Η κρίση ντίζελ/βενζίνης οδηγεί σε υπερπληθωρισμό & συρρίκνωση του ΑΕΠ

0
31

Οι παγκόσμιες αγορές ντίζελ και βενζίνης είναι μάρτυρες κραχ στο εύρος των 50-60 $ ανά βαρέλι (bbl), αντανακλώντας μια σαφή υστέρηση στο σύστημα διύλισης για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά και να αποφασίσει μεταξύ της προμήθειας ντίζελ ή βενζίνης. Η επισφαλής κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι τα αποθέματα σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να παράσχουν τα απαραίτητα αμορτισέρ. Η απώλεια της ρωσικής διύλισης λόγω λειτουργικών διακοπών και προκλήσεων περιορισμού του προϊόντος έχει προκαλέσει μια τρύπα ντίζελ/βενζίνης μεγαλύτερη από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) στην Ευρώπη, η οποία δεν είναι εύκολο να κλείσει, δείχνει η έρευνα της Rystad Energy.

«Το ντίζελ είναι η ψυχή της παγκόσμιας οικονομίας, απαραίτητη για ζωτικούς τομείς όπως η γεωργία, οι κατασκευές και οι μεταφορές – η τιμή του επηρεάζει σχεδόν όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού και τα αγαθά. Οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν σκληρές αποφάσεις. Μπορούν να βοηθήσουν τους καταναλωτές μειώνοντας τους φόρους στο ντίζελ, αλλά αυτό πιθανότατα θα αυξήσει μόνο τη ζήτηση, η οποία μπορεί να στηρίξει τη συνολική οικονομία αλλά θα επιδεινώσει την υπάρχουσα στενή κατάσταση προσφοράς. Εάν η προσφορά δεν βελτιωθεί, οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να θεσπίσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό των πωλήσεων στους καταναλωτές, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι βασικοί τομείς συνεχίζονται»λέει ο Per Magnus Nysveen, Επικεφαλής Ανάλυσης της Rystad Energy.

Από την πλευρά της ζήτησης, η ανάκαμψη είναι ανθεκτική καθώς οι υπολειπόμενοι περιορισμοί που σχετίζονται με τον Covid καταργούνται, αναφέρει το oilprice.com. Οι πιο πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) για την κατάργηση όλων των απαιτήσεων δοκιμών Covid για τις εισερχόμενες πτήσεις είναι ένας τέτοιος σαφής δείκτης. Από την πλευρά της προσφοράς, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει διαταράξει τις ροές προϊόντων και αργού πετρελαίου στην ευρωπαϊκή αγορά σε μια εποχή που ο υπόλοιπος κόσμος έχει περιορισμένους τρόπους αντίδρασης.

Διυλιστήρια ανά περιοχή

Η απώλεια της προσφοράς αργού έχει εμποδίσει την ικανότητα του συρρικνούμενου ευρωπαϊκού τομέα διύλισης να λειτουργεί με υψηλούς ρυθμούς χρησιμοποίησης και έχει επιταχύνει μια πτωτική τάση στην Ευρώπη, η οποία έχει χάσει 2 εκατομμύρια bpd διύλισης αργού από τη μέγιστη δυναμικότητα των 17,5 εκατομμυρίων bpd το 2005. Οι Η.Π.Α. ακολουθώντας παρόμοια τάση, χάνοντας μεταξύ 1 εκατ. και 1,5 εκατ. bpd δυναμικότητας διύλισης τα τελευταία 3-4 χρόνια. Η κίνηση προς τη σταδιακή κατάργηση της τεχνολογίας αλκυλίωσης υδροφθορικού οξέος (HF) και η χαμηλότερη διαθεσιμότητα εισαγόμενου πετρελαίου εσωτερικής καύσης (VGO)/υπολειμμάτων έχει επηρεάσει την ικανότητα του τομέα διύλισης των ΗΠΑ να αυξάνει την παραγωγή βενζίνης.

Εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, η δυναμικότητα των διυλιστηρίων αυξάνεται κυρίως για να καλύψει την αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση. Ωστόσο, η πανδημία έχει επηρεάσει σοβαρά τον ρυθμό των προσθηκών με πολλά έργα διυλιστηρίων της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας να αναφέρουν καθυστερήσεις λόγω ζητημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας και των πόρων. Οι πρόσφατες ειδήσεις ότι το Nigeria Dangote Refinery δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει μια ομάδα ανάθεσης είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η διύλιση της Λατινικής Αμερικής ήταν ήδη σε παρακμή πριν από την πανδημία και δεν έχει πολλά να προσφέρει, πόσο μάλλον να καλύψει την προσφορά εγχώριων προϊόντων.

Συνολικά, το κόστος της διύλισης έχει αυξηθεί παράλληλα με το διογκωμένο αέριο, το υδρογόνο και το κόστος κοινής ωφέλειας. Έτσι, ένα περιορισμένο σύστημα διύλισης καθώς η ζήτηση έχει ανακάμψει είχε ως αποτέλεσμα επισφαλώς χαμηλότερες ημέρες κάλυψης προσφοράς στις περισσότερες χώρες. Πολλοί έχουν επιβάλει υψηλότερες ημέρες κάλυψης αποθεμάτων καθιστώντας δύσκολη την επίλυση περιφερειακών ανισορροπιών προϊόντων με τις εμπορικές ροές.

Για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση, οι εργασίες διύλισης θα πρέπει να αυξηθούν κατά 4,6 εκατομμύρια bpd από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2022, σε σύγκριση με τις τρέχουσες προβλέψεις για 3,3 εκατομμύρια bpd. Με περιορισμένη αύξηση στις συνολικές διαδρομές, ο μοχλός δεύτερης τάξης βελτιστοποίησης ντίζελ έναντι βενζίνης δεν έχει πολλά να προσφέρει. Επιδιώκεται η μεγιστοποίηση του καυσίμου ντίζελ και τροφοδοτεί έμμεσα την εξάπλωση της ρωγμής της βενζίνης.

Δεδομένων των παραπάνω δεικτών, η Rystad Energy πιστεύει ότι η ελαφρά συρρίκνωση της βενζίνης αυτή την εβδομάδα είναι μόνο προσωρινή και μπορεί να αναμένεται περαιτέρω ανοδική κίνηση. Τα επίπεδα των αποθεμάτων βενζίνης των ΗΠΑ συνεχίζουν την πτωτική τους τάση, από 246 εκατομμύρια βαρέλια στην αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία σε 217 εκατομμύρια βαρέλια επί του παρόντος.

Πιθανές οδοί εξόδου από αυτό

Η υψηλότερη προσφορά αργού της μέτριας ποιότητας για τη μεγιστοποίηση της αναβάθμισης του κάτω μέρους του βαρελιού θα έκανε σημαντική διαφορά. Η απελευθέρωση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ 45 εκατομμυρίων επιπλέον βαρελιών κυρίως ελαφρού αργού είναι ένα θετικό μήνυμα.

Ο ΟΠΕΚ υστερεί στους στόχους του, αλλά η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία είναι ένα βασικό σημείο αναφοράς. Τα διυλιστήρια στην Ασία/Κίνα και στη Μέση Ανατολή που υπερβαίνουν την εγχώρια ζήτηση θα προσφέρουν κάποια ανάπαυλα για να καλύψουν τις ελλείψεις στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Συνολικά, η προοπτική της βάσης παγκόσμιων διαδρομών είναι πιθανό να υστερεί σε σχέση με τις εκτιμήσεις που βασίζονται στη ζήτηση. Η απώλεια των ρωσικών εξαγωγών διύλισης και προϊόντων δεν πρόκειται να καλυφθεί εύκολα από τον υπόλοιπο κόσμο. Οι υψηλές τιμές του ντίζελ θα κλιμακώσουν τον υπερπληθωρισμό παγκοσμίως και θα οδηγήσουν σε πιθανή συρρίκνωση του ΑΕΠ.

Η καταστροφή της ζήτησης μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση και να αποκαταστήσει την ισορροπία, αλλά αυτό θα είναι μια οδυνηρή εμπειρία για τους καταναλωτές. Ανεξάρτητα από αυτό, οι ρωγμές βενζίνης και ντίζελ αναμένεται να συνεχίσουν να παραμένουν ισχυρές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του βόρειου ημισφαιρίου. Πολλοί θα ελπίζουν σε μια μέτρια διόρθωση από τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2022 και μετά, αλλά πολλά εξαρτώνται από το πώς θα ισχύσουν οι κυρώσεις στη Ρωσία προς το τέλος του έτους.

Η διύλιση μοιάζει επί του παρόντος με ένα ξεφουσκωμένο ελαστικό ποδηλάτου χωρίς αντλία – η συμπίεση της μίας πλευράς για να παραχθεί περισσότερο ντίζελ ή καύσιμο τζετ θα επιδεινώσει την παροχή βενζίνης και το αντίστροφο. Για τη λειτουργία διυλιστηρίων, είναι ένα μπόνους, που παράγει φανταστικά κέρδη.

Δεν είναι περίεργο λοιπόν που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν ανέδειξε ως απαράδεκτο το γεγονός ότι τα κέρδη των διυλιστηρίων πολύ πάνω από το κανονικό, ενώ υπογράμμισε ότι τα διυλιστήρια πρέπει να κάνουν περισσότερα για να διευκολύνουν τον εφοδιασμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ