Μακρόν: Θα πάει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας;

0
28

Ο κίνδυνος να μην μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας και να πρέπει να καταφύγει η χώρα ξανά στις κάλπες σε ένα χρόνο έχει κινητοποιήσει τον Γάλλο πρόεδρο ο οποίος αναζητά τρόπους άρσης του αδιεξόδου.

Έχοντας εισπράξει απανωτά «όχι» τα τελευταία 24ωρα, αναζητά τους τρόπους εξόδου από την ιδιαίτερα δύσκολη πολιτική κατάσταση η οποία διαμορφώνεται και εξετάζει το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας «κυβέρνησης εθνικής ενότητας».

Αυτό αποκάλυψε ο Φαμπιέν Ρουσέλ, βουλευτής του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF). “Ο πρόεδρος της Γαλλίας με ρώτησε εάν αν είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και αν μια τέτοια πρωτοβουλία θα ήταν η λύση για να βγει η χώρα από την κρίση”, ανέφερε ο Ρουσέλ μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Συνάντησα έναν πρόεδρο που ακούει, που κρατά σημειώσεις, που αναζητά λύσεις», σημείωσε ο Φαμπιέν Ρουσέλ πριν μπει στην ουσία του θέματος.

«Του μίλησα ειλικρινά, του είπα ότι οι Γάλλοι προσήλθαν στις κάλπες και στήριξαν τα ψηφοδέλτια της αριστεράς και της ακροδεξιάς για να καταψηφίσουν τον Μακρόν. Πρέπει λοιπόν να αλλάξει δραστικά την πολιτική του». Ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με τον βουλευτή, χαμογέλασε και είπε ότι πήρε το μήνυμα και «σκέφτεται είτε τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, εάν υπήρχαν τα κόμματα να συμμετάσχουν σε αυτήν», είτε να πάει στο μοντέλο διακυβέρνησης με «υποστήριξη κατά περίπτωση».

Ο Ρουσέλ υποστήριξε ενώπιον του Γάλλου προέδρου πως το ζήτημα δεν είναι τα πρόσωπα, αναφερόμενος στη Γαλλίδα πρωθυπουργό, αλλά οι πολιτικές που ακολουθούνται, με κεντρικό στόχο «το καλό της χώρας».

Θα μπορούσε το Κομμουνιστικό Κόμμα να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας;

Ο βουλευτής του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος ήταν ξεκάθαρος: “Του είπα ότι είχαμε ήδη συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας το 1945 με τον στρατηγό Ντε Γκωλ, δεν είναι κάτι που μας σοκάρει (…) αλλά όλα εξαρτώνται από το έργο που θα παράγει η κυβέρνηση αυτή. Χρειαζόμαστε έργο υψηλού επιπέδου και όχι μικροπολιτικές”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ