Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής: “Ελπίζω η Τουρκία αυτή τη φορά να ακούσει”

“Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των Συμπερασμάτων"

0
40

Για την ένταση που δημιουργεί η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο θα ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ήδη το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων ικανοποιεί την ελληνική πλευρά.

“Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των Συμπερασμάτων το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιστρέψει σε μία διαδικασία αποκλιμάκωσης, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο”, δήλωσε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, μετά τη Σύνοδο ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων.

“Και ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες, με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Αύριο στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής της ζώνης του ευρώ, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας. “Οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν το φάσμα της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Οι δυνατότητες των προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση είναι πεπερασμένες”, επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπενθύμισε ότι στη χώρα μας “τρέχουν” τρεις πρωτοβουλίες: το Fuel Pass, το Power Pass, αλλά και η αντικατάσταση των ενεργοβόρων κλιματιστικών.

“Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την πολιτική μείωσης των φόρων η οποία έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση, παρέχουν ένα πλαίσιο στήριξης στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις απέναντι στην ακρίβεια η οποία ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα”, εκτίμησε ο πρωθυπουργός, αλλά πρόσθεσε:

“Επειδή, όμως, το πρόβλημα αυτό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό. Επειδή η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος αυτού έγκειται στις ιδιαίτερα υψηλές τιμές φυσικού αερίου που συμπαρασύρουν και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, θα επαναφέρω -μαζί με τον Ιταλό Πρωθυπουργό- το πια κατεπείγον αίτημα να δρομολογηθούν τολμηρές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η επιβολή ενός πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.”

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το θέμα αυτό συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο εδώ και αρκετό καιρό, αλλά δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει η απαραίτητη κινητικότητα. “Θέλω να ελπίζω ότι πια ολα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται μια συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση η οποία να μπορεί να υποστηρίξει τους εθνικούς προϋπολογισμούς, έτσι ώστε να περιορίσουμε, στο μέτρο του εφικτού, τις αρνητικές επιπτώσεις από την ακρίβεια στα νοικοκυριά μας και στις επιχειρήσεις μας”, κατέληξε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επιβεβαίωση ομόφωνα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της χορήγησης καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και στη Μολδαβία. “Είναι μία πολύ σημαντική πολιτική απόφαση την οποία παίρνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως απάντηση στην απροκάλυπτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία”, είπε και πρόσθεσε:

“Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και η απόφαση να της χορηγηθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας στέλνει ένα σαφές μήνυμα από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο στήριξης της Ουκρανίας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αλλά ανοίγματος και μιας πόρτας στον ουκρανικό λαό να μπορεί να διεκδικήσει την ένταξή του πια στην ενωμένη Ευρώπη.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ