Της Κατερίνας Δεβεζιάδου, Editor-in-Chief@Progka.com

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην προσυνεδριακή συζήτηση της Νέας Δημοκρατίας στο Χαλάνδρι ανέφερε το εξής: «Ξέρω και ξέρετε ότι από τότε έτυχαν πολλά στη χώρα. Μία απόπειρα εισβολής στον Έβρο, εντάσεις μεγάλες με την Τουρκία, η υγειονομική περιπέτεια του κορωνοϊού και τώρα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και μία πρωτοφανής παγκόσμια οικονομική κρίση, με πληθωριστικές πιέσεις και με μεγάλες αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας. Τις διαχειριστήκαμε όλες αυτές τις κρίσεις, πιστεύω, με εντιμότητα και αποτελεσματικότητα».

Δανειζόμαστε από την ΑΥΓΗ:

Πρόκειται για προκλητική δήλωση, τη στιγμή που οι πολίτες ματώνουν οικονομικά από το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας σε βασικά αγαθά και από το πάρτι αισχροκέρδειας των παρόχων ενέργειας, την ημέρα μάλιστα των νέων κρυφών αυξήσεων της ΔΕΗ.

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ σε εγρήγορση, λέγοντας ωστόσο ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023. «Καθώς θα πηγαίνουμε και προς τις επόμενες εθνικές εκλογές, που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το ΄23. Όμως, θέλω να επαναλάβω ότι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία ο κομματικός μας μηχανισμός να είναι σε απόλυτη εγρήγορση και να τελεί σε μια κατάσταση δυναμικής αναμονής και προετοιμασίας για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση» σημείωσε.

Και προσθέτουμε:

  • κρίσεις στα ελληνοτουρκικά: Μια σειρά από συνόδους κορυφής στην ΕΕ , η κυβέρνηση να έχει μόνιμα το βλέμμα στραμμένο στα περίφημα “συμπεράσματα” στα οποία περίμενε την συμπερίληψη εμφατικών κυρώσεων στην Τουρκία για την προκλητική και επιθετική στάση της, αλλά αν’ αυτού, κάθε φορά ο Πρωθυπουργός επέστρεφε με τα χέρια στις τσέπες
  • πανδημία: Όταν το καινοφανές και πρωτόγνωρο έγινε η καθημερινότητα των πολιτών, η κυβέρνηση έλαμψε με την ανικανότητα της: ανακόλουθη οικονομική πολιτική, άνοιξε – κλείσε την εστίαση και το λιανεμπόριο, άσε χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις -τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας- να ζουν με επιστρεπτέες και δανεικά, διχαστικά και τιμωρητικά μέτρα και ΑΥΡΕΣ στις πλατείες, Κι όλα αυτά γιατί το από χρόνια ξεχαρβαλωμένο και υποστελεχωμένο ΕΣΥ δεν έχει ΜΕΘ. Γιατί “οι περισσότερες ΜΕΘ θα ήταν πεταμένα λεφτά”. Δεν ήταν όμως πεταμένα λεφτά και η λίστα Πέτσα. Και αλήθεια, γιατί πουθενά δεν γίνεται λόγος για την καρπαζιά που έφαγε η κυβέρνηση από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια; Κι όλα αυτά, για να φιγουράρει η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις των χωρών με τους περισσότερους θανάτους από Covid19.
  • ΜΗΔΕΙΑ, πυρκαγιές, ΕΛΠΙΣ: Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, εγκλωβισμένοι από τη φωτιά ή το χιόνι, όποια κι αν ήταν η φυσική καταστροφή, η μόνιμη σταθερά ήταν η ανικανότητα της κυβέρνησης, να ελέγξει, να συντονίσει, να δώσει λύσεις. Η κατά κράτος ήττα του “επιτελικού κράτους”, η παταγώδης αποτυχία των “αρίστων”.
  • πόλεμος στην Ουκρανία : Το να αναγνωρίζεις ποια είναι η “σωστή πλευρά της Ιστορίας” και να συντάσσεσαι με αυτήν, είναι καλό πράγμα. Το να δίνεις βήμα στη φωνή του δικαίου μέσα στο εθνικό σου κοινοβούλιο είναι επίσης καλό πράγμα. Το να επιτρέπεις να αρθρώνουν λόγο μέσα στον Οίκο της Δημοκρατίας ναζί είναι κακό, πολύ κακό πράγμα. Δεν είναι απλά μια πολιτική γκάφα ολκής, είναι καταφανής απόδειξη της αδυναμίας σου να ελέγξεις ακόμα και τον πιο αδύναμο από εσένα. Έχει καταστεί πλέον σαφές ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι πια στην πολιτική ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχουν όμως καίρια εθνικά ζητήματα που χρήζουν μιας στιβαρής πολιτικής διαχείρισης, έννοια από την οποία μακράν απέχουν ο κος Μητσοτάκης και το επιτελείο του.
  • ενεργειακή κρίση και έκρηξη ακρίβειας: Η ενεργειακή κρίση, σαφώς συνεπακόλουθο του πολέμου, είναι αναντίρρητα παγκόσμια. Αλλά δεν έχει τον ίδιο αντίκτυπο σε όλες τις κοινωνίες. Τα δύο ευρώ το λίτρο η βενζίνη στo Παρίσι ή στο Βερολίνο, και τα αντίστοιχα δύο στην Αθήνα, δεν είναι τα ίδια ευρώ. Γιατί δεν αφαιρούνται από τα ίδια εισοδήματα. Από την άλλη, αισχροκέρδεια και κερδοσκοπία κάνουν πάρτυ, και φυσικά ούτε λόγος για μείωση, έστω και προσωρινή, του ΦΠΑ. Κανείς δεν περιμένει από μια κυβέρνηση, εν μέσω τέτοιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης να “κόψει” και να μοιράσει χρήμα. Οι οικονομικές κρίσεις όμως αντιμετωπίζονται με κοινωνικές πολιτικές. Οικονομικός νεοφιλελευθερισμός όμως και κοινωνική πολιτική είναι έννοιες ασύμβατες. Στην περίπτωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η κοινωνική πολιτική εξαντλείται στα 14 ευρώ της επιδότησης για τη βενζίνη.

Και όλα αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του τα διαχειρίστηκαν “με εντιμότητα και αποτελεσματικότητα”. Την εντιμότητα των προθέσεων μπορούμε να την κατανοήσουμε, και δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να την αμφισβητήσουμε. Η εντιμότητα της ντεμέκ παραδοχής “υπήρξαν αστοχίες και έγιναν λάθη” δεν μας έπεισε, ωστόσο, και τελικά δεν μας αφορά, Γιατί η “αποτελεσματικότητα” δεν φάνηκε πουθενά. Τουλάχιστον, όχι σε αυτή τη χώρα, της οποίας είναι πρωθυπουργός.

ΕΠΙΜΥΘΙΟΝ

Στο κλείσιμο της τοποθέτησής του ο πρωθυπουργός διαμήνυσε στους κομματικούς μηχανισμούς της Νέας Δημοκρατίας να βρίσκονται σε εγρήγορση, εν όψει των εκλογών, στη λήξη της τετραετίας. Ίσως – και με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις – έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι οι μηχανισμοί της κοινωνίας έχουν ενεργοποιηθεί. Και την κατάλληλη στιγμή, που δεν είναι άλλη από την ημέρα των εκλογών, θα κριθούν η εντιμότητα των προθέσεων και η αποτελεσματικότητα των πεπραγμένων.

Καλή σας νύχτα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ