Της Κατερίνας Δεβεζιάδου, Editor-in-Chief@Progka.com

Πάσχα ντροπής για τους ιθύνοντες του Δήμου Καλλιθέας, καθώς εκατοντάδες συμπολίτες μας που ανήκουν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες περίμεναν στην ουρά για να τους μοιραστούν -αμφιβόλου ποιότητας- πενιχρές ποσότητες τροφίμων για το πασχαλινό τους τραπέζι

Όπως καταγγέλλει η δημοτική παράταξη Προοπτική Ζωής μέσω του επικεφαλής της πρώην Δημάρχου Καλλιθέας κου Κώστα Ασκούνη, για τις μέρες του Πάσχα ο Δήμος Καλλιθέας «Την Μ. Τετάρτη «μοίρασε», με φορτηγό του Δήμου, αμφιβόλου ποιότητας κάποια τρόφιμα – πατάτες, καρότα, κρεμμύδια, πορτοκάλια και από 1 ΑΡΝΙΣΙΟ ΚΕΦΑΛΑΚΙ – σε 300 συμπολίτες μας, μετά από κλήρωση, ενώ την Μ. Δευτέρα «μοίρασε» ψάρια χωρίς φυσικά τα κατάλληλα πιστοποιητικά από τις υγειονομικές υπηρεσίες» Η εικόνα μας θύμισε το Πατρινό καρναβάλι, με τους συμμετέχοντες πάνω στα άρματα που παρελαύνουν να πετάνε στον κόσμο σοκολάτες. Και η διάθεσή μας δεν είναι καθόλου εύθυμη, το δε θέαμα, καθώς δεν προέρχεται από κάποιο καρναβάλι, μόνο ντροπή μπορεί να προκαλέσει.

Υπογραμμίζεται ότι είχε προταθεί στον Δήμαρχο, αντί αυτού του «φιλανθρωπικού πανηγυριού», να κατατεθεί το ποσό που αναλογεί στους δικαιούχους, και κυμαίνεται από 90 έως 120 €, ενώ να υπενθυμίσουμε ότι σε παλαιότερες εποχές –προ των ημερών του κου Κάρναβου- η βοήθεια σε ευάλωτους συμπολίτες από τον Δήμο ερχόταν σε μορφή δωροεπιταγών, τις οποίες οι ωφελούμενοι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν στα εκάστοτε συνεργαζόμενα σούπερ μάρκετ.

Εντύπωση πραγματικά προξενεί η αδυναμία κάποιων να αντιληφθούν το αυτονόητο: πόσο πιο απλά, νοικοκυρεμένα αλλά και αποτελεσματικά και με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των συμπολιτών μας θα μπορούσε η Δημοτική Αρχή της πόλης μας να ασκήσει κοινωνική πολιτική.

Αναρωτιέται, μεταξύ άλλων, ο μέσος νους, γιατί άραγε να επιμένει κάποιος να τροφοδοτήσει το κοινωνικό του έργο βασιζόμενος στη συνεργασία με μία και μόνη εταιρία, η οποία για συγκεκριμένους λόγους είχε αποκλειστεί αρχικά από τη διαδικασία συμμετοχής; Γιατί επιλέγει να χρονοτριβήσει έως ότου η συγκεκριμένη εταιρία ξεπέρασε τα νομικά της κωλύματα, ώστε να προμηθευτεί από αυτήν τα -αμφιβόλου ποιότητας- τρόφιμα; Κι εν πάση περιπτώσει, με όλη την καλή πρόθεση που μπορεί να έχει αυτός ο μέσος νους, δεν μπορεί να πάψει να αναρωτιέται γιατί, εφ’ όσον η Δημοτική Αρχή είχε εναλλακτική, να καταθέσει τα αντίστοιχα ποσά στους ανθρώπους που τα δικαιούντο και να τελειώνει μια και καλή, δεν το έκανε;

Και λογιστικά να το δει κανείς, πιο εύκολα διαχειρίζεσαι συγκεκριμένα ποσά που κατατίθενται σε συγκεκριμένους λογαριασμούς συγκεκριμένων ανθρώπων, ή δωροεπιταγές που δίνονται πάλι σε συγκεκριμένους ανθρώπους. παρά σωρούς τιμολογίων, ένα για πατάτες, άλλο για καρότα και αρνίσια κεφαλάκια… Και στην τελική, το σίγουρο είναι ότι στην πρώτη περίπτωση, είτε με απευθείας κατάθεση των χρημάτων είτε με δωροεπιταγές, δεν χάνεται το μέτρημα των χρημάτων. Γιατί βέβαια, αυτός που δίνει, ξέρει πάντα τι έχει δώσει, αλλά καλό είναι να ξέρουν και αυτοί που παίρνουν, τι τους έχει δοθεί. Και μαζί με αυτούς και όλοι εμείς.

Αν κάποιος θα πρέπει να ενσκήπτει πρώτος στα προβλήματα του πολίτη, περισσότερο από την ενίοτε απρόσωπη πολιτική ηγεσία, αν κάποιος οφείλει να είναι πρώτος δίπλα στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη, αυτός δεν είναι άλλος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μέσα στους δρόμους της πόλης μας δεν περιδιαβαίνουν καθημερινά τα στελέχη του Μαξίμου. Σε αυτήν την πόλη όμως ζουν ο Δήμαρχος και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Κι αυτοί, μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου γνωρίζουν από πρώτο χέρι ποιες οικογένειες χρήζουν βοηθείας. Τι νόημα έχει όμως να έχεις τη γνώση του προβλήματος αν δεν έχεις την πολιτική βούληση, το αλληλέγγυο πνεύμα και τελικά την ειλικρινή πρόθεση να βοηθήσεις αυτούς τους ανθρώπους;

Η φιλανθρωπία είναι μια έννοια κάθετη, από τα ψηλά στα χαμηλά, από τον έχοντα στον μη έχοντα. Η αλληλεγγύη, πάλι, είναι έννοια οριζόντια, από τον έναν άνθρωπο στον συνάνθρωπο. Αυτό οφείλει να είναι και το πνεύμα της κοινωνικής πολιτικής, πρώτα και κύρια μέσα στις τοπικές κοινωνίες.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της Δημοτικής Παράταξης Προοπτική Ζωής

Καλλιθέα, 27/04/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

Εκατοντάδες οικογένειες στην πόλη μας έμειναν χωρίς πασχαλινό τραπέζι εξαιτίας του Δημάρχου.

Ένας Δήμος, με προϋπολογισμό δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, δεν φρόντισε να πράξει το ελάχιστο που επιτάσσουν οι Άγιες αυτές ημέρες, αλλά και ο Κοινωνικός ρόλος της Αυτοδιοίκησης.

Την Μ. Τετάρτη «μοίρασε», με φορτηγό του Δήμου, αμφιβόλου ποιότητας κάποια τρόφιμα – πατάτες, καρότα, κρεμμύδια, πορτοκάλια και από 1 ΑΡΝΙΣΙΟ ΚΕΦΑΛΑΚΙ – σε 300 συμπολίτες μας, μετά από κλήρωση, ενώ την Μ. Δευτέρα «μοίρασε» Ψάρια χωρίς φυσικά τα κατάλληλα πιστοποιητικά από τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Οι εικόνες ΝΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΥΣ των ανθρώπων αυτών που συνωστίζονταν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι ΟΝΕΙΔΟΣ για τον πολιτισμό μας.

Επανειλημμένως προτείναμε στο Δήμαρχο να καταθέτουμε το αντίστοιχο χρηματικό ποσό  στο λογαριασμό του κάθε δικαιούχου, όπως ο νόμος  προβλέπει, σεβόμενοι την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ των ανθρώπων αυτών και αποδεικνύοντας στην πράξη ότι είμαστε στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή και όχι στην εποχή των Μαυρογιαλούρηδων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ