Διαλεκτή Αγγελή

Τουλάχιστον 1.000 προσλήψεις αστυνομικών και ειδικών φρουρών που θα υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ. και θα έχουν ως αντικείμενο τη φύλαξη των πανεπιστημίων ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδης σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια, αλλά και την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο με τίτλο: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», φέτος, θα εφαρμοστεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, η οποία θα διαμορφώνεται ως ποσοστό του μέσου όρου των επιδόσεων όλων των υποψηφίων του εκάστοτε επιστημονικού πεδίου. Αναφορικά δε με τους συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων, η υπουργός διευκρίνισε ότι φέτος θα ισχύσουν οι ανακοινωμένοι από το υπουργείο Παιδείας συντελεστές βαρύτητας, ενώ τους επόμενους μήνες θα ανακοινωθούν οι νέοι συντελεστές βαρύτητας από τα τμήματα των ΑΕΙ και οι οποίοι θα ισχύσουν από του χρόνου, δηλαδή για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών 2022. Για του χρόνου μετατίθεται και η εφαρμογή της συμπλήρωσης μηχανογραφικού σε δύο φάσεις. Συγκεκριμένα από το καλοκαίρι του 2022, οι υποψήφιοι:

  • Στη πρώτη φάση, θα καλούνται να συμπληρώσουν ένα περιορισμένο αριθμό σχολών, περίπου 15-18 σχολές από το ίδιο επιστημονικό πεδίο.
  • Στη δεύτερη φάση συμμετέχουν μόνο όσοι υποψήφιοι δεν πέρασαν σε κάποιο τμήμα που είχαν δηλώσει κατά την πρώτη φάση, διεκδικώντας μία από τις κενές θέσεις που περίσσεψαν.
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Παράλληλα, με το νέο σχέδιο νόμου εισάγεται και η δυνατότητα οι τελειόφοιτοι να συμπληρώνουν ένα προαιρετικό μηχανογραφικό για τη φοίτησή τους σε δημόσια ΙΕΚ με βάσει τον βαθμό απολυτηρίου τους. «Στόχος των αλλαγών είναι να γίνεται συνειδητά η επιλογή των σπουδών των υποψηφίων μετά το Λύκειο» επανέλαβε πολλές φορές η αρμόδια υπουργός.

Όπως είχε προαναγγείλει η Νίκη Κεραμέως, στο παρόν νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται και διατάξεις για την ίδρυση ειδικού αστυνομικού σώματος στα Πανεπιστήμια, με τους δύο υπουργούς που παραχωρούσαν τη συνέντευξη να προαναγγέλλουν για αρχή 1.000 προσλήψεις αστυνομικών και ειδικών φρουρών για τη φύλαξη κυρίως των πέντε μεγαλύτερων ΑΕΙ της χώρας (ΟΠΑ, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Πατρών). Το νέο σώμα θα ονομάζεται Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), θα στελεχώνεται από κατωτέρους αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς και θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία. Τα μέλη του νέου σώματος θα διατίθενται αναλόγως, θα λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση από την αστυνομία και θα φέρουν ειδική στολή αλλά όχι πυροβόλα όπλα. Θα στεγάζονται σε χώρους των ΑΕΙ και θα κάνουν περιπολίες, ενώ θα έχουν και προανακριτικά καθήκοντα. Μάλιστα, σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων θα προχωρούν τις διαδικασίες δικογραφιών.

Επιπλέον το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για:

  • Έλεγχο εισόδου-εξόδου
  • Δημιουργία ζωνών ελεγχόμενης πρόσβασης με cctv και λειτουργία σε κάθε ΑΕΙ κέντρο λήψης σημάτων συνδεδεμένο με αστυνομία.
  • Κέντρο διαχείρισης καταστροφών και συμβάντων
  • Ύπαρξη τεχνικού ασφαλείας ανά ΑΕΙ για μελέτες πυροπροστασίας και αναβάθμιση φωτισμού, εγκαταστάσεων και κοινόχρηστων κτιρίων
  • Ορισμός προσώπων από την αστυνομία και την πυροσβεστική που θα είναι σε άμεση επαφή με τις διοικήσεις των ΑΕΙ
  • Συγκρότηση υποομάδας ήπιας κοινοτικής αστυνόμευσης, η οποία θα υπάγεται απευθείας στον αρχηγό ΕΛΑΣ. Θα αποτελείται από νεοπροσληφθέντες ειδικούς φρουρούς μέσω ΑΣΕΠ και θα εκπαιδευτούν, ενώ ο εξοπλισμός θα οριστεί από την ΕΛΑΣ και θα διατίθενται στα ΑΕΙ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here