Της Κατερίνας Δεβεζιάδου Editor-in-Chief@Progka.com

Τον Νοέμβριο του 2020 ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε καθολικό lockdown. Τα κρούσματα στις 4 Νοεμβρίου του 2020, δηλαδή μία μέρα πριν την ανακοίνωση του lockdown ήταν 2646, οι διασωληνωμένοι 179 και ο αριθμός των νεκρών 18. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι το lockdown του Νοεμβρίου του 2020 ήταν 673.

Ένα χρόνο μετά, οι θάνατοι από Covid19 έχουν ξεπεράσει τις 20,000.

Ίσως είναι εξωφρενικά δύσκολο να περιορίσεις την πανδημία: ένας καινούργιος ιός, που μεταδίδεται πολύ εύκολα, μεταλλάσσεται διαρκώς, ακόμα και οι εμβολιασμένοι –οπωσδήποτε σε χαμηλότερα ποσοστά -δύνανται να νοσήσουν και να μεταδώσουν. Αφού λοιπόν βλέπεις πως ο περιορισμός της πανδημίας διαφεύγει των δυνατοτήτων σου, γιατί δεν επικεντρώνεσαι αλλού; Δηλαδή στο αυτονόητο: στην ενίσχυση, στη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ώστε να διασφαλίσεις την καλύτερη δυνατή περίθαλψη των ασθενών; Ένα στοίχημα είχες να κερδίσεις, τις κλίνες ΜΕΘ.

Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα μας, τι ακριβώς έχει αλλάξει στην κατάσταση του ΕΣΥ; Πόσοι γιατροί προσλήφθηκαν; Πόσες κλίνες ΜΕΘ δημιουργήθηκαν και λειτούργησαν; Γιατί κανείς πια δεν κάνει λόγο για τις κλίνες των ιδιωτικών θεραπευτηρίων;

Έκθεση, ποια έκθεση;

Το ξέσπασμα του Λύτρα, οι φήμες παραίτησης του Τσιόδρα και η (μη) ενίσχυση  του ΕΣΥ που επιμελώς αγνοείται…

Δύο επιστήμονες, ο ένας εκ των οποίων ήταν ο front man της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην πρώτη φάση της πανδημίας, ο γνωστός και ως «Σωτήρη, πες», συντάσσουν μια έκθεση.

Όσο αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας τόσο υποχωρεί η ποιότητα φροντίδας των διασωληνωμένων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα περισσότερους νεκρούς.

Επιπλέον η έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου από κορωνοϊό αυξάνεται σημαντικά για διασωλήνωση εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας ή εκτός της Αττικής.

Όπως σχολίασε ο Θ. Λύτρας στο twitter, «τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον αυξημένο φόρτο με >400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες», ενώ τονίζει ότι «έχουμε κραυγαλέα και απαράδεκτη μεγάλη υγειονομική ανισότητα μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας».

Όσο πιο πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία, τόσο πιο πολύ επιβαρύνεται το σύστημα, άρα οι υπάρχοντες πόροι δεν επαρκούν για να τύχουν οι ασθενείς επαρκούς φροντίδας. Επίσης η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ εγκυμονεί μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.

Με λίγα λόγια και απλά: δεν έχουμε τα μέσα, δηλαδή ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δεν έχουμε τις απαιτούμενες ΜΕΘ, γι’ αυτό έχουμε 20,000 νεκρούς. Υπάρχει κάποιος που καταλαβαίνει κάτι άλλο;

Ο πρωθυπουργός, προφανώς, καθώς και ολόκληρη η κυβέρνηση. Γιατί αυτή η έκθεση, λέει, δεν έφτασε ποτέ στο Μαξίμου. Ο Πιερρακάκος δεν τη βρίσκει στα συρτάρια του γραφείου του, οι κλητήρες του υπουργείου του κοιτάζονται καχύποπτα μεταξύ τους, ο «Σωτήρη, πες» αισθάνεται «θλίψη», κι όλοι εμείς έχουμε απομείνει ενεοί, στο ίδιο έργο θεατές, δυο χρόνια τώρα.

Με μάσκες. Με εμβόλιο. Με γνώση. Με ατομική προστασία. Και ατομική ευθύνη. Μα με ανίκανη κυβέρνηση.

Επιμύθιον

Η Όμικρον επελαύνει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη απλά παλλινωδεί πανικόβλητη. Νέα μέτρα στο τραπέζι, δηλαδή παλιά και γνώριμα. Ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να κάνει αυτό που κάνει εδώ και δύο χρόνια: να λέει στους πολίτες τι να κάνουν και τι να μην κάνουν. Θεωρώντας πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τίποτε άλλο εκτός από το να εξαγγέλουν νέα περιοριστικά μέτρα. Α, και να μην παραλαμβάνουν εκθέσεις.

Διπλές μάσκες και rapid tests. Με δικά μας έξοδα. Βεβαίως.

Με δικά μας έξοδα 20,000 νεκροί. Δεν είναι αριθμοί, κύριε Πρωθυπουργοί. Είναι άνθρωποι. Είναι δικοί μας άνθρωποι. Δικοί μας νεκροί. Αλλά δική σας ευθύνη.

Καλή σας νύχτα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ