σας κοιτάξω στα μάτια».

Ο πάπας αναφέρθηκε και στα λεγόμενα του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου κατά την επίσκεψή του στο ίδιο μέρος λίγα χρόνια πριν, ο οποίος αναφερόμενος στους πρόσφυγες είχε πει «όποιος σας φοβάται, δεν έχει δει τα πρόσωπά σας, δεν έχει δει τα παιδιά σας».

Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο βάρος το οποίο σήκωσε η χώρα μας κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης, ενώ την παραλλήλισε και με την πανδημία του κορωνοϊού λέγοντας πως «η πανδημία μας έκανε να νιώσουμε ότι βρισκόμαστε όλοι μέσα στο ίδιο πλοίο και και ότι έχουμε τους ίδιους φόβους.

Έτσι πρέπει να αισθανόμαστε και για τους μετανάστες», είπε ο ποντίφικας και συμπλήρωσε ότι «το μεταναστευτικό δεν είναι ένα πρόβλημα της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ευρώπης αλλά όλου του κόσμου, πρόκειται για ανθρωπιστική κρίση».

Σακελλαροπούλου: Δεν είναι δυνατόν να εργαλειοποιείται το μεταναστευτικό

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τόνισε πως η παρουσία του πάπα Φραγκίσκου στη Μυτιλήνη δηλώνει τη στήριξη στους πιο ανίσχυρους και τους διωκώμενους.

«Η Ελλάδα σήκωσε δυσανάλογο βάρος κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης» είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ συμπλήρωσε πως «το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ευθύνη οχι μόνο από τη χώρα μας αλλά και από την Ευρώπη και οι λύσεις πρέπει να είναι βασισμένες στο διεθνές δίκαιο, καθώς η Ευρώπη δεν είναι δυνατόν να επιτρέψει την εργαλοιοποίηση του προβλήματος».

Πρόσφυγας από το Κονγκό: Μέσω της εκκλησίας μπόρεσα να αντεπεξέλθω σε όλες τις δυσκολίες

Τον πάπα Φραγκίσκο καλωσόρισε εκ μέρους των προσφύγων ένας πρόσφυγας από τη Δημοκρατία του Κονγκό που έφτασε στη χώρα μας στις 11 Νοεμβρίου του 2020.

Συγκίνησε με τα όσα είπε καθώς όπως εξήγησε έχει χωριστεί με την οικογένειά του. Είναι 30 ετών και πατέρα δύο παιδιών. Βρίσκεται στη Λέσβο με το ένα του παιδί ενώ αγνοεί την τύχη της συζύγου του και του δεύτερου παιδιού του.

«Ο Θεός να σας το αποδώσει εκατό φορές», είπε για την προσφορά του πάπα Φραγκίσκου στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Όπως είπε ο ίδιος: «Μέσω της εκκλησίας μπόρεσα να αντεπεξέλθω σε όλες τις δυσκολίες. Αναζητώ ένα μέρος, ένα σίγουρο καταφύγιο, ειρήνη, επιβίωση για εμένα και την οικογένειά μου και την μόρφωση των παιδιών μου.

300 πρόσφυγες στο Βατικανό

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο πάπας πρόκειται να φιλοξενήσει στο Βατικανό 300 πρόσφυγες από το «Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης» των προσφύγων στο Καρά Τεπέ, ενώ υπενθυμίζεται πως κατά την προηγούμενη επίσκεψή του είχε πάρει μαζί του, στο Βατικανό τρεις οικογένειες προσφύγων προκειμένου να μετεγκατασταθούν εκεί.

«Αγιώτατε από το 2016 μέχρι και σήμερα έχουν αλλάξει πολλά στην Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Βρισκόμαστε σήμερα στο χώρο της προσωρινής δομής μετά την καταστροφή της Μόριας.

Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα ευελπιστούμε η παρουσία όπως σηματοδοτήσει αυτή την αλλαγή προς όφελος των κάτοικων των νησιών. Ήρθε η ώρα να κάνει και Ευρώπη το ίδιο», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ