Σε εξέλιξη βρίσκεται από τα ξημερώματα επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου, στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, όπου πέντε ιστιοπλοϊκά σκάφη που είχαν αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια και στα οποία επιβαίνουν περίπου 450 άτομα προσπάθησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Τα σκάφη του Λ.Σ. δεν επέτρεψαν την είσοδο των σκαφών με τους μετανάστες, που είχαν προορισμό κάποιο ελληνικό νησί, ενώ για το συμβάν ειδοποιήθηκε η τουρκική ακτοφυλακή.

Δύο από τα πέντε σκάφη επέστρεψαν στα τουρκικά παράλια, ενώ τα άλλα τρία αναμένουν τα τουρκικά πλωτά προκειμένου να τα συνοδεύσουν στα τουρκικά παράλια.

Χθες, είχε γίνει μια μεγάλη επιχείρηση διάσωσης από το Λιμενικό στα ανοιχτά της Ρόδου, όπου περισυνελέγησαν 21 μετανάστες και πρόσφυγες.

Έξαρση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο
Εκτός όμως από τη θάλασσα και τον αέρα, η Τουρκία έχει ανοίξει την «κάνουλα» των ροών και στα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα, όπου παρατηρείται μια αύξηση των μεταναστευτικών ροών, σε σημείο έξαρσης.

Στον Έβρο, λόγω της πολύ χαμηλής στάθμης των νερών του ποταμού (σ.σ. σε πολλά σημεία είναι μόλις 50 εκατοστά), οι διακινητές εκμεταλλεύονται την ευκαιρία και στέλνουν συνεχώς μικρές ομάδες μεταναστών στην πλευρά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το ThessToday.gr καθημερινά γίνονται περίπου 200-300 αποτροπές μεταναστών που αποπειρώνται να διασχίσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Αν και διανύουμε τον Μάιο η εικόνα του ποταμού θυμίζει καλοκαίρι, κι αυτό διευκολύνει το έργο των διακινητών που χρησιμοποιούν περισσότερες βάρκες, στις οποίες στοιβάζονται πολλές μικρές ομάδες μεταναστών. Τη στιγμή που έφτιαξε ο καιρός, βρεθήκαμε σε απόλυτη ετοιμότητα. Πλέον δεν υπάρχουν συγκεκριμένα περάσματα, αλλά χρησιμοποιούν όλη την οριογραμμή του ποταμού Έβρου κι για αυτό τον λόγο δεν περισσεύει κανείς μας. Μας περιμένει ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι» αναφέρει στο ThessToday.gr ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων του νομού Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, πάνω από το 50% των όσων προσπαθούν να μπουν στη χώρα μας, προέρχονται από την Συρία, ενώ λιγότεροι από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Λέει ακόμα για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα ο Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς και ζητά ενίσχυση από την Πολιτεία:

«Δίνουμε μία τεράστια μάχη με τα κυκλώματα. Πολλές φορές είναι ακραία αυτά που βλέπουμε και βιώνουμε ανθρώπινα δράματα, αφού οι διακινητές παίζουν με τις ζωές αυτών των ανθρώπων. Πρέπει να αναπτύσσουμε τις δυνάμεις μας πολύ συχνά, με την λογική ότι πάντα θα βρουν το “κάτι παραπάνω”. Ανοίγουν νέα μέτωπα, βρίσκουν νέα περάσματα, κι εμείς χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερα μέσα αλλά και άτομα ώστε να φυλάσσουμε τα σύνορά μας με σοβαρότητα και απόλυτο επαγγελματισμό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ