της Κατερίνας Δεβεζιάδου Editor-in-Chief@Progka

Τι συμβαίνει στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας;

Το πλαίσιο

Ήδη από το 2018, με την θέσπιση της δίχρονης προσχολικής αγωγής, είχε γνωστοποιηθεί στους Δήμους ότι αποτελεί υποχρέωσή τους η εξεύρεση αλλά και η διαμόρφωση  χώρων για την εγκατάσταση των νέων νηπιαγωγείων. Οι Δήμοι είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν προσωρινά κάποιος χώρους για τον σκοπό αυτό, με την υποχρέωση όμως, είτε να μετατρέψουν τους χώρους αυτούς μόνιμα σε σχολική μονάδα ή να μετεγκαταστήσουν τα νέα νηπιαγωγεία σε σταθερές μόνιμες εγκαταστάσεις.

Μέχρι σήμερα, και ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι των Δήμων της χώρας φαίνεται να έχει ανταποκριθεί σε αυτή την υποχρέωση, ο Δήμος Καλλιθέας επιχειρεί με πολεοδομικές ακροβασίες και πολιτικές απρέπειες να μπαλώσει όπως όπως το μείζον ζήτημα της στέγασης των νηπιαγωγείων, προκαλώντας την οργή γονέων και εκπαιδευτικών.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι  τους τελευταίους 2 μήνες, η δημοτική αρχή, έχοντας επιδείξει πρωτοφανή ολιγωρία, προχωράει στην εγκατάσταση ενός νηπιαγωγείου … στον προαύλιο χώρο ενός δημοτικού σχολείου, συγκεκριμένα του 12ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας, αρνούμενη να εξετάσει τουλάχιστον άλλους χώρους που προσφέρονταν για την εγκατάσταση του νηπιαγωγείου και που είχαν τεθεί υπόψη της από τοπικούς εκπαιδευτικούς συλλόγους, ήδη πριν το καλοκαίρι.

Το σχολείο μπαμπούσκαγια και η «χωροφυλακή»

Όχι ένα, όχι δύο, αλλά 8 διαφορετικά σημεία στην Καλλιθέα προτάθηκαν στην δημοτική αρχή από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Καλλιθέας – Μοσχάτου «Αριστοτέλης – Έλλη Αλεξίου», 8 διαφορετικά σημεία που στην ουσία σήμαιναν 15 αίθουσες διδασκαλίας! Κι ενώ υπήρχαν διαθέσιμοι χώροι σχεδόν σε κάθε άκρη της Καλλιθέας, όπως δημοτικά οικόπεδα αλλά και το φυτώριο του Δήμου, ακόμα και αίθουσες στο πολιτισμικό κέντρο Μελίνα Μερκούρη, η δημοτική αρχή της Καλλιθέας θεώρησε πως ο πλέον κατάλληλος χώρος για να φτιάξει καινούργια αίθουσα νηπιαγωγείου ήταν ο προαύλιος χώρος του 12 Δημοτικού.

Μόνο που αυτό δεν είναι το χειρότερο. Οι εργασίες για την τοποθέτηση της αίθουσας, κάτι με το οποίο η διεύθυνση του σχολείου αλλά και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων είχαν διαφωνήσει κάθετα, ξεκίνησαν χωρίς να ενημερωθεί εκ των προτέρων η διεύθυνση του σχολείου, χωρίς καν να κοινοποιηθεί η απόφαση για την έναρξη των εργασιών, πολύ περισσότερο η άδεια. Επικυρωμένη….

Στην ουσία η προκάτ κατασκευή θα τοποθετηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου, κλείνοντας την πόρτα εξόδου διαφυγής! Αλλά ούτε αυτό είναι το χειρότερο. Η αίθουσα δεν έχει παράθυρα. Ούτε φυσικό φωτισμό και εξαερισμό. Μα ούτε αυτό είναι το χειρότερο. Με κερασάκι στην τούρτα πως η προσθήκη αυτής της αίθουσας θα προσθέσει ακόμα 25 παιδιά στο σχολείο, το οποίο ήδη αριθμεί 300 μαθητές, εν μέσω πανδημίας, νομίζω ότι κάπου εδώ τερματίζεται η κλιμάκωση του χείριστου χειρότερου.

Ή μήπως όχι;

Όταν την Κυριακή που μας πέρασε γονείς συγκεντρώθηκαν έξω από το σχολείο για να διαμαρτυρηθούν για τις εργασίες που λάμβαναν χώρα στο προαύλιο του σχολείου των παιδιών τους, η δημοτική αρχή, διά του Αντιδημάρχου Παιδείας, κου Καλογερόπουλου, κάλεσε την Αστυνομία! Κανένα επεισόδιο, καμία χειροδικία, τίποτα που να υποδηλώνει ακόμα και πρόθεση για ταραχή  ή βιαιοπραγία δεν είχε προηγηθεί. Παρ’ όλα αυτά, η παρουσία της Αστυνομίας κρίθηκε απαραίτητη…

Στην Καλλιθέα του 2021 λοιπόν επιτρέπουμε σε κάποιους να στοιβάζουν τα παιδιά μας σε χώρους ακατάλληλους για μάθηση, επικίνδυνους για την ασφάλεια και την υγεία τους, ενώ όταν διαμαρτυρόμαστε, οι ιθύνοντες καλούν την Αστυνομία.

Αυθαίρετη δόμηση, χωροφυλακή και «διαλυθείτε ησύχως».

Καλώς ορίσατε στο 1963.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ