Της Κατερίνας Δεβεζιάδου Editor in Chief@Progka.com

Ο φόβος ο οποίος επέβαλε το πρώτο lockdown ήταν ένας και απόλυτα ξεκάθαρος: κλειδώνουμε την κοινωνία γιατί το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι σε θέση να αντέξει το πανδημικό σοκ. Κι όταν λέμε Εθνικό Σύστημα Υγείας στην παρούσα φάση νοούμε τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας άντεξε, δίνοντας τιτάνια μάχη, με νύχια και με δόντια, με τα νύχια και τα δόντια των ανθρώπων του, των γιατρών, των νοσηλευτών, όλων όσοι ένα χρόνο τώρα πολεμάνε – κυριολεκτικά- στην πρώτη γραμμή.

Ένα χρόνο μετά το πρώτο καθολικό lockdown στη χώρα μας, βρισκόμαστε εκεί ακριβώς από όπου ξεκινήσαμε, και ακόμα χειρότερα. Ο αριθμός των ημερησίων κρουσμάτων δεν φαίνεται ελπιδοφόρος, και πλέον είναι γεγονός, η Αττική, η βαρύτερα πληττόμενη περιοχή αυτή τη στιγμή από την πανδημία, όντας αναλογικά ο πυρήνας με την μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού, έφτασε στα όρια της αντοχής των νοσοκομείων της.

Μόλις σήμερα -μετά από μήνες- έγινε ξανά λόγος για τις περιβόητες κλίνες ΜΕΘ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ του cnn.gr, εκπρόσωποι ιδιωτικών θεραπευτηρίων καταγγέλλουν ότι έχουν ήδη διαθέσει 410 κλίνες ΜΕΘ οι οποίες ωστόσο, μένουν αναξιοποίητες, μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

Άνοιξε – κλείσε τα σχολεία, click away, click inside, click και το λουρί της μάνας στο λιανεμπόριο, από την δε εστίαση έχει απομείνει μόνο το φάντασμά της…

Χιλιάδες εργαζόμενοι τελούν σε καθεστώς αναστολής απασχόλησης, αναγκασμένοι να ζουν με 500 και κάτι ευρώ το μήνα, κι αυτοί μπορούν να θεωρηθούν και οι τυχεροί της υπόθεσης, σε σχέση με όσους απολύθηκαν ή σε σχέση με όλους εκείνους που δεν εντάσσονται σε καμία ρύθμιση. Είμαστε ακόμα πολύ χωμένοι μέσα στην υγειονομική κρίση για να αντιληφθούμε πλήρως την οικονομική διάλυση της χώρας και εν τέλει, την αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού.

“Παράταση του lockdown”, “Αγώνας δρόμου για την δημιουργία νέων ΜΕΘ”, “Δεν έχει νόημα αυτό το lockdown”, τρεις τίτλοι από την χθεσινή ειδησεογραφία. Και οι τρεις δημοσιεύθηκαν σε ελληνικά μέσα, και οι τρεις αφορούν την ελληνική πραγματικότητα, και οι τρεις είναι απολύτως αληθείς και ακριβείς, καθώς ανάγλυφα περιγράφουν τη συνθήκη μέσα στην οποία διατελούμε.

Σαφώς η ύπαρξη των εμβολίων έβαλε μια νέα, ελπιδοφόρα παράμετρο στην εξίσωση της αναμέτρησής μας με τον κορωναϊό, αλλά η επίτευξη του επιθυμητού ποσοστού ανοσίας αργεί ακόμα: η πραγματικότητα αυτή τη στιγμή δεν ελέγχεται με δυνάμει αποτελέσματα επιβεβαιωμένα σε επιστημονικά εργαστήρια. Η πραγματικότητα ορίζεται από υπαρκτούς αριθμούς στις υπαρκτές συνθήκες των ανύπαρκτων ΜΕΘ.

Μάσκες, κοινωνική αποστασιοποίηση, social distancing αν προτιμάτε, και social bubble, ή όπως προτιμά η κα Παπαευαγγέλου “να μείνουμε μέσα στη φούσκα μας-άκομψο, my dear, indeed. Απαγόρευση κυκλοφορίας, πρόστιμα, εγκλεισμός. Και; Τα σημερινά κρούσματα είναι σχεδόν 2,500, ενώ οι διασωληνωμένοι 422… Ποια θα είναι η απάντηση σε αυτό; Παράταση του lockdown; Ναι, αλλά γιατί; Επειδή έχει αποδώσει ή επειδή είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση; Γιατί είναι τόσο δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε ότι στην ουσία ένα χρόνο τώρα παίζουμε κρυφτό με τον Covid, κλειδώνοντας τον κόσμο στα σπίτια του κι αναστέλλοντας την συντριπτική πλειοψηφία των δραστηριοτήτων; Κλεφτοπόλεμο κάνουμε, αλλά ο εχθρός φαίνεται ότι έχει συντεταγμένο μέτωπο επίθεσης.

Τέλος, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι – οι επιστήμονες λοιμωξιολόγοι- είναι σε θέση καλύτερα από τον καθένα μας, να μας πουν: για να αντιμετωπίσεις μια ασθένεια δεν πολεμάς το σύμπτωμα, αλλά το αίτιο. Και το αίτιο αυτή τη στιγμή είναι ο πόλεμος στις ΜΕΘ.

Καλό σας βράδυ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here