Στα ίδια επιχειρήματα επιμένει η Ρούλα Πισπιρίγκου, εξακολουθώντας να υποστηρίζει ότι δεν έβλαψε τα παιδιά της, ακόμη και μετά το πόρισμα για τους θανάτους της Ίριδας και της Μαλένας.

Με τη λύση του μυστηρίου του θανάτου της Ίριδας να βρίσκεται στο ματωμένο πανάκι της, ο δικηγόρος της Πισπιρίγκου κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως εάν η Ρούλα ήταν ένοχη, δεν θα παρέδιδε το στοιχείο αυτό στις Αρχές.

“Το βασικό πειστήριο είναι αυτό το πανάκι από το ατυχές περιστατικό με την μικρή Ίριδα. Είναι ένα στοιχείο που η ίδια έδωσε στις Αρχές. Εάν έφερε κάποιο για την ίδια κακοποιητικό στοιχείο, γιατί να το θέσει υπόψη των Αρχών; Εάν είχε κάνει κάποια εγκληματική ενέργεια, σκοπός της θα ήταν να εξαφανίσει τα πειστήρια και όχι να τα εμφανίσει στις Αρχές”.

Από την πλευρά της η Ρούλα Πισπιρίγκου επιμένει πως δεν θα μπορούσε ποτέ να στραφεί ενάντια στα παιδιά της και να τους προκαλέσει κακό. Για την περίπτωση της Μαλένας ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως η ίδια η 33χρονη είχε αντιδράσει στον τρόπο που είχε διενεργηθεί η ιατροδικαστική έκθεση και μάλιστα είχε υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά σχετικά με τις ακριβές συνθήκες του θανάτου του παιδιού.

“Αυτό δεν θα συνέβαινε εάν υπήρχε κάποιου είδους εμπλοκή”, συμπλήρωσε ο δικηγόρος.

Ο δικηγόρος, στον οποίο ανέθεσε η ανακρίτρια την υπεράσπιση της Πισπιρίγκου, Κ. Ζάρδας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι το πόρισμα πρόκειται να αμφισβητηθεί, ενώ εκτίμησε ότι στο δικαστήριο θα υπάρξει μάχη και μεταξύ των ιατρών και επιστημόνων.

Ο δικηγόρος έκανε λόγο για δύο αντιμαχόμενες πλευρές μεταξύ εμπειρογνωμόνων και τεχνικών συμβούλων, καθώς υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν τον ασφυκτικό θάνατο και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε ασφυκτικός θάνατος.

Τη Δευτέρα κατέθεσαν οι γονείς της Ρούλας Πισπιρίγκου στο κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών στην Πάτρα, ενώ σήμερα ακολουθεί η κατάθεση της αδελφής της. Αν οι εισαγγελείς θεωρήσουν ότι μετά και το πόρισμα είναι καλυμμένοι από την έως τώρα προανάκριση για να προχωρήσουν σε σχετικές διώξεις, η δικογραφία θα κλείσει εντός της εβδομάδος και θα παραδοθεί στους εισαγγελείς πιθανόν έως το τέλος της εβδομάδος για τις περαιτέρω ενέργειες.

Η πρόσθετη άσκηση διώξεων και γι’ αυτές τις ανθρωποκτονίες προς την Ρούλα Πισπιρίγκου θεωρείται από τώρα μάλλον δεδομένη και αναμένεται να κριθεί αν και ποιες κατηγορίες θα απαγγελθούν σε τρίτα άτομα.

Λέων: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια»

Ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, για το πόρισμα των ιατροδικαστών που αφορά στους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας.

«Το πόρισμα συνάδει πλήρως με την εμπειρία και τη θέση τους, αποδεικνύεται ότι, όλα αυτά τα στοιχεία τους βοθήσαν να κάνουν επανέλεγχο που ουσιαστικά δεν υπάρχει εύρημα που να μην έχει ελεγχθεί διπλά και τριπλά. Μιλάμε για 100% επιβεβαιωμένα ευρήματα. Η αιτία και ο μηχανισμός θανάτων είναι αδιαμφησβήτητα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αιτία είναι ο ασφυκτικός θάνατος, είναι εγκληματική ενέργεια κι ο μηχανισμός είναι η απόφραξη μύτης και στόματος, κάθε φορά και με διαφορετικό μέσο ή συνδυασμό μέσου», είπε χαρακτηριστικά ο ιατροδικαστής. 

Όσον αφορά πιθανές αστοχίες, στις αρχικές εκθέσεις ο Γρηγόρης Λέων, ανέφερε: «υπήρξαν αστοχίες στην πρώτη και τη δεύτερη έκθεση, το ευτύχημα είναι ότι είχαμε αρκετά στοιχεία στην πρώτη και τη δεύτερη έκθεση και ήρθε ένα αδιαμφησβήτητο αποτέλεσμα για την ουσία της υπόθεσης».

Όπως τόνισε, δεν πιστεύει ότι αυτό έγινε με δόλο. «Όποια αστοχία υπήρχε δεν είχε δόλο, δεν θέλω να θίξω συναδέλφους που έχουν μακρά εμπειρία, σίγουρα είναι μία περίπτωση που έχουν δείξει ότι υπάρχει μεταστροφή, ενώ στη δεύτερη η συνάδελφος ήδη παραδέχθηκε ότι υπήρξε λάθος. Υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες, δεν ήταν εύκολα περιστατικά, πιθανά σε κάτι από αυτά να οφείλεται η όποια λανθασμένη εκτίμηση», σημείωσε. 

Παράλληλα, επεσήμανε, ότι τα στοιχεία φαίνεται να δυσκολεύουν την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία κατηγορείται ήδη για τον θάνατο της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας: «Η υπεράσπιση πήγαινε καλά μέχρι τώρα, αφού είχαμε μόνο την Τζωρτζίνα και το χειριζόταν καλά, τώρα εύχομαι να βρουν τεχνικούς συμβούλους που να μπορούν να ανατρέψουν τα στοιχεία, τα οποία επαναλαμβάνω είναι αδιαμφισβήτητα».

Το πόρισμα Καρακούκη – Καλογρηά

Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν όλα τα σημαντικά σημεία της έκθεσης των ιατροδικαστών που βοηθάει τις αστυνομικές και εισαγγελικές Αρχές στη λύση του γρίφου.

Μέρος του πορίσματος αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ο συνδυαστικός αποκλεισμός, παθολογικών αιτιών θανάτου, οδηγεί σύμφωνα και πάλι με τη μεθοδολογία εργασίας στον βίαιο μηχανισμό θανάτου. Εν συνεχεία, με δεδομένο το μηχανισμό επίδρασης μηχανικού, ηλεκτρικού ή άλλου παράγοντα καθώς και δηλητηρίασης η διαγνωστική προσέγγιση κατευθύνεται στο στερητικό ασφυκτικό μηχανισμό θανάτου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τον ασφυκτικό μηχανισμό ως αιτία θανάτου επιβεβαιώνουν τα εξής νεκροψιακά/ παθολογοανατομικά/φωτογραφικά ευρήματα: εκδορές κατά το ριζορίνιο και εντύπωμα στη δεξιά πορεία κατά τον νεκροψιακό έλεγχο της Μαρίας Ελένης Δασκαλάκη και την επισκόπηση των φωτογραφιών. Κακώσεις εν ζωή γενόμενες στοματικού βλεννογόνου άνω χείλους στόματος κατά τον νεκροψιακό έλεγχο του αβάπτιστου θήλεος και την επισκόπηση των φωτογραφιών, σε συνδυασμό με το ανευρεθέν πανάκι που έφερε ικανή ποσότητα αίματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα βρίσκεται στα χέρια του Ανθρωποκτονιών προκειμένου οι αστυνομικοί να καταλήξουν στο ποιος βρίσκεται πίσω από τον εξωγενή παράγοντα.

Μάλιστα, το επόμενο βήμα πλέον είναι η σύνταξη του διαβιβαστικού από τους αστυνομικούς που χειρίζονται την υπόθεση και η αποστολή του στον εισαγγελέα, προκειμένου να αποφανθεί αν χρειάζεται ή όχι να ασκηθούν νέες διώξεις και αν ναι, κατά ποίων προσώπων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ