«Το έκτο κύμα της πανδημίας ξεκίνησε πιο νωρίς, μας εξέπληξε» δήλωσε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, σημειώνοντας ότι υπάρχει ανάγκη για κάποια μέτρα.

«Το περιμέναμε το νέο κύμα και λέγαμε ‘προσέξτε τα ακραία χαλαρωτικά μέτρα’» είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι πρέπει να τεθούν υγειονομικά πρωτόκολλα, προκειμένου να ελεγχθεί η πανδημία και πρόσθεσε ότι έχει αρχίσει να ασκείται πίεση στο σύστημα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα» τόνισε ότι η νέα παραλλαγή έχει σοβαρές επιπτώσεις στις μεγάλες ηλικίες. «Κανείς από αυτούς που ήρθαν χθες στο νοσοκομείο δεν είχε κάνει την 4η δόση» είπε.

Ο ίδιος σημείωσε: «Προφανώς και προτείνω μέτρα για να έχουμε ήρεμο καλοκαίρι. Το πρόβλημα αρχίζει και παίρνει μεγάλες διαστάσεις, Πριν γίνει τσουνάμι πρέπει να λάβουμε μέτρα», δηλαδή χρήση μάσκας και έστω ένα τεστ για τους τουρίστες.

Εκτοξεύτηκε το ιικό φορτίο των λυμάτων

Δυσοίωνα είναι τα στοιχεία ωστόσο που έρχονται από τις μετρήσεις του ιικού φορτίου των λυμάτων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ την εβδομάδα 20 Ιουνίου έως 26 Ιουνίου 2022 και σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις που ξεπέρασαν κατά πολύ ακόμα και το 100%.

Πιο συγκεκριμένα κατά 100% είναι αυξημένο το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη. Ενδεικτικό ότι στο νοσοκομείο Παπανικολάου αυξήθηκαν κατά 600% οι εισαγωγές

Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του φορτίου στα λύματα που έφτασε στο 101% εντοπίστηκε στη Λάρισα, 107% είναι η αύξηση στον Βόλο και κατά 145% αυξήθηκε το φορτίο στα Χανιά.

«Αν χρειαστεί θα ενισχυθούν τα μέτρα», λέει ο Ζαούτης

«Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Θεοκλής Ζαούτης.

Ο κ. Ζαούτης μιλώντας χθες Τετάρτη στο GRTimes πώς «η μεγάλη αύξηση στα κρούσματα, πάντα προκαλεί προβληματισμό και εγρήγορση και υπενθυμίζει για άλλη μια φορά ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και ότι ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Η πρόσφατη έξαρση οφείλεται κυρίως στην κυκλοφορία των υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που παρουσιάζουν αυξημένη μολυσματικότητα και ικανότητα ανοσιακής διαφυγής», τόνισε χαρακτηριστικά o πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Δεν έχουν καταργηθεί τα μέτρα

Αναφορικά με το ενδεχόμενο λήψης ενισχυμένων μέτρων προς αναχαίτιση ενός νέου κύματος της πανδημίας, ο Θεοκλής Ζαούτης υπογράμμισε: «Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα μέτρα δεν έχουν καταργηθεί αλλά, όπως για παράδειγμα η χρήση της μάσκας, έχει ανασταλεί η υποχρεωτικότητα τους. Η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική στις αστικές συγκοινωνίες, στους χώρους παροχής φροντίδας και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και, επίσης, συστήνεται ισχυρά στους κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός.

Γενικότερα οι συστάσεις περιλαμβάνουν την αποφυγή συγχρωτισμού, την καραντίνα σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων και τη διενέργεια συχνών διαγνωστικών ελέγχων. Ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και αν τυχόν χρειαστεί, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα συστήσει ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων».

Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα λέει ο Πλεύρης

Νωρίτερα από τον Θεοκλή Ζούτη είχε μιλήσει επίσης χθες Τετάρτη ο υπουργός Υγείας διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται στη λήψη μέτρων, ούτε τοπικού χαρακτήρα. Και από το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τη λογική συνύπαρξης με τον ιό, είπε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι όντως διαπιστώνεται μια αύξηση στις μολύνσεις κοροναϊού, η οποία φαίνεται να σταθεροποιείται βδομάδα προς βδομάδα, ωστόσο δεν είναι στην κορύφωσή της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ